Homepage  / Seriale

„Fiica națiunii”, o superbă poveste de epocă din Praga secolului 19, are premiera la Focus Sat

„Fiica națiunii”, o superbă poveste de epocă din Praga secolului 19, are premiera la Focus Sat
9

de Vasilica Rogozanu,

Sfârșitul lunii septembrie vine cu o nouă premieră în aplicația Focus Sat : miniseria de inspirație istorică „Fiica națiunii” („Dcera národa”/„Daughter of the Nation”, 2024). Serialul de epocă, primul serial cehesc produs de Canal+ Original, în co-producție cu Televiziunea Cehă, are premiera pe 30 septembrie. Al doilea episod va fi disponibil în aplicația Focus Sat de pe 7 octombrie, iar cel de-al treilea pe 14 octombrie.

„Fiica națiunii” a existat cu adevărat

Filmată în Praga, această miniserie stilizată modern prezintă o abordare nouă a unei povești de epocă din secolul al XIX-lea. Eroina principală este Zdeňka Havlíčková, fiica celebrului scriitor și politician ceh Karel Havlíček Borovský (1821-1856). Proeminent scriitor, jurnalist, critic și personalitate politică cehă, considerat una dintre figurile principale ale Renașterii Naționale Cehe, o mișcare din secolul al XIX-lea menită să reînvie cultura, limba și identitatea națională cehă, Karel Havlíček Borovský a fost trimis în exil și a murit de tânăr, la puțin timp după decesul soției sale, lăsând în urmă o fetiță, Zdeňka.

36-20231217-DSC_8440Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 9

O rebelă a vremurilor ei

Ajunsă în grija unor rude sărace, Zdeňka, acum la vârsta adolescenței, este o orfană rebelă și cu personalitate: își sfidează profesorii, nu stă prea mult pe gânduri dacă să chiulească sau nu de la orele de detenție și sare fără ezitare în apărarea mătușii sărace, arestate de autorități din cauza datoriilor. În plus, oroare!, gusturile ei literare sunt foarte departe de preferințele ilustrului ei tată: citește cărți romantice precum „Countess Gisela”, care a fost scrisă de Eugenie Marlitt în 1876.

Viața tinerei Zdeňka se schimbă dramatic când un grup de parlamentari cehi în vârstă decid că e candidata perfectă pentru a fi transformată într-un simbol de virtute feminină. Mai întâi, aceștia organizează o loterie națională pentru zestrea ei, apoi o iau forțat din casa rudelor sărace și, după o perioadă de „reeducare”, o plimbă din eveniment în eveniment, transformând-o în „Fiica națiunii”.

Rebela Zdeňka nu se poate încadra însă în tiparul unui simbol național virtuos și, spre indignarea tuturor, opune constant rezistență. Atunci când grupul de oameni de stat decide și cine ar trebui să fie soțul ei (plictisitorul fermier Antonín Svobody, care dorea doar să pună mâna pe zestrea ei consistentă), Zdeňka le dă planurile peste cap cu pasiunea ei pentru arătosul Quido Battaglia, complet nepotrivit pentru căsătoria cu fiica națiunii, fiind ofițer polonez în armata austro-ungară.

Actrița principală este nepoata unui regizor legendar

Povestea acestei tinere, a cărei dorință de libertate și de control asupra propriului destin se desfășoară
pe fundalul istoriei șubrede care a modelat identitatea națională cehă, este prima producție cehă produsă de Canal+, sub marca Canal+ Original, în co-producție cu Televiziunea Cehă.
Rolul principal este interpretat de tânăra actriță Antonie Formanová, nepoata legendarului regizor Miloš Forman, câștigător al două premii Oscar pentru regia filmelor „Zbor deasupra unui cuib de cuci” și „Amadeus”.

Antonie Formanová (26 de ani) a primit deja câteva premii importante în țara natală și a fost inclusă în Topul 30 al celor sub 30 de ani, în ediția locală Forbes. Actrița joacă alături de câțiva renumiți actori cehi, Jiří Langmajer, Jan Vlasák, Vladimír Javorský, Leoš Noha și Robert Mikluš (grupul de naționaliști cehi care pun la cale transformarea ei).

„Fiica națiunii”, un serial original

„Fiica națiunii oferă o abordare neconvențională, dar foarte amuzantă a unei povești din istoria cehă, inspirată de concepte străine funcționale și foarte populare. Suntem foarte încântați să putem
oferi publicului acest gen și format modern, care a lipsit din oferta cehă până acum. Serialul promite o experiență cu adevărat unică, plină de umor, pasiune și răsturnări de situație neașteptate”, a declarat Lada Dobrkovská, din echipa locală responsabilă de producția CANAL+.

Și, într-adevăr, există multe motive pentru a viziona acesta miniserie originală: pe lângă povestea captivantă, care spune o filă de istorie mai puțin știută, producția impresionează și prin culoarea locală (o Praga secolului 19 superbă, dar și alte locuri cu o arhitectură superbă din Cehia), costume, dar și prin umorul replicilor și personajele savuroase (precum bunica paternă).

Producția este coregizată de doi tineri regizori: Cristina Groșan (de origine româno-ungară, născută la Arad acum 37 de ani), care locuiește la Praga, și cehul Matěj Chlupáček.

„Zdeňka a fost o adolescentă obișnuită ca oricare alta, care a avut viață grea din cauza unor bărbați în vârstă care au intervenit în viața ei, încercând să decidă de cine s-ar putea ea să se îndrăgostească sau nu”, a explicat Cristina Groșan. „Noi vrem să ștergem definitiv îndoielile în ce privește un simbol trădat de națiune”, o completează Matěj Chlupáček.

Căzută în dizgrație și considerată o trădătoare, Zdeňka Havlíčková a murit la 24 de ani din cauza tuberculozei, aceeași boală care i-a ucis și părinții.

Pentru a descoperi și mai multe filme sau seriale europene accesați biblioteca video a aplicației Focus Sat. Conținutul catalogului VOD Focus Sat din cadrul aplicației poate fi descărcat pe telefonul sau tableta personală și văzute offline ori de câte ori se dorește. Cei care nu sunt încă clienți Focus Sat pot să testeze gratuit aplicația Focus Sat timp de 7 zile.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton