Ce ai face daca ai descoperi intr-o buna zi ca nu esti decat un personaj in povestea altcuiva si ca moartea ta face parte dintr-un scenariu de succes? „Mai mult decat fictiune” este un film despre felul in care toti jucam niste roluri in propria noastra viata.
Fictiunea ne-a invadat vietile: acesta ar putea fi mesajul filmului „Mai mult decat fictiune”. Ce mai ramane din autenticitatea vietii noastre intr-o lume in care ne ciocnim de fictiuni la orice pas – in cartile pe care le citim, in filmele pe care le devoram in weekend, in stirile senzationaliste si in emisiunile lacrimogene ale televiziunilor? Modelele noastre sunt vedetele mediatice; traim, iubim si suferim dupa tiparele fictiunilor din prime-time. Povestile devin mai puternice decat asa-zisa realitate si ajung sa ne stapaneasca viata.
Regizorul Marc Forster (care a mai facut „In cautarea taramului de nicaieri” si „Puterea dragostei”) si scenaristul Zach Helm, aflat la debutul in cinema, nu exploreaza un teritoriu virgin. Ne-am mai intalnit cu disparitia limitei dintre fictiune si realitate in „Truman Show”, „Hotul de orhidee” sau „In mintea lui John Malkovich”. Parca niciodata insa scenariul nu a fost atat de jucaus.
Karen Eiffel (Emma Thompson), o scriitoare de succes, lucreaza la un roman despre viata monotona si singuratica a inspectorului fiscal Harold Crick (Will Ferrell). Ajutata de o asistenta pragmatica, hotaraste ca romanul se va incheia cu moartea lui Harold si dirijeaza fictiunea catre sfarsitul fatal. Singura problema este ca Harold exista in realitate, ducand viata searbada conceputa de scriitoare si, cu ajutorul ceasului de la mana (nu intrebati mai multe), afla despre statutul sau metafizic neobisnuit. Dupa ce solutia americana standard – psihoterapia – nu ii este de nici un folos, apeleaza la profesorul de literatura Jules Hilbert, jucat magistral de Dustin Hoffman. Cei doi incep o lupta pentru viata si impotriva tiraniei fictiunii in care un rol important il joaca brutarita hippy si antisistem de care se indragosteste Harold. Va las pe voi sa descoperiti daca vor reusi sau daca Harold isi va sacrifica existenta rutiniera pe altarul artei.
Se pare ca in viata oricarui actor care s-a consacrat in comedii explozive vine un moment in care simte nevoia sa ramana in memoria publicului printr-un personaj delicat, care sa dea de gandit; de exemplu, Jim Carrey din „Stralucirea eterna a mintii neprihanite” sau Adam Sandler din „Ametit de dragoste”. Iata ca acest moment a venit si pentru Will Ferrell, care a mai jucat in „Spargatorii de nunti” si in „Ce vraji a mai facut nevasta mea”. Filmul, care se anunta un candidat la premiile de anul viitor, va avea premiera in Romania pe 1 decembrie.