Homepage  / Cinema

Festivalul internațional de film de la Veneția 2023. Cine sunt regizorii celebri din juriu

Festivalul internațional de film de la Veneția 2023. Cine sunt regizorii celebri din juriu
8

de Andreea Hentea,

Jane Campion, Laura Poitras, Martin McDonagh și Mia Hansen-Løve se numără printre regizorii celebri care vor juriza ediția din această toamnă, a 80-a, a Festivalului internațional de film de la Veneția, care va avea loc între 30 august și 9 septembrie. Președintele juriului competiției va fi regizorul Damien Chazelle („La La Land”, „Babylon”).

Damien Chazelle

Conform variety.com, juriul principal al apropiatei ediții a Festivalului internațional de film de la Veneția va avea în componență cineaști de marcă, obișnuiți ai evenimentului.

Laura Poitras

Printre aceștia se numără Jane Campion (premiată cu două Oscaruri – pentru scenariul filmului „Pianul” și pentru regia filmului „În ghearele câinilor”), Martin McDonagh (nominalizat la Oscar pentru scenariul filmului „Aventuri în Bruges”, pentru regia și scenariul filmului „Spiritele din Inisherin” și pentru scenariul filmului „Trei panouri în afara orașului Ebbing, Missouri” – care i-a adus și premiul Osella de Aur la Veneția, în 2017), Laura Poitras (recompensată anul trecut cu Leul de Aur pentru documentarul „All the Beauty and the Bloodshed”) sau Mia Hansen-Løve (premiată anul trecut la Cannes pentru filmul „O dimineață minunată”).

Venice – Closing Awards CeremonyIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 8

Juriul faimoasei competiții va fi completat de actorul palestinian Saleh Bakri („Wajib”), de vedeta chineză Shu Qi („Asasinul”), regizorul italian Gabriele Mainetti (participant anul trecut la Veneția cu „Freaks Out”) și de autorul argentinian Santiago Mitre, al cărui film, „Argentina, 1985”, a fost lansat anul trecut tot la Veneția.

USA – 94th Academy Awards – Los AngelesIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  3 / 8

Toți i se vor alătura cineastului Damien Chazelle (premiat cu Oscarul pentru regie pentru „La La Land” și nominalizat la Oscar pentru scenariul filmului „Whiplash”), care va fi, anul acesta, președintele juriului prestigioasei competiții de la Veneția.

66th Berlinale – Winners Press ConferenceIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  5 / 8

Juriul secțiunii Orizzonti

Juriul secțiunii Orizzonti (dedicată noilor tendințe reprezentative din cinema) va fi format din regizorul tunisian Kaouther Ben Hania („The Man Who Sold His Skin”), regizorul și artistul american Kahlil Joseph, care a realizat filmul muzical „Lemonade” (2017) împreună cu Beyoncé, regizorul și scenaristul francez Jean-Paul Salomé, care a participat anul trecut la Veneția însoțit de Isabelle Huppert, protagonista filmului său „Sindicalista”, precum și britanica Tricia Tuttle, personalitate proeminentă a industriei filmului.

Regizorul italian Jonas Carpignano, cunoscut pentru filme ca „Mediterranea” (2015), „A Ciambra” (2017) și „A Chiara” (2021), va prezida juriul secțiunii.

Leul viitorului va premia cel mai bun debutant

La finalul ediției din acest an va fi acordat premiul Luigi De Laurentiis – Leul viitorului, care va recompensa cel mai bun film de debut al festivalului. Juriul care va acorda acest trofeu va fi format din actorul, regizorul și scenaristul marocan Faouzi Bensaïdi, regizoarea și producătoarea argentiniană Laura Citarella, al cărei film, „Trenque Lauquen”, a fost lansat anul trecut în secțiunea Orizzonti, regizorul italian Andrea De Sica („Children of the Night”, „Don’t Kill Me”) și scriitoarea și regizoarea americană Chloe Domont, al cărei debut regizoral, „Fair Play”, a avut recent premiera la Sundance și a fost achiziționat de Netflix.

Juriul acestei secțiuni va fi prezidat de regizoarea Alice Diop, al cărei lungmetraj de debut,„Saint Omer”, a câștigat anul trecut la Veneția atât Marele Premiu al Juriului – Leul de Argint, cât și Leul viitorului.

Cea de-a 80-a ediție a Festivalului internațional de film de la Veneția se va desfășura în perioada 30 august – 9 septembrie.

Sursa Foto: Hepta

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton