Homepage  / Cinema

Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2023! Ce filme se află în competiție

Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2023! Ce filme se află în competiție

de Andreea Hentea,

Desfășurată între 30 august și 9 septembrie, a 80-a ediție a Festivalului internațional de film de la Veneția are în competiție noile filme ale unor regizori de marcă precum David Fincher, Sofia Coppola, Michael Mann, Wes Anderson, Matteo Garrone sau Luc Besson. Juriul competiției va fi prezidat de regizorul Damien Chazelle.

Festivalul de la Veneția 2023 are o competiție consistentă

Pe lângă regizorii americani, în competiția Festivalului de la Veneția figurează o listă solidă de autori europeni, latino-americani și asiatici, ceea ce este un semn clar că perturbarea cauzată de cele două greve în desfășurare de la Hollywood este mai mică decât susțineau unele voci, scrie variety.com.

Deși a fost obligat recent, din cauza restricțiilor impuse de greva SAG-AFTRA, să anuleze proiecția filmului „Challengers”, cu Zendaya, festivalul, în ansamblu, nu va suferi o absență masivă a filmelor americane.

Numele mari rămân în festival

Săptămâna trecută a fost cam tulbure din cauza grevei actorilor care, combinată cu greva scenariștilor, ne-a luat puțin prin surprindere”, a declarat directorul artistic al festivalului, Alberto Barbera. „Din fericire, impactul grevei actorilor – din motive care sunt în mare măsură de înțeles – este foarte modest”, a adăugat el, menționând că singurul film pe care „l-a pierdut” festivalul a fost „Challengers”.

Barbera a mai menționat faptul că, din cauza grevei, „actorii care sunt membri SAG, care joacă în producții ale marilor studiouri sau ale platformelor de streaming nu vor participa”, însă a spus că are mari speranțe că „actorii care joacă în producții americane independente – participante în număr mare la Veneția – vor veni”.

Juriul competiției va fi prezidat de regizorul Damien Chazelle. Din juriu fac parte regizorii Jane Campion, Martin McDonagh, Laura Poitras, Gabriele Mainetti, Santiago Mitre și Mia Hansen-Løve, actorul palestinian Saleh Bakri și actrița chineză Shu Qi.

Cine concurează

Netflix, care are o relație de lungă durată cu festivalul venețian, lansează trei titluri în competiție: „The Killer”, regizat de David Fincher, cu Michael Fassbender în rolul unui asasin care începe să aibă procese de conștiință și cedează emoțional, „Maestro”, drama regizată de Bradley Cooper despre Leonard Bernstein, în care tot el joacă și rolul principal și „El Conde”, filmul alegoric al lui Pablo Larrain, care îl înfățișează pe dictatorul Augusto Pinochet în chip de vampir, cu o distribuție condusă de vedeta chiliană Alfredo Castro.

În luptă pentru Leul de Aur se vor afla și filmele biografice „Priscilla”, al Sofiei Coppola, inspirat de memoriile Priscillei Presley „Elvis and Me”, publicate în 1985 și „Ferrari”, regizat de Michael Mann, cu Adam Driver în rolul lui Enzo Ferrari și Penélope Cruz în rolul soției lui, Laura. Tot în competiție figurează și filmul regizorului mexican Michel Franco, „Memory”, cu Jessica Chastain și Peter Sarsgaard, iar Yorgos Lanthimos revine la Veneția cu filmul „Poor Things”, cu Emma Stone și Mark Ruffalo.

Italia lansează în cursă nu mai puțin de șase titluri, printre care „Comandante” (proiectat în deschiderea festivalului), o epopee ambițioasă anti-război cu Pierfrancesco Favino în rolul unui ofițer de marină sicilian din al Doilea Război Mondial, așteptatul „Io Capitano”, al lui Matteo Garrone, despre călătoria a doi tineri africani din Dakar în Europa sau „Finalmente l’alba”, de Saverio Costanzo, care are loc la Cinecittà în anii ‘50, când faimoasele studiouri erau supranumite „Hollywoodul de pe Tibru”, cu Lily James și Willem Dafoe.

Din Franța sosesc „Dogman”, regizat de Luc Besson, cu Caleb Landry Jones în rolul unui tânăr traumatizat care își găsește salvarea în afecțiunea pentru câini, „The Beast”, filmul SF al lui Bertrand Bonello în care Léa Seydoux este o tânără care decide să-și purifice ADN-ul cu ajutorul unui dispozitiv care o conduce de-a lungul vieților anterioare și drama romantică „Out of Season”, regizată de Stéphane Brizé, cu Guillaume Canet și Alba Rohrwacher.

Wes Anderson se va afla la Veneția în afara competiției, cu scurtmetrajul de comedie „The Wonderful Story of Henry Sugar”, bazat pe scrierile lui Roald Dahl, cu Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Dev Patel și Ben Kingsley. Filmul, care durează 39 de minute, marchează prima colaborare a lui Anderson cu Netflix.

Veterani și controversați

Veteranul William Friedkin (87 de ani) participă la competiție cu drama „The Caine Mutiny Court Martial”, cu Kiefer Sutherland, dar va lua parte și la proiecția copiei recent remasterizate a celebrului său film „Exorcistul” (1973), de la a cărui lansare se împlinesc 50 de ani.

Colegi de generație cu Friedkin, controversații Roman Polanski (89 de ani) și Woody Allen (87 de ani) își vor aduce la festival (în afara Competiției) noile filme. Filmul semnat de Polanski este comedia neagră „The Palace”, plasată într-un hotel elegant din stațiunea Gstaad, din Alpii Elvețieni, iar Woody Allen vine cu thrillerul romantic „Coup de chance”.

În ciuda acuzațiilor de abuz sexual din jurul lor, ambii regizori au un număr mare de fani în Italia.

Iată lista cu titlurile din secțiunea Competiție:

  • „Comandante”, regia: Edoardo De Angelis (Italia) – film proiectat în deschiderea festivalului
  • „The Promised Land”, regia: Nikolaj Arcel (Danemarca /Germania /Suedia)
  • „Dogman”, regia: Luc Besson (Franța)
  • „Le Bête”, regia: Bertrand Bonello (Franța, Canada)
  • „Hors-Saison”, regia: Stéphane Brizé (Franța)
  • „Enea”, regia: Pietro Castellitto (Italia)
  • „Maestro”, regia: Bradley Cooper (Statele Unite)
  • „Priscilla”, regia: Sofia Coppola (Statele Unite /Italia)
  • „Finalmente l’alba”, regia: Saverio Costanzo (Italia)
  • „Lubo”, regia: Giorgio Diritti (Italia)
  • „Origin”, regia: Ava DuVernay (Statele Unite)
  • „The Killer”, regia: David Fincher (Statele Unite)
  • „Memory”, regia: Michel Franco (Statele Unite/ Mexic)
  • „Io Capitano”, regia: Matteo Garrone (Italia /Belgia)
  • „Evil Does Not Exist”, regia: Ryûsuke Hamaguchi (Japonia)
  • „The Green Border”, regia: Agnieszka Holland (Republica Cehă / Polonia/ Belgia)
  • „The Theory of Everything”, regia: Timm Kröger (Germania/Austria/Elveția)
  • „Poor Things”, regia: Yorgos Lanthimos (Marea Britanie)
  • „El Conde”, regia: Pablo Larrain (Chile)
  • „Ferrari”, regia: Michael Mann (Statele Unite)
  • „Adagio”, regia: Stefano Sollima (Italia)
  • „Woman Of”, regia: Malgorzata Szumowska, Michal Englert (Polonia /Suedia)
  • „Holly”, regia: Fien Torch (Belgia/ Olanda /Luxembourg/ France)

Sursa foto: Hepta

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton