Modifica setarile cookie
Homepage  / Timp liber

Festivalul Filmului Francez ne propune filme de neratat de ieri și de azi, între 1 și 12 iunie 2022

de Andreea Hentea,

Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Filmului Francez din România are loc între 1 și 12 iunie, în unsprezece orașe din țară (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Suceava, Sibiu, Târgu Mureș). Cele 27 de filme din selecție vor fi proiectate în săli de cinema sau în aer liber.

Desfășurat sub sloganul „Ochii noștri larg deschiși”, Festivalului Filmului Francez din România propune o selecție de 27 de titluri remarcabile, în care sunt incluse pelicule de referință din istoria filmului, dar și filme recente care au stârnit entuziasmul publicului francez.

Secțiunea „Privire către Europa” le oferă cinefililor câteva capodopere

„Marea crăpelniță” (1973)

Celebrul film al lui Marco Ferreri, cu Marcello Mastroianni, Michel Piccoli, Philippe Noiret, Ugo Tognazzi și Andréa Ferréol, rămâne unul dintre cele mai provocatoare titluri din istoria filmului. Recompensat cu Premiul FIPRESCI la Festivalul internațional de film de la Cannes, în 1973, filmul a fost admirat, controversat și îndelung discutat, fiind considerat o capodoperă, dar și „cel mai decadent film din istoria Franței” ori „un atac sălbatic și radical asupra instituției burgheze”. În centrul său se află patru bărbați bogați de vârstă mijlocie – pilotul Marcello (Marcello Mastroianni), bucătarul Ugo (Ugo Tognazzi), judecătorul Philippe (Philippe Noiret) și directorul de televiziune Michel (Michel Piccoli) -, care se hotărăsc să se adune la o vilă la țară și să mănânce până mor. Mâncarea este excepțională, distracția este totală, dar apropierea de final devine apocaliptică…

„R.M.N.” (2022)

Scris și regizat de Cristian Mungiu, filmul a fost selectat anul acesta în Competiție la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, unde a fost ovaționat și a devenit unul dintre titlurile favorite ale secțiunii.

Filmul începe cu întoarcerea în satul natal din Transilvania a lui Matthias (Marin Grigore), un bărbat plecat la muncă în Germania.

Preocupat de tatăl lui, Otto (Andrei Finți), rămas singur, și de iubita lui din tinerețe, Csilla (Judith State), pe care vrea să o revadă, Matthias îsi dorește deopotrivă să se implice în educația băiatului său, Rudi (Mark Edward Blenyesi), rămas doar în grija mamei, Ana (Macrina Bârlădeanu), și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins.

Când la brutăria condusă de Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea satului e tulburată, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile izbucnesc de sub pojghița de aparentă înțelegere și calm.

O poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.

„Rocco și frații săi”

O altă surpriză pregătită de festival este revizitarea neuitatului, puternicului și răvășitorului film al lui Luchino Visconti, „Rocco și frații săi” / „Rocco e i suoi fratelli” (1960), o poveste plină de pasiune despre o familie din Milano cu patru tineri fii, ale căror destine se ciocnesc permanent cu violență, antrenând orgolii, rivalități și o luptă continuă, cu un deznodământ teribil. Un film care le-a prilejuit veritabile recitaluri actoricești protagoniștilor săi, Alain Delon, Annie Girardot și Renato Salvatori.

Din aceeași secțiune face parte și drama „Olga” (2020), regizată de Elie Grappe și prezentată anul trecut la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Semaine de la Critique, despre o tânără gimnastă, Olga (Anastasia Budiashkina), care, în 2013, speră să-și vadă împlinit visul de a obține o medalie europeană la gimnastică. Pentru a-și crește șansele, tânăra se antrenează de luni de zile în Elveția, departe de Ucraina natală.

De asemenea, secțiunea include clasicul „Posedata” / „Possession” (1981), o stranie dramă cu accente horror regizată de Andrzej Zulawski, pentru care Isabelle Adjani a primit, în 1982, premiul César pentru cea mai bună actriță într-un rol principal și premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes.

Filmul urmărește tensiunea crescândă dintre Mark (Sam Neill), un bărbat revenit la Berlin după o lungă misiune de afaceri, și soția lui, Anna, care îl părăsește.

Înnebunit de gelozie, el presupune că este vorba despre un alt bărbat și face cercetări, dar află că femeia pleacă din cauza conexiunii inexplicabile pe care o stabilește cu o creatură stranie, într-un apartament gol.

Program Festivalul Filmului Francez 2022

Alte filme propuse de secțiune sunt neliniștitorul thriller „Ascuns” / „Caché” (2005), cu Daniel Auteuil, Juliette Binoche și Maurice Bénichou, pentru care marele regizor Michael Haneke a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Cannes, în 2005, apoi „Abisul sufletului” / „Breaking the Waves” (1996), copleșitoarea dramă a lui Lars von Trier, cu Emily Watson și Stellan Skarsgård, dar și provocatorul thriller „Elle” (2016), semnat de Paul Verhoeven, în care uluitoarea Isabelle Huppert oferă un nou recital actoricesc.

Secțiunea competitivă de lungmetraj a festivalului propune cinci filme de debut („Ibrahim”, „Bruno Reidal”, „Iubirile lui Anaïs” / „Les Amours d’Anaïs”, „În bătaia valurilor” / „Entre les vagues” și „Cometele” / „I comete”) cu un parcurs festivalier impresionant, care vor concura pentru Premiul Publicului, oferit de Institutul Francez şi de TV5 Monde. Secțiunea de scurtmetraj

Secțiunea competitivă de scurtmetraj prezintă, de asemenea, cei mai promițători tineri cineaști francezi și acoperă o diversitate de stiluri. Un juriu compus din trei tineri critici de film va alege regizorul câștigător, care va fi invitat pentru un sejur de creație la Rezidența de Buzunar a Institutului Francez din România la București

Secțiunea „Panorama”, așteptată în mod special de publicul fidel festivalului, include cele mai importante titluri care au stârnit recent entuziasmul publicului francez.

Printre acestea se numără „Pasagerii nopții” / „Les Passagers de la nuit” (2022), regizat de Mikhaël Hers, cu Charlotte Gainsbourg, Quito Rayon Richter și Noée Abita, care s-a aflat în competiția pentru Ursul de Aur la Berlin, în 2022. Filmul va fi prezentat la București în deschiderea festivalului, pe 1 iunie, la ora 19.00, la Cinema Elvire Popesco.

Tot în secțiunea „Panorama” se vor vedea drama „O altă lume” / „Un autre monde” (2021), de Stéphane Brizé, cu Vincent Lindon (președintele juriului actualei ediții a Festivalului de la Cannes), Sandrine Kiberlain și Anthony Bajon, în care viața unei familii este afectată de presiunile de la locul de muncă al capului familiei, apoi drama „France” (2021), regizată de Bruno Dumont, în care Léa Seydoux interpretează o celebră jurnalistă de televiziune excedată de ritmul frenetic al vieții ei.

Urmează drama „Albatros” (2020), în regia lui Xavier Beauvois, cu Jérémie Rénier, Marie-Julie Maille, Victor Belmondo, în care speranțele de fericire ale unui tânăr ofițer de poliție din Normandia sunt spulberate de un accident tragic, comedia dramatică „Portocale sângerii” / „Oranges sanguines” (2021), regizată de Jean-Christophe Meurisse, cu Alexandre Steiger, Blanche Gardin și Denis Podalydès, despre o lume ai cărei eroi sunt într-o goană permanentă spre nu se știe ce, dar și faimoasa dramă „Evenimentul” / „L’événement”, regizată de Audrey Diwan, recompensată cu Leul de Aur la Festivalul internațional de film de la Veneția, în 2021.

Filmul i-a adus talentatei și frumoasei actrițe Anamaria Vartolomei premiul César pentru cea mai bună actriță într-un rol principal, în 2022, și Premiul pentru cea mai bună actriță la festivalurile internaționale de la Dublin, Hamburg, Chicago, Belgrad, precum și numeroase alte distincții.

Detalii despre programul integral al prestigiosului Festival al Filmului Francez din România, conceput ca „o celebrare a fericirii regăsite a spectatorilor de a fi împreună, după doi ani marcați de pandemie”, găsiți aici: https://festivalff.ro/

 
PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te