Astăzi se deschide, la Palatul Berlinalei, prestigiosul Festival internațional de film de la Berlin, inaugurat de Tricia Tuttle, directoarea festivalului și de regizorul Todd Haynes („Velvet Goldmine”, „Noi suntem Bob Dylan”, „Mai Decembrie”), care este, anul acesta președintele juriului Competiției oficiale. În cadrul galei de deschidere va fi prezentat juriul internațional, iar actriței Tilda Swinton i se va decerna Ursul de Aur de onoare – acordat pentru întreaga carieră -, după un laudatio susținut de regizorul Edward Berger („Conclav”). Actrița și prezentatoarea TV Désirée Nosbusch este amfitrioana evenimentului.
Filmul lui Tom Tykwer deschide festivalul
În continuarea galei va fi proiectat, în premieră mondială, filmul care va deschide festivalul, „Das Licht”, regizat de renumitul Tom Tykwer („Aleargă, Lola, aleargă”, „Parfumul: povestea unei crime”, „Babylon Berlin”), despre care hollywoodreporter.com a afirmat că știe să înfățișeze mai bine decât oricine „impredictibilitatea, haosul și frumusețea” Berlinului și că este pentru capitala Germaniei „ceea ce este Martin Scorsese pentru New York, Paul Thomas Anderson pentru Los Angeles și Federico Fellini pentru Roma.
În noul său film, „Das Licht”, Tom Tykwer se oprește asupra poveștii soților Tim (Lars Eidinger) și Milena Engels (Nicolette Krebitz), părinții unor gemeni de 17 ani – Frieda (Elke Biesendorfer) și John (Julius Gause) – și ai lui Dio (Elyas Eldridge), în vârstă de 8 ani, care se luptă să se acomodeze într-o lume tulbure, confruntându-se cu tot felul de probleme la ordinea zilei. Potrivit deadline.com, Tykwer „își cufundă protagoniștii într-o realitate marcată de digitalizare, globalizare, schimbări climatice, nesiguranța locului de muncă, migrație globală și deplasări determinate de conflictele și extremismul politic în creștere”.
„Este a treia oară când deschid festivalul și o fac cu un film care este în primul rând despre Berlin”, a spus Tykwer. „De la «Aleargă, Lola, aleargă» nu am mai făcut un film atât de puternic ancorat în acest oraș. Filmul arată Berlinul în întregime — îi arată pe oamenii care locuiesc aici, pe cei în permanentă mișcare, în metrou, pe biciclete, în taxiuri sau certându-se pe străzi. Acesta este orașul meu, casa mea, așa se simte Berlinul meu”. Tom Tykwer va prezenta filmul la gala de deschidere, alături de actorii din distribuție, în frunte cu Lars Eidinger („Lecții de persană”) și Nicolette Krebitz („Wild”).
Vedete în Competiție
Anul acesta, în Competiție au fost selectate 19 filme, printre care se numără multe titluri așteptate cu interes și nume sonore. La Berlin vor sosi „Blue Moon”, cel mai recent lungmetraj al lui Richard Linklater, cu Ethan Hawke, Margaret Qualley, Bobby Cannavale și Andrew Scott, dar și „La tour de glace”, regizat de Lucile Hadžihalilović, cu Marion Cotillard, Clara Pacini și Gaspar Noé, o dramă fantastică despre o orfană de 15 ani, Jeanne (Clara Pacini), care ajunge pe platourile ecranizării basmului „Crăiasa zăpezii” și este fascinată de vedeta acesteia, Cristina (Marion Cotillard).
Tot în Competiție va fi prezentat „Dreams”, al regizorului mexican Michel Franco, cu Jessica Chastain, Isaac Hernández și Rupert Friend (Michel Franco a mai lucrat cu Jessica Chastain în 2023, la sensibilul film „Amintiri” / „Memory”, aflat în competiția pentru Leul de Aur la Veneția). La această ediție se vor mai vedea „Hot Milk”, regizat de Rebecca Lenkiewicz, cu Emma Mackey, Fiona Shaw și Vicky Krieps și „What Does that Nature Say to You”, de Hong Sangsoo, în timp ce veterana Mary Bronstein va reveni cu filmul „If I Had Legs I’d Kick You”, cu A$AP Rocky și Rose Byrne.
La festival mai sosesc „BLKNWS: Terms & Conditions”, al lui Kahlil Joseph, care a fost proiectat, deja, la Festivalul de la Sundance, „Little Trouble Girls”, debutul regizoarei Urška Djukić, precum și cel mai recent film al lui Lucio Castro, „After This Death”, cu Rupert Friend și Gwendoline Christie. Ca parte a sărbătoririi premierii Tildei Swinton cu Ursul de Aur va fi proiectat filmul său din 1987, „Friendship’s Death”, regizat de Peter Wollen.
Alte filme și nume așteptate
În cadrul Proiecțiilor speciale ale festivalului va fi proiectat „Bob Dylan: A Complete Unknown”, cu Timothée Chalamet în rolul titular (care rulează, în prezent, în cinematografele din România). Tot în afara competiției va fi prezentat și filmul „Mickey 17”, al lui Bong Joon-Ho, regizorul sud-coreean multipremiat pentru filmul „Parazit” / „Parasite” (2019). „Mickey 17”, ecranizare a romanului lui Edward Ashton „Mickey7”, în centru un „Expandable”, un robot de unică folosință care face parte dintr-o expediție umană trimisă să colonizeze lumea de gheață de pe planeta Niflheim.
Când o misiune este extrem de periculoasă, chiar sinucigașă, echipajul îl folosește pe Mickey (Robert Pattinson), care este regenerat permanent, dar cu amintirile rămânându-i intacte. După ce moare de șase ori, Mickey își înțelege, în sfârșit, condiția și refuză să moară și a șaptea oară, pentru a fi apoi înlocuit de clona special construită Mickey8 (filmul se va lansa în România pe 7 martie).
Printre numele celebre așteptate la festival se numără, de asemenea, regizorii Fatih Akin, Volker Schlöndorff, Maren Ade, Coralie Fargeat, Lana Wachowski și Adina Pintilie (premiată la Berlin în 2018) și actorii Iris Berben („Triunghiul tristeții”), Langston Uibel („Neortodox”), Tom Wlaschiha („Tom Clancy’s Jack Ryan”), Fan Bingbing, Benno Fürmann („Babylon Berlin”), Nina Hoss („Tár”, „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”), actrița de origine română Alexandra Maria Lara („Rush: Rivalitate și adrenalină”) și Lisa Vicari („Întuneric”).
Radu Jude se întoarce la Berlin
Apreciatul și premiatul cineast român Radu Jude (recompensat în 2021 cu Ursul de Aur pentru „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” și cu Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor, în 2015, pentru filmul „Aferim!”) se întoarce la Berlin cu filmul „Kontinental ’25”, pe care l-a scris și regizat și care este selectat în Competiția principală.
Povestea are loc la Cluj și are în centru drama declanșată după ce executorul judecătoresc Orsolya evacuează dintr-o pivniță un bărbat fără adăpost. După gestul tragic al acestuia, femeia este încercată de vinovăție. Un amestec de dramă și comedie, filmul explorează problematici dintre cele mai diverse, precum criza locuințelor, economia post-socialistă sau naționalismul. Totul este disecat cu un bisturiu ascuțit, într-o narațiune care omagiază, în parte, filmul lui Roberto Rossellini „Europa ’51”. Spre deosebire de eroina din filmul lui Rossellini, protagonistul de aici nu reușește să găsească pe cineva care să-l înțeleagă, ajungând în scurt timp la disperare, ceea ce face din film o reflecție incomodă și precisă a nepăsării, mai apreciază site-ul festivalului.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6
Din distribuția filmului fac parte Eszter Tompa, Gabriel Spahiu, Adonis Tanța, Oana Mardare, Șerban Pavlu, Annamaria Biluska, Marius Damian, Nicodim Ungureanu, Ilinca Manolache și Dan Ursu.
Premiera în România a noului film al lui Radu Jude este programată pentru această primăvară, dar încă nu are stabilită o dată precisă.
Gala de deschidere a festivalului începe la ora (locală) 19.00 și urmează să fie retransmisă, tot în această seară, de ZDF/3sat.
Sursă foto: Hepta – Profimedia
Citește și: