Modifica setarile cookie
Homepage  / Știri / Televiziune

EXCLUSIV: Ron Howard ne-a povestit despre seria „Marte” (National Geographic)

de Redactia Tvmania

Duminică, 13 noiembrie, de la ora 21.00, National Geographic transmite, în 171 de țări și 45 de limbi, evenimentul global „Marte” (serialul-documentar, cu Anamaria Marinca într-unul dintre rolurile principale).

Acţiunea începe în 2033, când primul echipaj uman aterizează, în naveta Daedalus, pe a patra planetă de la Soare. Acesta este format din comandantul american Ben Sawyer (Ben Cotton), pilotul coreean Hana Seung (Jihae), hidrologul şi geochimistul spaniol Javier Delgado (Alberto Ammann), medicul şi biochimistul francez Amelie Durand (Clementine Poidatz), inginerul mecanic şi roboticianul nigerian Robert Foucault (Sammi Rotibi) şi exobiologul şi geologul rus Marta Kamen (Marinca).

Ron Howard

La mijlocul lunii septembrie, prin intermediul postului TV amintit, am stat de vorbă telefonic cu Ron Howard, unul dintre producătorii executivi ai proiectului şi regizorul din spatele unor pelicule ca „Apollo 13” (1995), „O minte sclipitoare” (2001) şi „Inferno” (2016). Acesta ne-a povestit care au fost provocările combinaţiei de ficţiune şi documentar din cadrul proiectului şi cât de interesat ar fi să ajungă chiar el pe Marte. Citiţi mai jos interviul integral:

 

„TVmania”: Care este scopul proiectului „Marte”?

Ron Howard: Să convingă oamenii, într-un mod interesant din punct de vedere vizual, că am putea merge pe Marte. Credem că în 2015 – 2016 s-a vorbit tot mai mult la nivel de guvern şi industrie privată despre a ne concentra pe a ajunge pe Marte, ceea ce ni se pare foarte interesant. Am vrut să sărbătorim asta şi am vrut să spunem o poveste fictivă interesantă, autentică şi realistă, care să provoace mai multe discuţii despre ideea ajungerii pe Marte şi a colonizării planetei.

 

De ce aţi ales să amestecaţi ficţiunea cu stilul documentar?

Ni s-a părut o modalitate interesantă şi relevantă de a da putere ambelor formate. Pe de o parte, am urmărit perioada asta de intensitate maximă a discuţiilor despre călătoria spre Marte, pe care am făcut-o mai accesibilă folosind cele învăţate pentru a spune o poveste fictivă. Ni s-a părut că cele două idei se pot influenţa reciproc.

 

Au existat mituri despre Marte pe care le-aţi desfiinţat în timpul producţiei?

În timpul intervievării cercetătorilor şi a documentării, am folosit ca punct de pornire cartea lui Stephen Petranek, „How We’ll Live on Mars”, o carte extrem de respectată în comunitatea ştiinţifică şi spaţială. Dar există câteva controverse şi teorii diferite legate de cum va se va desfăşura călătoria spre Marte şi colonizarea, deci a trebuit să luăm câteva decizii editoriale. Nu au existat mituri importante pe care mi le-am dărâmat în urma proiectului. Dar am ajuns să înţeleg de ce e viabil Marte (pentru colonizare), înainte nu înţelegeam cât de plauzibilă e teraformarea.

 

 

Nat Geo v-a dat mână liberă în realizarea producţiei?

Cerinţa nr. 1 a celor de la National Geographic a fost să combinăm autenticitatea cu naraţiunea cinematografică interesantă. Asta a fost tot. De-a lungul fiecărui episod, au avut idei creative ajutătoare, dar au dat mână liberă regizorului şi echipei creative pentru a explora şi a crea. A fost o colaborare minunată.

 

Care au fost cele mai mari provocări în cursul producţiei?

Din punct de vedere narativ, este o mare provocare să împleteşti cele 2 fire ale poveştii, imaginile documentar şi scenariul de pe hârtie, într-o singură linie narativă care să susţină aventura mersului pe Marte şi ca colonizării planetei. Dar este o satisfacţie extraordinară să vezi, pe de o parte, modul în care imaginile documentare dau credibilitate şi viabilitate scenelor fictive şi, pe de altă parte, modul în care acestea din urmă umanizează informaţia aflată din partea de documentar. Experimentul mi se pare a fi unul de succes.

 

Aţi accepta un drum dus spre Marte? De ce?

Nu aş accepta. Pentru că nu am visat niciodată să fiu astronaut şi să colonizez un peisaj, o planetă necunoscute. Visul meu e să lucrez la cât mai multe poveşti diferite şi interesante şi să încerc să le spun bine. Aş putea să îi ajut să-şi dea seama unde să amplaseze camerele de filmat şi să le sugerez cum să filmeze după ce ajung acolo, iar dacă vor să trimită imaginile înapoi pe Terra, aş putea să îi ajut să le editeze. Dar nu aş fi interesat să îmi pun costumul de astronaut şi să merg acolo.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

Alte articole:

1. Care sunt cele 6 părți ale seriei „Marte” de la National Geographic Channel

2. Serialul „Marte”, cu Anamaria Marinca, vine în noiembrie la National Geographic

3. Ridley Scott știa de câteva luni că există apă pe Marte!

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te