; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Jason Silva

EXCLUSIV. Jason Silva („Origini: Drumul omenirii”): „Am multe frici existențiale”

13 April 2017

Noua serie de documentare de la National Geographic – „Origini: Drumul omenirii' – explorează, de-a lungul a 8 episoade, difuzate în fiecare duminică, de la ora 22.00, momentele-cheie care au civilizat ființa umană.

Revista „TVmania' s-a întâlnit cu gazda documentarului, Jason Silva (35 de ani), la Londra, iar acesta ne-a povestit, în exclusivitate, detalii despre această producție spectaculoasă.

 

 Vezi galeria foto >

Ce te-a motivat să te implici în acest proiect?

Șansa de a face ceva diferit față de „Îți joacă mintea?' („Brain Games'), de a face ceva împreună cu John Boswell (cunoscut sub pseudonimul Melodysheep –n.r.), cu care am colaborat la alte proiecte pe internet; șansa de a încerca să realizăm un show mare pe televiziune, care să aducă ceva din stilul meu, plin de reflecții despre ceea ce face oamenii umani.

Sunt teme la care țin și șansa de a aduce aceste teme pe tv, într-o producție de amploare, a fost o mare oportunitate. Nu ai cum să refuzi așa ceva.

 

Care este episodul tău favorit și de ce?

Cel cu banii. Există tot felul de legături interdisciplinare, este fascinant cum aceste  creații simbolice atrag după sine mecanismul biologic al recompenselor. La oamenii entuziasmați că fac bani se activează același mecanism în creier ca la oamenii care iau cocaină, sau se îndrăgostesc sau care se împerechează cu un nou partener. Or fi realități/construcții virtuale, dar au au niște piloni biochimici foarte reali.

Mie, recunosc, mi-e teamă de pariuri, de investiții. Nu îmi place să risc. Sunt ca bunica, să îmi țin banii sub saltea, să îmi păstrez economiile într-un cont de economii.

Și sunt foarte entuziasmat și de cel despre comunicare. Limbajul pentru oameni a fost o singularitate transformatoare, un fel de upgradare a speciei.

 

Mi-ai spus că episoadele despre bani și comunicare sunt favoritele tale. Care a fost, însă, cel mai greu de făcut?

Rolul gazdei… eu am fost norocos, deoarece sunt într-un mediu controlat, într-un studio din Los Angeles, am avut un ecran digital în spate, cu un anumit background al episodului, iar la momentul filmărilor deja scenariul era îmbunățățit, l-am citit și am improvizat un pic, rămânând fidel temei. Deci toate au presupus același efort pentru mine. D

in punct de vedere al poveștii, al secvențelor filmate – acele momente din trecut – au fost filmate în Africa de Sud timp 75 de zile. Sunt sigur că au fost suficiente momente complicate, ca la orice film, mulți actori, bugete, variabile cu care să lucrezi. Dar rezultatul e grozav.

 

„Îți joacă mintea?' a fost nominalizat la Emmy. Ai aceleași speranțe și pentru „Origini'?

Cred că 'Origini' ar trebui să câștige un Emmy! Am avut ambiții foarte mari cu acest serial, asta nu înseamnă că oamenilor trebuie să le placă, lumea are gusturi diferite, dar sper că vor aprecia cât de ambițios și curajos a fost Nat Geo și mi-ar plăcea ca acest curaj să fie premiat.

„Origini' este despre a face cunoașterea sexy. Într-o lume în care fake news și ignoranța devin virale, trebuie să facem ca stiința să fie din nou la modă! Asta încearcă „Origini'!

 

Pentru un  al doilea sezon, la ce teme te-ai gândi?

O, nu știu…cred că ar fi foarte tare să facem un episod despre originile drogurilor. Oamenii din toate religiile și din toate timpurile au folosit plante care alterează mintea pentru a aduce creierul într-o stare mai receptivă spiritualității. Fie că e vorba de șamanii din America de Sud sau de indigenii din Mexic care ingerau ciuperci halucinogene, mulți au folosit aceste plante pentru a trata oamenii care suferă de „boli ale sufletului'.

Acum se fac studii pentru a trata oamenii depresivi cu ajutorul ciupercilor halucinogene. Ar fi interesant să mergem la originea lor. Toate artele vin dintr-o stare alterată a conștienței, toată muzica rock`n` roll pe care o iubim, tot cinema-ul nebunesc, chiar și tehnologia: Steve Jobs spunea că  LSD a fost cel mai important lucru din viața lui.

 

Vorbești despre tehnologie, despre istorie, războiaie, creier, comunicații…despre orice. Câte ore citești/studiezi zilnic?

Sunt foarte interesat de toate aceste lucruri. Backgroundul meu este film și filosofie. Ca și John Boswell, sunt un creator de film în sufletul meu, apreciez toate variabilele în ceea ce privește spunerea unei povești în media, îmi pasă de muzică, sunt atent la montaj, sunt parțial scenarist, ca și prezentator. Am un serial pe internet care se numeste „Shots of Awe'.

Dacă îmi urmăriți pagina de Facebook, vedeți că mereu citesc, absorb idei și le dau inapoi în stilul meu. Acest proces este constant, este felul în care funcționează creierul meu. Unul dintre eroii mei, Carl Sagan (celebrul astronom american care a popularizat știința în seriale precum „Cosmos: Călătorie în Univers'), spune că înțelegerea este un fel de extaz. Că găsește plăcere în a face conexiuni între gânduri. Așa așa e și pentru mine. Am multe frici existențiale: de ce suntem aici, care este rostul nostru, cum gestionam faptul că sutem muritori, iar răspunsul la toate este un foc interior care te face să fii creativ, să înveți, să crești, să încerci să găsești transcendența.

 

Esti tot timpul atât de entuziast?

Nu, am nevoie de mult somn, dacă nu dorm și mănânc bine, nu funcționez bine, așa că dau o atenție deosebită sistemului meu nervos. Să fiu obosit, să îmi fie foame, să fiu deprimat sau anxios, astea îmi sunt stări foarte familiare și trebuie să îmi optimizez funcționarea nervoasă ca să pot funcționa cum vreau.

 

Dacă ai putea călători în timp, în ce perioadă ți-ar plăcea să trăiești?

O, Doamne, dacă aș putea să călătoresc în timp! Sunt un mare fan al peliculei lui Woody Allen „Miezul nopții în Paris', așa că probabil mi-ar plăcea să ajung în Parisul anilor `20. Poate Franța anilor `60 ar fi o etapă cool, când a avut loc o revoluție în cinema-ul francez, French New Wave. Sunt un fan al momentelor culturale boeme în care artiști, poeți au avut un mare impact social. Momente-cheie în care rebelii romantici (nu cei violenți) au avut un impact cultural care a schimbat lumea: anii `60 în SUA și Franța, anii `20.

 

Totuși, unde locuiești acum?

Într-o valiză. Îmi am 'baza' în New York, dar nu îmi petrec majoritatea timpului acolo, sunt tot timpul pe drumuri. Casa mea departe de casă este Amsterdam, cel mai creativ loc, unde fac filmulețe video și îmi petrec timpul. Am un apartament acolo, merg cu bicicleta, e o societate foarte umană, cu un stil de viață foarte sănătos și eu sunt foarte sensibil la mediul înconjurător. Cred că multe orașe 'sug' sufletul din oameni, așa că îmi place să vizitez orașe care nu o fac.

CITEȘTE ȘI:

Seria „Origini: Drumul omenirii' are premiera la National Geographic 

Nat Geo People difuzează un nou serial documentar: „Spitalul plutitor'

„Povestea lui Dumnezeu, cu Morgan Freeman' se întoarce la National Geographic. Când începe sezonul 2 al seriei

National Geographic anunță data premierei pentru serialul „Geniul: Einstein'

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare