; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Horia virlan  prima

EXCLUSIV. Horia Vîrlan, despre noul proiect „Alege rețeta națională” (Prima TV): „Este altceva decât restul show-urilor culinare”

6 October 2020

Emisiunea culinară „Alege rețeta națională' debutează  la Prima TV, din 9 octombrie, de la ora 20.30, și este prima competiție de gătit preparate tradiționale, în care concurenții se notează reciproc iar „instanța supremă', Horia Vîrlan, are drept de veto prin propriile lui note, care pot răsturna oricând clasamentul. Despre experiența la filmări în plină pandemie, dar și ce vom vedea timp de două ore în noul său proiect televizat, ne-a povestit chiar Horia Vîrlan. 

 

 

TVMania: Pentru „Alege rețeta națională', Prima a organizat casting în timp de pandemie. Câtă lume s-a înscris?

Horia Vîrlan: Intr-adevar suntem in timpul unei pandemii si, ca orice televiziune serioasa, am luat masuri de prevenire a contaminarii, drept pentru care castingul a functionat on-line si, sunt fericit sa spun, am avut sansa sa cunoastem oameni iubitori de traditie si, totodata, priceputi in ale gatitului. Nu stiu exact cata lume s-a inscris, dar am avut mai multi concurenti decat emisiuni de filmat, deci e bine. Nu-i asa?

De când ați început filmările, cât au durat și pe unde ați umblat?

– Oho! Am inceput pe la jumatea lunii iulie si am umblat prin toata tara, Maramures, Bucovina, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, Ardeal. Chiar am fost prin toata tara si sunt mai mult decat fericit sa fiu parte a acestei emisiuni, deoarece Romania neumblata este atat de frumoasa incat te lasa cu respiratia taiata. Poate suna ca un cliseu, dar romanii ar trebui sa isi viziteze propria tara mai intai, deoarece au ce vedea!

O să vă vedem pe post cu măștile pe față și cu distanțare fizică?

– Nu avem cum sa aparem in fata camerelor mascati, deoarece nimeni nu ne mai recunoaste, apoi este o emisiune de divertisment si nu de stiri. Clar, nu se poate cu masti, cat in ceea ce priveste distantarea fizica avem grija sa nu stam prea aproape unii de altii! In schimb, in restul timpului, cand nu se filmeaza, ne protejam cu totii. Este regula!

 

Că mâncarea noastră e mai bună, nu contestă nimeni ☺, dar credeți că sunt românii mai talentați în bucătărie decât alte neamuri?

– Eu cred ca avem o zestre culinara bogata, ba chiar si imbogatita de la celelalte popoare cu care am convietuit ori am fost in contact, deci putem sa ne intrecem in gusturi cu alte neamuri. Cui ii mai pasa ca borsul este la origine rusesc ori ca ciorba este denumire turceasca sau ca musacaua e greceasca, lasa-le in pace ca noua ne plac si le gatim zi de zi!

Cum sunt concurenții?

– Cum spuneam mai devreme, concurentii sunt care mai de care mai priceput in bucatarie, dar mai mult decat atat, fiecare dintre ei doreste sa daruiasca celor care se uita la emisiune cate un pic din zestrea culturala a locului unde s-a nascut. Ba prin mestesuguri stravechi, ba prin muzica ori dansuri populare specifice zonei, concurentii vor sa trezeasca sentimentul national fara a transforma acest lucru in nationalism. Mai mult decat atat, la emisiune participa reprezentanti din comunitatile poloneza, ruteana, armeana, maghiara ori rusa, ba chiar si o reprezentanta a comunitatii vlahilor din Bulgaria, deci este ceva ce nu trebuie ratat.

Ați nimerit numai mâncăruri bune sau și mai puțin bune?

– Acum, stii cum este! Nu-ti poate placea orice mananci, dar niciunul dintre concurenti nu a gatit ceva care sa arate rau ori sa nu fie comestibil. Toate preparatele au fost inedite, mult cu denumiri despre care eu nu mai auzisem, dar in primul rand au fost gatite cu pricepere in aer liber, aceasta fiind una dintre conditii. Deh, pandemia bat-o vina!

 

Sunteți unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți maeștri bucătari din România. Ați ajuns prin vreun loc în care lumea să nu vă cunoască? ☺

– De mult nu ma mai gandesc la aspectul acesta, m-am obisnuit sa fiu privit ori interpelat pe strada sau pe oriunde. Prin tara oamenii sunt, parca, mai calzi, mai apropiati, bucurandu-se cand ma intalnesc, drept pentru care mai peste tot am fost recunoscut si nu pot spune ca nu-mi face placere.

Vă bănuim că ați gustat multe lucruri de-a lungul vieții. Ați mai găsit acum ceva care să vă uimească?

– Da! Am gustat cateva mancaruri care mi-au placut din cale-afara. Unele mi-au adus aminte de copilarie, altele au fost absolut delicioase si, cu ocazia asta, le propun celor care vor viziona emisiunea sa isi ia la indemana o agenda si un pix ca sa-si poata nota, cine stie poate li se face pofta!

Care este mâncarea dvs. preferată din bucătăria românească? De ce?

– Dupa cum am spus de mai multe ori, eu sunt fan sarmale si mamaliga cu branza, iar la Calafat am fost gazduiti de o doamna draguta si extrem de amabila care stia ca imi plac tare mult sarmalele si, draguta  de ea, a stat toata noaptea sa-mi fiarba o oala de sarmale. Cum sa nu fiu incantat. Va mutumesc!

În programul de la Prima, emisiunea „Alege rețeta națională' are alocate două ore: ce vom vedea în acest interval?

– În primul rând, 'Rețeta Națională' este altceva decât restul show-urilor culinare văzute până acum în România. Este… altă mâncare de pește, ca sa rămânem în domeniu: concurs, dar nu atât între cei care gătesc, ci… între rețetele lor. Care rețete, musai, trebuie să fie tradiționale, să reprezinte zona, locul unde s-a născut fiecare concurent. În fiecare episod, vom avea trei concurenți din zone diferite ale țării, toți pasionați de gătit, dar nu bucătari profesioniști. Ei vor găti pe rând, fiecare acasă la el și… asistat de ceilalți doi, care la final, după degustare, îi notează preparatele. Voi puncta și eu ce voi gusta – am dreptul meu de veto!-, iar în final va fi o singură rețetă câștigătoare – rețeta natională a episodului. Dincolo de rețete, vom descoperi sau… să REdescoperi cât de frumoasă e țara asta a noastră, câte locuri sunt de văzut și câți oameni minunați duc mai departe obiceiuri și meșteșuguri de altădată. Și… adevărat vă zic: vom avea mult de călătorit, de admirat și… de gustat. In primul rand trebuie spus ca in emisiune se intrec trei concurente ori concurenti din zone diferite ale tarii, ei gatind cate doua preparate specifice locului unde s-au nascut. Bun! La inceputul emisiunii, concurentii vor fi prezentati, iar apoi vom calatori spre primul dintre cei trei, pe drum vom vedea si frumusetile zonei si vom mai povesti despre una ori alta. Dupa ce am am ajuns la primul concurent il vom vedea gatind, supravegheat si, cateodata, ajutat de ceilalati doi, apoi vom gusta din ce a gatit si adversarii vor aprecia prin note prestatia celui in cauza. Tot asa se petrece si in cazul celorlalti doi concurenti, iar in final eu voi juriza concursul si dupa stabilirea clasamentului voi inmana premiul castigatorului din acea saptamana a Retetei nationale. 

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare