EXCLUSIV Florin Piersic Jr, detalii despre rolul din „Subteran”(Netflix). Cum s-a transformat în mafiotul Nicolae Tănase: „E un spectacol total pe platou”
Netflix a lansat recent ambițiosul și palpitantul serial românesc „Subteran”. Înarmat cu ritm, miză, personaje carismatice și o distribuție perfectă, serialul filmat în câteva locații familiare din București ne cucerește instantaneu, iar îndrăgitul Florin Piersic Jr. îl transformă pe durul Nicolae Tănase într-o figură memorabilă.
Florin Piersic Jr, detalii din culisele serialului „Subteran”
Carismatic și degajat cum îl știm, Florin Piersic Jr. umple ecranul cu prezența sa impresionantă în rolul lui Nicolae Tănase. Un interlop mult mai nuanțat decât mafioții standard din filmele hollywoodiene, acesta dispune de viața oricui intră în atenția sa. Tănase locuiește într-o vilă somptuoasă, e văduv, are două fiice gemene, face dializă, tranzacții de milioane de euro și nu suportă să fie tras pe sfoară. Când cineva îl deranjează, trimite după el o echipă care îți dă fiori: aghiotantul său, poreclit Dracu (Cosmin Teodor Pană), și fiica lui, Tili (Irina Artenii), care își urmărește cu tenacitate țintele.
Serialul „Subteran”, regizat de Daniel Sandu („Un pas în urma serafimilor”), Anca Miruna Lăzărescu („Hackerville”) și Octav Gheorghe, folosește inteligent elemente familiare multor povești de acțiune: situații tensionate, urmăriri, răpiri, șantaje, înfruntări pe viață și pe moarte și jafuri spectaculoase, montate captivant și jucate impecabil. Scenariul scris de Steve Bailie („Hackerville”), Peter Kerek („Războiul sexelor”) și Octav Gheorghe are umor și trimiteri cinefile, iar numeroasele răsturnări de situație duc irezistibil către fiecare nou episod.
TV Mania: În primul rând felicitări, pentru că nu mi-aș imagina pe altcineva în rolul lui Nicolae Tănase, în această întreprindere curajoasă care este „Subteran”! Cum a început totul? A fost vorba despre un rol scris special pentru Florin Piersic Jr.?
Florin Piersic Jr.: Nu. Am fost la casting. Am mai pomenit-o eu pe Domnica Cârciumaru (regizoarea de casting – n.r.), care mă cheamă atunci când crede ea că mi se potrivește ceva. Și a fost ok, pentru că m-am întâlnit cu Daniel Sandu, cu care îmi doream să lucrez și știu că și el își dorea să lucreze cu mine. Și de-asta lucrurile au pornit bine, pentru că pe Octav Gheorghe nu-l știam. Eu cu ei doi am lucrat pe set, dar a fost o bucurie să lucrez cu amândoi, chiar a fost fun, distracție. Foarte mișto stilul lor de lucru și atmosfera.
„Mai rar vezi un scenariu în care să nu-ți dorești să intervii”
TVM: Cum s-au simțit scenariul și regia din punctul de vedere al cuiva care face de atâta timp scenariu și regie? Cum s-au simțit lucrurile care țin de acordul fin? A existat vreodată tentația de-a interveni asupra personajului Nicolae Tănase?
F.P.J.: Nu, pentru că a fost scris foarte bine. Apropo de ce spui tu cu acordul fin, au fost o mică virgulă undeva sau un cuvânt schimbat, dar era foarte mișto de citit din scriitură, un personaj foarte oral și foarte credibil. Mai rar vezi un scenariu în care să nu-ți dorești să intervii mai mult. Să nu vreau să-l fac, să-l aduc la mine, să-mi intre vorbele în gură, cum se spune. Și era foarte mișto de citit și foarte vizual. Deci când am știut că o să fac parte din el și am primit scenariul, l-am citit în câteva ore și m-am bucurat mult să văd că sunt oameni care gândesc așa și care scriu așa.
„Te bucuri să ajungi la muncă și să te întâlnești cu oamenii ăștia”
TVM: Cum e relația lui Tănase cu toți ceilalți și cum a fost relația colegială,cu ceilalți actori din serial?
F.P.J.: Cu Irina și Cosmin a fost prima oară când am lucrat, dar s-au dovedit parteneri foarte mișto. Cezar mi-e coleg la Teatrul Mic și când zic frățior chiar îl simt așa. S-a creat o legătură, noi suntem ca o familie acolo. Ține mult la mine, la fel cum țin și eu la el. N-am avut foarte multă interacțiune, dar ne-am întâlnit pe set. Iar cu Ana, la fel, parcă am fi frate și soră.
Vorbind despre actori, Ana Ularu e un spectacol total pe platou, are poante, te bucuri să ajungi la muncă și să te întâlnești cu oamenii ăștia. Iar ca personaje, totul pleacă de la joaca asta dintre actori, care iau în serios munca aia și totul ține și de dubla pe care o alege regizorul. Și când regizorul zice că e bine, știi că e bine, asta e cel mai important. Nu am mult de comentat. Mă ajută imens blândețea regizorului, să-mi dau seama că e prezent, că e capabil să aplaneze orice conflict s-ar putea crea pe set, la filmare (ceea ce n-a fost cazul aici). Tocmai asta e, energia bună pe care am primit-o și de la Daniel, și de la Octav. Pe Octav, de exemplu, l-am cunoscut acum și e un om foarte mișto.
TVM: Cum a fost scena cu petrecerea de ziua lui Tănase, la care toată lumea pune la cale diverse scheme?
F.P.J.: Aia a fost funny de filmat, au fost multe elemente de filmat, de luat separat, și cu multă figurație, și cu hai mare.
TVM: Acest Tănase nu e detestabil pe de-a-ntregul, are și lucruri care te amuză și un moment de tandrețe extraordinar, care îi dezvăluie o altă latură.
F.P.J.: Mi-a plăcut că ai spus că nu e întru totul detestabil. Cred că, în zilele noastre, personajul negativ trebuie să aibă ceva aparte, cam cum are Javier Bardem în „Nu există țară pentru bătrâni”.
„Cristian Popa joacă rolul lui Golescu exact ca un actor de la Hollywood”
TVM: Mi se pare că Tili are ceva fioros – când vine la Doroteea, ai impresia că vrea să o dezintegreze. Iar o adevărată surpriză mi se pare procurorul Golescu.
F.P.J.: Pentru mine, Cristian Popa, care are rolul lui Golescu, arată și joacă, în serialul ăsta, exact ca un actor de la Hollywood. Are toate microexpresiile alea care îi fug pe față, și arată foarte mișto. La un anumit nivel, îl întrece pe Tănase.
TVM: Cum a fost scena cu Matei (jucat de Vladimir Andriescu – n.r.)? Mi s-a părut foarte bun copilul, iar scenele lui erau foarte complicate.
F.P.J.: Foarte mișto copilul, sigur, mi-e greu să mă gândesc la scena aia. A fost foarte bună relația, deși ne-am văzut doar de câteva ori pe set.
„Toată lumea e fericită să facă parte dintr-un proiect Netflix, la toate nivelele”
TVM: Cât este aici combinație de thriller internațional, de rețetă (dar o rețetă montată inteligent, adusă la zi și foarte proaspătă) și culoare locală? Care a fost secretul acestei dozări ideale? Scenariul foarte bun, regia excelentă, distribuția impecabilă?
F.P.J.: Cred că, în ultimă instanță, și montajul și post-procesarea. Pentru că s-au tras destule duble, așa încât nu era cineva care să zică, dacă nu era totul cum trebuie: „Gata, ne oprim!”. Pariul e foarte mare și toată lumea e fericită să facă parte dintr-un proiect Netflix, la toate nivelele. Toate au mers împreună, în regulă.
Scenariul a fost din start foarte mișto de citit și după aia totul se lega. Erau și lucruri care se întâmplau, mai veneau Daniel sau Octav cu câte o idee și ziceau: „Gata, hai să facem așa!”, să ai o reacție altfel decât era prevăzut inițial. Fiindcă e un an de la momentul filmărilor, nu mai știu ce duble au selectat, dar asta e și bucuria unui actor, să vadă după mai mult timp tot produsul montat. Și montajul e foarte bun, totul se leagă. Eu sper să aibă succes.
TVM: Au fost trei regizori, trei scenariști și totul a ieșit atât de coerent.
F.P.J.: Erau foarte multe departamente – de la costume la probe de machiaj, era o armată de oameni care lucrau cu cei trei regizori.
TVM: Cum a fost lucrul cu o platformă atât de mare? Serialul va avea o promovare pe măsură și cred că multe categorii de spectatori se vor uita.
F.P.J.: Eu cred că acoperă un segment mare din public și cred că o să fie un succes. E action, are umor, are dramă, are foarte multe elemente care să te țină! Așa cum am văzut eu când mi l-au dat să-l văd, acum, de curând, te ține. Eu l-am văzut în maraton.