Homepage  / Recomandări

EURO 2024: Cine transmite Spania – Germania, Portugalia – Franța, Anglia – Elveția și Olanda – Turcia, meciurile din sferturile de finală

EURO 2024: Cine transmite Spania – Germania, Portugalia – Franța, Anglia – Elveția și Olanda – Turcia, meciurile din sferturile de finală

de Tavi Cojocaru,

Campionatul European de fotbal continuă fără echipa României, eliminată în „optimi” de Olanda, scor 3-0. Sferturile de finală oferă meciuri de gală. 

Spania – Germania (vineri, 5 iulie, ora 19:00, Pro TV) 

Meciul este un „clasic” al fotbalului european. Se înfruntă echipele cu cele mai multe trofee la Campionatul European, ambele cu 3. Spania a triumfat în edițiile 1964, 2008, 2012, Germania s-a impus în 1972, 1980 și 1996. Cele două sunt și țările cu cele mai multe prezențe la turneul final Euro: Germania – 13, Spania – 11. 

Germania a defilat în actuala ediție (5-1 cu Scoția, 2-0 cu Ungaria, în grupe, și 2-0 cu Danemarca, în „optimi”). Nemții au avut emoții doar cu Elveția (scor 1-1), când au egalat în prelungiri. 

Spania a fost echipa care a jucat cel mai bine la acest turneu final, obținând 4 victorii în cele 4 meciuri jucate (3-0 cu Croația, 1-0 cu Italia, 1-0 cu Albania, în grupe, și 4-1 cu Georgia, în „optimi”). 

La nemți strălucesc tinerii Jamal Musiala (3 goluri până acum) și Florian Wirtz, ajutați de mai bătrânii Toni Kroos, Manuel Neuer, Antonio Rudiger, Ilkay Gundogan. 

Portugalia – Franța (vineri, 5 iulie, ora 22:00, Pro TV) 

În 2016, Portugalia a câștigat singurul ei trofeu european chiar la Paris, contra Franței, scor 1-0, cu un gol marcat în prelungiri de Eder, în minutul 109. A fost singura victorie a lusitanilor în fața francezilor în meciurile directe. Cele două au mai avut două întâlniri dramatice la turnee finale de Euro. La ediția din 1984, găzduită tot de Franța, gazdele au câștigat cu 3-2, după prelungiri, cu un gol decisiv marcat de Michel Platini în minutul 119! La ediția din 2000, Franța a câștigat cu 2-1, cu un gol marcat de Zinedine Zidane, în minutul 117! Trei meciuri la Euro, toate decise în prelungiri! Sunt suficiente argumente ca să așteptăm un meci de un dramatism total și acum.  

Franța n-a strălucit la actuala ediție (1-0 cu Austria, 0-0 cu Olanda, 1-1 cu Polonia și 1-0 cu Belgia). Kylian Mbappe, Antoine Griezmann și restul au avut evoluții palide. Ambele victorii au fost obținute cu autogoluri. 

Portugalia a început tare (2-1 cu Cehia, 3-0 cu Turcia), dar apoi a dezamăgit cu Georgia (0-2) și în „optimi”, unde a răpus Slovenia abia la loviturile de departajare (3-0). Cristiano Ronaldo aleargă încă după primul lui gol în actuala ediție, ceea ce l-ar face singurul jucător marcator la șase ediții de Campionat European. 

Anglia – Elveția (sâmbătă, 6 iulie, ora 19:00, Pro TV) 

Anglia a ajuns miraculos în „sferturi” după ce a egalat-o pe Slovacia la ultima fază și apoi a răspus-o greu, în prelungiri, scor 2-1. În schimb, Elveția s-a distrat cu Italia, campioana europeană en-titre, scor 2-0. Anglia are o echipă cu jucători mult mai bine cotați. Harry Kane, Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden sunt peste Granit Xhaka, Remo Freuler, Breel Embolo. Dar, la ce au jucat la acest turneu final, Elveția nu mai pare o victimă atât de sigură. 

Olanda – Turcia (sâmbătă, 6 iulie, ora 22:00, Pro TV) 

Olanda s-a împiedicat o singură dată la acest turneu final (2-3 cu Austria), dar s-a impus cu Polonia (2-1), cu Franța a fost aproape de victorie (0-0), iar cu România a reușit un categoric 3-0. Cody Gakpo, Donyell Malen, Xavi Simmons, Memphis Depay, Virgil Van Dijk sunt jucători incredibili. Olanda are un titlu european, obținut la ediția din 1988, găzduită tot de Germania. Și speră să repete performanța. 

Turcia a obținut 3 victorii la actualul Euro (3-1 cu Georgia, 2-1 cu Cehia, 2-1 cu Austria). „Otomanii” își pun toate speranțele în tânărul Arda Guler, care a impresionat meci de meci. 

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton