„Iată imaginile cum se trage. Este un avion de luptă după care se trage cu antiaeriană. Cred că a existat un contact, dar trage în continuare”, a comentat Mihai Gâdea.
„Semnalele alea luminoase erau lansate de avion ca să atrag tirul, domnule general?”, întreabă Mircea Badea. În fundal, i se răspunde „Da, da!”.
Iar Radu Tudor concluzionează: „L-a lovit şi s-a prăbuşit. S-a catapultat pilotul militar, dar probabil s-a catapultat în interiorul unităţii militare ucrainene. Lupta asta militară antiaeriană e fantastică”.
Gafa a fost semnalată și de Marian Godină, pe pagina sa de Facebook, care a postat și imaginile din jocul video numit numit ArmA 3.
Clipul video cu pricina a fost preluat și postat drept subiect real și de alte site-uri și platforme online.
Potrivit Libertatea, acest exact fragment a circulat masiv pe Facebook, cu mesaje precum „Breaking News! Rusia atacă Ucraina acum!” sau „Navă doborâtă în Ucraina”.
Pe Twitter, fragmente din același video au fost descrise ca fiind din războiul Rusiei contra Ucrainei: „Rusia distruge baza aeriană a Ucrainei”, „Așa arată controlul absolut al Rusiei asupra Ucrainei”, potrivit publicației AltNews.
Fragmentul video difuzat și de ei d ela Antena 3 este de fapt dintr-un joc de simulare de război, numit Arma 3, lansat în 2013.
În realitate, soldatul care se catapultează la finalul clipului, după ce aeronava militară pe care o conducea este doborâtă, nu este nici ucrainean, nici rus, nu este nici măcar o persoană reală. Ci un personaj dintr-un joc video.
„Pot confirma că aceste imagini sunt din filmări făcute de tineri care joacă Arma, descrise în mod fals ca fiind din conflictul din Ucraina”, au confirmat pentru AP reprezentanții companiei Bohemia Interactive, creatoarea seriei de jocuri Arma.