; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Erin Brockovich, o femeie obişnuită care a făcut istorie

01 March 2010

Erin Brockovich reprezintă visul american în toată splendoarea lui nebunească: o activistă necruţătoare care a fost imortalizată în filmul omonim.

În 1993, Erin Brockovich era o mamă singură, cu trei copii, care se chinuia să îşi întreţină familia cu o modestă slujbă de funcţionară într-un birou de avocatură. Fără vreo pregătire academică în domeniul dreptului, ea avea să dărâme, în acel an, gigantul energetic „Pacific Gas and Electric Company', după ce a descoperit contaminarea cu bună-ştiinţă a apei potabile din oraşul californian Hinkley. Trei ani mai târziu, compania le plătea 333 de milioane de dolari în daune persoanelor afectate (şi încă 300 în următorii 12 ani), iar şapte ani mai târziu Julia Roberts câştiga Oscarul şi Globul de Aur, printre altele, pentru portretizarea lui Erin în filmul cu acelaşi nume. Fosta Miss Pacific Coast din 1981 e acum un consilier juridic şi un activist de mediu respectat, cu emisiuni TV şi propria firmă de consultanţă.

„Din inimă'
Pe site-ul personal, Erin Brockovich-Ellis (a treia căsnicie a fost cu noroc) se prezintă aşa cum te-ai aştepta de la un american de succes care a pornit de jos pentru a cuceri „sistemul'. E David în căutarea următorului Goliat, e „puternică, încăpăţânată şi sexy' şi s-a întipărit în conştiinţa conaţionalilor ca eroina autentică a „celor mulţi'. Nu se sfieşte să se înconjoare de stereotipuri, pentru că CV-ul ei vorbeşte de la sine. După ce compania PG&E s-a recunoscut cucerită de băgăcioasa blondă, Erin s-a văzut jucată de Julia Roberts pe marile ecrane, apoi vedetă media ea însăşi când reţele ca ABC şi Lifetime i-au bătut la uşă.
„Filmul a avut efecte pozitive şi negative asupra vieţii mele', explică ea într-o scurtă biografie online. „Tot ce am făcut a pornit din inimă, anume să întind o mână cu prietenie, înţelegere şi compasiune pentru celălalt'.
După un asemenea succes, după ce un mare studio îţi cumpără povestea, iar televiziunile se înghesuie să te atragă în platourile lor, ai zice că Erin ar fi putut să trăiască din gloria anului de graţie 1993 până la capătul zilelor. Însă ea rămâne un neînduplecat critic al „duşmanilor' mediului. Se ocupă de cazuri de contaminare a apei în majoritatea statelor din SUA, în Australia şi în alte locuri de pe glob. În acelaşi timp, e unul dintre cei mai solicitaţi speakeri din America, la conferinţe de tot felul, iar săptămâna trecută a anunţat că va deschide încă un caz împotriva vechiului „nemesis', PG&E. Aşa cum ştim şi din film („98% autentic', zice chiar ea), Erin nu se lasă!

Citiţi textul integral în revistă.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare