Homepage  / Seriale

„Epoca de Aur” trebuia să fie un prequel pentru „Downton Abbey”. Care este povestea din spatele serialului de pe HBO Max

„Epoca de Aur” trebuia să fie un prequel pentru „Downton Abbey”. Care este povestea din spatele serialului de pe HBO Max
9

de Andreea Hentea,

Excelentul serial „Epoca de Aur”, al cărui sezon doi a fost lansat recent de HBO Max, a fost gândit inițial ca o poveste anterioară celei din faimosul „Downton Abbey”. Chiar dacă cele două producții par foarte diferite, între ele există legături certe.

Recent, site-ul collider.com a publicat o amplă analiză despre asemănările și diferențele dintre „Epoca de Aur” / „The Gilded Age” (lansat în 2022) și „Downton Abbey” (care a avut premiera în 2010, devenind un uriaș succes internațional), două povești care beneficiază de condeiul renumitului Julian Fellowes.

Ambele seriale, se arată aici, explorează existența claselor superioare ale societății, pe fundalul unor lumi aflate în schimbare”. La început, conceptul producției „Epoca de Aur” a fost acela de-a prezenta povestea tinerei Cora Crawley, contesă de Grantham (interpretată în „Downton Abbey” de Elizabeth McGovern), înainte de intra în ilustra familie Crawley. Pe parcurs, însă, povestea a evoluat într-o direcție diferită, plasată încă la New York, pe la 1880.

Julian Fellowes nu și-a dorit un spin-off

Cel mai faimos serial creat de Julian Fellowes, „Downton Abbey” urmărea familia Crawley la începutul secolului al XX-lea, într-o epocă în care avalanșa de schimbări aduse de modernitate îi amenința stilul de viață somptuos. La opt ani de la încheierea sa, în 2015, serialul a rămas extrem de iubit, iar două lungmetraje au continuat povestea, existând și zvonuri că serialul va avea un nou sezon. Difuzat între 2010 și 2015, „Downton Abbey” a devenit un fenomen internațional, fiind adorat de critici și de public și premiat cu trei Globuri de Aur și cu cincisprezece premii Emmy.

Este interesant, s-a mai spus în această analiză, că în ciuda succesului imens al serialului și a prezenței poveștii în memoria publicului, acesta nu a avut niciodată un spin-off (poveste derivată din intriga inițială, care aduce în prim plan personaje secundare cu priză la public – n.r.)”. Astăzi, spin-off-urile au tot mai multă popularitate, dacă ne gândim la „Regina Charlotte: O poveste Bridgerton” și „Casa Dragonului”, care extind lumile din „Bridgerton” și „Urzeala tronurilor”. „Downton Abbey” s-a concentrat însă strict pe continuarea poveștii, neexplorând personaje secundare sau epoci diferite.

TheGildedAge_S01Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 9

Totul a început cu povestea Corei

După „Downton Abbey”, Julian Fellowes a creat alte drame istorice, precum „Doctor Thorne” (2016) și „Belgravia” (2020), iar în acest nou „Epoca de Aur” a încercat ceva foarte diferit. „Epoca de Aur” este plasat în New York-ul anului 1880, cu doar câteva decenii înainte de „Downton Abbey”, dar despărțit de acesta printr-o lume întreagă. Similaritățile au fost văzute în faptul că și aici, câțiva reprezentanți ai clasei superioare se luptă să-și apere valorile tradiționale, iar generația tânără încearcă să le conteste, deși, cum s-a spus, „adorata și temuta contesă Violet Crawley (Maggie Smith) ar fi fost profund jignită de orice comparație cu personajele americane”.

Inițial, „Epoca de Aur” era o poveste despre Cora Levinson, o tânără și frumoasă americancă ce avea să devină soția lordului Grantham în „Downton Abbey”. Serialul avea să se concentreze pe copilăria Corei în America, într-o societate newyorkeză divizată, în care noii îmbogățiți, considerați „hoți” și „ticăloși”, încercau să-și facă loc în societatea aristocrată. În poveste ar fi apărut, probabil, câțiva dintre membrii familiei Corei cunoscuți deja din „Downton Abbey”: ambițioasa ei mamă, Martha Levinson (Shirley MacLaine), și fratele ei, Harold (Paul Giamatti). Un alt personaj urma să fie tatăl Corei, Isidore, descris ca un om de afaceri inteligent, care făcea avere cu articole textile și care nu a apărea în „Downton Abbey”, fiind doar menționat la un moment dat.

Downton Abbey (2019) – filmstillIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  5 / 9

Descrisă inițial ca „o poveste despre maturizarea viitoarei contese”, povestea s-ar fi concentrat pe planul ambițios al mamei sale, Martha, de a-i asigura Corei legitimitatea în societate prin căsătoria cu un lord englez (unul dintre puținele lucruri cunoscute, de altfel, din „Downton Abbey” despre tinerețea Corei era călătoria sa în Anglia, în căutarea unui soț). În urma uneltirilor Marthei, Cora îl întâlnea pe tânărul lord Robert Crawley (Hugh Bonneville), care se căsătorea cu ea ca să salveze proprietatea familiei. Ulterior, cei doi se îndrăgosteau, iar Robert regreta profund că s-a comportat ca un vânător de avere.

Cum se reflectă „Downton Abbey” în „Epoca de Aur”

Influența serialului „Downton Abbey” asupra noului „Epoca de Aur” se simte, totuși, la nivel de atmosferă și de personaje. Acestea au obiective asemănătoare, iar relațiile de familie sunt prezentate ca un adevărat spectacol. Cea mai evidentă paralelă cu destinul Corei este evoluția familiei Russell. George Russell (Morgan Spector) este un magnat al căilor ferate cu o soție ambițioasă, Bertha (Carrie Coon), și doi copii, la fel ca familia Levinson. Bertha urmează exemplul Marthei și vrea să-și afirme poziția în societate prin căsătoria avantajoasă a fiicei ei, Gladys (Taissa Farmiga), dar pentru a găsi noi asemănări și deosebiri trebuie să urmărim până la capăt noul sezon.

Și alte personaje amintesc de „Downton Abbey”. Agnes van Rhijn (Christine Baranski) și sora ei, Ada Brooks (Cynthia Nixon), evocă, în parte, prietenia controversată dintre Violet și Isobel Crawley (Penelope Wilton), dar Agnes și Ada nu sunt în competiție, ci doar au opinii contrare. Dacă Violet și Agnes țin la tradiții, Ada și Isobel sunt deschise la nou. Pentru a-și împlini visurile, Marian Brooks (Louisa Jacobson) sfidează normele sociale impuse familia ei, la fel ca Sybil Crawley (Jessica Brown Findlay), care își găsește un scop în politică și lucrând ca asistentă.

Între timp, serialul „Epoca de Aur” și-a afirmat, deja, o viață proprie, nefiind, prin urmare, doar „un «Downton Abbey» american”, iar analiza collider.com concluzionează că, deși un prequel ar fi atras un număr mare de fani, „Epoca de Aur” are libertatea de a evolua în orice noi direcții, având șansa să-și cucerească și să-și păstreze propriii fani.

Citește și:

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton