; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

The White Princess 2017

Epic Drama aduce serialul „Prințesa albă”, cu Jodie Comer în rol principal

24 May 2021

Plasată, cronologic, între evenimentele din „Regina albă' (2013) și cele din „Prințesa spaniolă' (2019), mini-seria „Prințesa albă' (2017), difuzată de Epic Drama din 26 mai, de la 22.00, ne oferă o poveste captivantă despre iubire și ură, putere și uzurpare, crimă și loialitate, în lupta pentru tronul Angliei. 

Ecranizare a romanului omonim al Philippei Gregory, cuprins în ciclul literar dedicat Războiului celor două roze, mini-seria „Prințesa albă' urmărește destinul cuplului regal format din prințesa Elisabeta de York (Jodie Comer) și regele Henric al VII-lea (Jacob Collins-Levy). 

Această alianță ascunde însă multe conflicte mocnite între prințesa venită din familia York și soțul ei, reprezentant al dinastiei Tudorilor, care înfruntă împreună, de-a lungul anilor, trădări și decepții, pierderi și umilințe, învățând să-și fie scut unul celuilalt. 

 

Prințesele trezite la viață

Reușita acestor producții captivante inspirate de romanele Philippei Gregory se datorează reliefului pe care îl capătă eroinele sale în cursul unor evenimente istorice cumplite. 

Considerată de unele voci cea mai importantă autoare de romane istorice din Marea Britanie, scriitoarea își portretizează cu o bogăție de nuanțe prințesele și reginele, aceste fiice, soții și mame care știu să rabde, să lupte și să aștepte. Așa cum scria „The Telegraph', „Philippa Gregory le insuflă pasiune unor personaje care înainte de a ajunge în roman își trăiau istoria lipsită de viață în vreun arbore genealogic, ținute minte doar ca monedă de schimb în diplomație sau ca mijloc de perpetuare a marilor case nobiliare'. 

 

Filmată în toată Anglia, mini-seria „Prințesa albă' are, în plus, costume de vis, care joacă ele însele un rol important în textura dramei. 

 

Puterea feminină în desfășurare

Un mare atu este și distribuția charismatică. Jodie Comer, multipremiată ulterior pentru rolul asasinei Vilanelle din „Obsesia Evei', portretizează convingător o Elisabeta de York strălucitoare și calculată, trufașă și impulsivă, supusă și despotică, după cum îi impun contextul istoric și propriile calcule. 

Îi dau replica Essie Davis, îndrăgita interpretă a lui Phryne Fisher, aici în rolul puternicei și orgolioasei ei mame, Elizabeth Woodville, Joanne Whalley în rolul abilei Margaret de Burgundia și Rebecca Benson în rolul aparent supusei Margaret Poole. 

Cea mai impunătoare este însă Michelle Fairley, interpreta lui lady Margaret Beaufort, mama regelui Henric al VII-lea, care face orice pentru ca fiul ei să păstreze tronul. Ea a fost recunoscută drept „Cea mai bună actriță' la Women’s Image Network Awards din 2018. 

Și pentru forța femeilor sale, mini-seria a fost asemănată cu mult mai celebrul „Urzeala tronurilor' (2011), care le-a și avut în distribuție, de altfel, pe Michelle Fairley (Catelyn Stark), pe Essie Davis (Lady Crane) și pe Rebecca Benson (Talla Tarly). 

 

de Andreea Chiriac Hentea

 

 Vezi galeria foto >
Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare