Homepage  / Televiziune

„Enigmele României” începe la History Channel. Marcel Iureș: „România este, ea însăși, o enigmă”. EXCLUSIV

„Enigmele României” începe la History Channel. Marcel Iureș: „România este, ea însăși, o enigmă”. EXCLUSIV
4

de Andreea Hentea,

Din 29 octombrie, History Channel ne invită la „Enigmele României”. Avându-l ca gazdă pe aclamatul actor Marcel Iureș, captivanta serie documentară ne propune o incursiune printre misterele locale, care continuă să ridice o mulțime de întrebări.

Extraordinarele enigme ale României

A doua producție românească pe care o realizează History Channel (după „Misterul aurului dacic”), „Enigmele României” are șase episoade, care vor fi difuzate, în premieră, în fiecare duminică, la ora 21.00.

De-a lungul acestora ne vor fi prezentate multe cazuri de interes deosebit pentru publicul din România, printre care locul în care se află mormântul domnitorului Vlad Țepeș, un personaj faimos, despre care s-au făcut atâtea filme de-a lungul timpului și despre care știm, totuși, atât de puțin. Întrebări precum „Cum a murit?” sau „Cine l-a ucis?” încă persistă, iar răspunsurile vin de la oameni care și-au propus să-i studieze viața, inclusiv de la arheologii care i-au căutat mormântul în 1933 și în 1972.

Documentarul explorează apoi cauza morții poetului nostru emblematic, Mihai Eminescu, despre moartea căruia există cel puțin 3 teorii și care a fost internat, la 33 de ani, într-un azil de boli mintale. Aflăm, de asemenea, detalii despre cazul celor opt capodopere ale picturii furate de la Muzeul Brukenthal din Sibiu în România hiper-păzită a anului 1968, în urma celui mai mare jaf de artă din țara noastră. Tablourile au fost recuperate, în parte, în timpul mandatului președintelui Emil Constantinescu, cu ajutorul lui Bill Clinton și al Băncii Mondiale.

Minunea de la Maglavit, care a făcut ca, în vara anului 1935, peste 2 milioane de oameni să plece spre acest sat din Oltenia pentru a-l vedea pe faimosul Petrache Lupu, este, și ea, ilustrată în acest amplu documentar. Un alt caz incitant este cel petrecut în 1920 în Marea Neagră, lângă Delta Dunării, când Ostara, un iaht plin cu aur aparținând unei familii de nobili ruși foarte influenți și bogați a eșuat. Toți au fost găsiți morți, documentele au dispărut, la fel și comoara.

O poveste complexă

Regizat de Marin Dinescu și avându-l ca producător executiv pe cunoscutul John M. Florescu, serialul „Enigmele României” se axează pe istorie și geologie, explorând castele impozante, crime rămase neelucidate, tulburări mentale și ritualuri religioase secrete, dar și fenomene precum luminile cerești, care au generat mereu interpretări diverse.

Ritmul este alert și captivant, iar serialul ne oferă argumente aduse de istorici, jurnaliști, scriitori, profesori și teologi de prestigiu, printre care Stelian Tănase, Cristian Tudor Popescu, Andrei Pogăciaș, criticul literar Cosmin Ciotloș, renumitul chirurg Irinel Popescu sau de martori ai evenimentelor din perioadele respective, precum comisarul-șef Radu Părean, profesorul Gelu Dumitru, un localnic care l-a cunoscut pe Petrache Lupu sau fostul președinte al României Emil Constantinescu.

Suntem încântați să anunțăm «Enigmele României», o nouă producție locală în România, unde History Channel își menține cu mândrie poziția nr. 1 în topul televiziunilor factuale pentru al zecelea an consecutiv și se plasează în top 15 televiziuni la nivel național. Observăm un apetit mare al publicului din România pentru programele care îmbină istoria cu misterul. Prin urmare, am decis să ne concentrăm pe unele dintre cele mai fascinante mistere ale României și nu ne-am putut gândi la o gazdă mai potrivită pentru această emisiune decât Marcel Iureș”, a comentat Karol Bek, Senior Commercial Director și Country Manager pentru România la A+E Networks Polonia & CEE.

Marcel Iureș, gazda unei călătorii memorabile

„România este, ea însăși, o enigmă. Fiecare piatră ascunde o taină, o poveste fascinantă, care abia așteaptă să fie scoasă la lumină. Enigme învăluite în mister, destine care sfidează imaginația, povești care te fac să te întrebi: Cum? De ce? și, mai ales, Cine?”, ne spune marele actor cu vocea și eleganța sa inconfundabilă, prefațând această producție de anvergură.

„Cred că emisiunea va fi o mare oportunitate de a promova moștenirea culturală fascinantă a României în întreaga lume, iar eu sunt onorat să fiu ambasadorul ei”, a declarat Marcel Iureș, a cărui prezență în calitate de gazdă a ambițioasei producții History Channel înnobilează povestea, fiind un gir moral în plus al calității proiectului.

Domnia sa ne-a povestit despre serialul „Enigmele României” că „este despre subiecte care sunt pe buzele multora” și că „serialul nu se ocupă cu dezvăluiri, ci cu crearea unui spațiu mental, a unui spațiu de interes cu o gradație mai aproape de noi, cu o temperatură mai mare, cu un interes pe măsură”. „Echipa serialului a fost minunată”, iar „limba serialului este documentată, are echilibru, păstrează și respectă melodia, muzica din limba română, care este formidabilă și este o frumusețe”, ne-a mai spus Marcel Iureș.

marcel-iures-prezinta-enigmele-romaniei-history-channelIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 4

Peripeții în culise

  • Episodul despre Mihai Eminescu s-a filmat la Casa Universitarilor și la Casa Oamenilor de Știință din București, iar când actorii au ieșit pe stradă, toată lumea s-a îndrăgostit de actrița care o interpreta pe Veronica Micle.
  • În ziua reconstituirii jafului de la Muzeul Brukenthal a fost adus un câine polițist dresat, „de urmă”, care a fost dus în muzeu pentru reconstituire și care le-a făcut pe cele două pisici ale muzeului, „suverane” asupra teritoriului, să dea un adevărat spectacol, în timp ce cățelul a rămas un actor impecabil, nereacționând în vreun fel.
  • Cea mai solicitantă a fost reconstituirea scenei cu fuga hoților prin spatele muzeului, pentru care s-au tras vreo 30 de duble, fiindcă le cădeau pălăriile de pe cap.
  • Tablourile au fost recuperate în 1998, dar abia în anul 2000 s-a rezolvat problema legislației pentru patrimoniu, repusă pe tapet de președintele Emil Constantinescu.
  • Velierul vechi, folosit pentru reconstituirea iahtului Ostara, a fost găsit cu greu pentru a semăna cu cel de epocă și a fost verificat la ora unu noaptea, cu lanterna de la telefoane.
  • La așezările rupestre din Munții Bârgăului, despre care se spune că fac să dispară imaginile înregistrate, s-a pierdut cardul pe care era înregistrată o mare parte din materiale, ne-a povestit Anne Trattner, documentarist și jurnalist al proiectului.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton