; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Emir Kusturica intră pe teritoriul mafiei

19 May 2010

Emir Kusturica a absolvit Facultatea de Film din cadrul Academiei de Arte din Praga şi a lucrat o perioadă în televizune.

A făcut filme cu şi despre ţigani, războaiele din Iugoslavia şi Diego Maradona, iar acum Emir Kusturica se pregăteşte să aducă pe marile ecrane o poveste despre mafia italiană, din postura de producător. Filmările pentru comedia neargă „Mozzarella Stories' vor începe la sfârşitul verii, în provincia italiană Caserta.

Toate producţiile asociate cu numele lui Emir Kusturica se transformă în filme de referinţă, şi este foarte puţin probabil ca „Mozzarella Stories' să facă excepţie de la această regulă. Scaunul de regizor va fi ocupat de italianul Edoardo De Angelis, care se află la debut în materie de lung-metraje. El i-a atras atenţia lui Kusturica anul trecut, în cadrul Festivalului de Film Kustendorf, organizat de reputatul cineast în Serbia.

Proiectul a primit sprijinul Ministerului Culturii din Italia, iar filmările sunt programate să înceapă la finele verii, în provincia Caserta. Emir Kusturica îşi va aduce contribuţia din postura de producător executiv, relatează screendaily.com.

Preferatul juriului la Cannes

Emir Kusturica a obţinut de două ori prestigiosul premiu Palme d`Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, pentru filmele „Tata în călătorie de serviciu' (1985) şi „Underground' (1995). În cadrul aceluiaşi eveniment, Kusturica a mai câştigat premiul pentru regie cu „Vremea ţiganilor' (1988).

Urmăriţi trailerul filmului „Underground':

Printre celelalte realizări notabile ale lui Kusturica se numără pelicuele „Do You Remember Dolly Bell?', „Pisica albă, pisica neagră' (1998) şi „Arizona Dream' (1993), cu care a câştigat Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin.

„Maradona', ultimul film regizat de Emir Kusturica, este un documentar despre fostul fotbalist argentinian, pe care cineastul sârb l-a însoţit timp de trei ani prin diferite locuri.

Pe viitor, Kusturica va realiza „Wild Roses, Tender Roses', un film biografic despre Pancho Villa, eroul mexican urmând să fie interpretat de Johnny Depp.

.

Muzica se împleteşte cu ficţiunea

Drvengrad înseamnă „Oraşul din lemn' în limba sârbă. Satul a fost construit la 200 de kilometri sud-vest de Belgrad.

Regizorul născut în Sarajevo, pe 24 noiembrie 1954, s-a remarcat şi în domeniul muzical. El a cântat la chitară bas în trupa rock Zabranjeno Pušenje, care şi-a schimbat numele în „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra'.

Ca muzician şi compozitor, cineastul a creat multe dintre melodiile care se regăsesc pe coloana sonoră a filmelor sale. Trupa a cântat ultima oară în ţara noastră pe 26 septembrie 2009, la Arad, în cadrul Festivalului Internaţional de Film din România.

Emir Kusturica a devenit ambasador UNICEF pentru Serbia în 2007. Regizorul este subiectul mai multor controverse pentru legăturile sale cu Războiul Bosniac şi susţinerea pe care i-a oferit-o lui Slobodan Milosevic. În prezent, trăieşte în Drvengrad (Serbia), satul special construit pentru filmul „Viaţa e un miracol' (2004), cu soţia sa, Maja, şi cei doi copii ai lor: Stribor şi Dunja.

Citatele lui Kusturica:

  • De fiecare dată când realizez un film îmi vine să mă sinucid, pentru că vreau să văd lumina de la capătul tunelului.
  • Nu mai vreau să am de-a face cu oraşele. Am stat 4 ani în New York, 10 în Paris, şi am trăit o perioadă în Belgrad. Pentru mine au ajuns să fie doar aeropoturi.
  • M-am săturat de democraţie. Într-o democraţie, oamenii îşi aleg primarul. Eu am vrut să ridic un oraş în care să pot alege cetăţenii.
Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare