; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Elizabeth taylor a murit

Elizabeth Taylor a murit

23 March 2011


Legendara actriţă Elizabeth Taylor a murit astăzi la Los Angeles, la vârsta de 79 de ani, relatează mass-media americane. Ea a încetat din viaţă în urma unui infarct, produs la primele ore ale dimineţii.

Taylor fusese internată în spital în urmă cu doar câteva zile, însă starea sa de sănătate se înrăutăţise treptat în ultimii ani. De două ori laureată cu Premiul Oscar, ea era considerată ultima mare actriţă din Epoca de aur' a Hollywood-ului.

Frumoasa cu ochi violet a fermecat Cetatea Filmului' şi a fost atât apreciată pentru partiturile sale, cât şi controversată pentru tumultuoasa ei viaţă personală. Născută la Londra, ea s-a mutat cu familia în SUA la doar 10 ani, vârstă la care a şi debutat în cinematografie.

S-a iubit cu Richard Burton

Răsfăţată de fani şi critici, Taylor a devenit una dintre cele mai căutate actriţe de la Hollywood. Unul dintre rolurile sale definitorii, cel al Cleopatrei (în filmul omonim din 1962), i-a adus peste un milion de dolari, o sumă enormă pentru acele vremuri.

Căsătoria ei cu colegul de breaslă Richard Burton a fost multă vreme în atenţia presei tabloide. Cei doi s-au cunoscut în 1963, în timpul filmărilor la Cleopatra', iar mariajul lor a fost presărat cu scandaluri din cauza problemelor cu alcoolul ale lui Burton, printre altele.

Cei doi au divorţat în 1974, s-au recăsătorit un an mai târziu, pentru a se despărţi din nou în 1976. „Dragostea noastră a fost atât de înflăcărată încât ne-a mistuit pe amândoi', mărturisea Burton după ultimul divorţ. În total, Taylor a fost căsătorită de opt ori, cu şapte bărbaţi.

Onorată de Academie

În ilustra ei carieră, Elizabeth Taylor a jucat în peste 50 de filme, reuşind să câştige câteva dintre cele mai râvnite distincţii ale industriei mondiale. În 1960, ea a primit primul Oscar pentru filmul Butterfield 8', iar în 1966 l-a luat pe al doilea, precum şi un premiu BAFTA, pentru Who’s Afraid of Virginia Woolf?'.

De asemenea, Taylor a primit Premiul Academiei de Film pentru întrega carieră, în 1993. Ea a început să dispară din atenţia publicului în anii 70 şi s-a dedicat, în schimb, acţiunilor caritabile.

A strâns fonduri pentru lupta împotriva maladiei SIDA, la începutul anilor 1980, şi a pus bazele fundaţiei Elizabeth Taylor AIDS Foundation' (ETAF) în 1991. Ea lasă în urmă doi fii, Michael şi Christopher, cu Michael Wilding, al doilea ei soţ, o fiică, Liza, cu Michael Todd, şi încă o fiică, Maria (care a fost adoptată), cu Richard Burton.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare