; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Electricitate la distanta

26 October 2009

Un consortiu de companii studiaza posibilitatea de transmite curent electric fara fir catre aparate electronice. Primele gadget-uri bazate pe aceasta descoperire au aparut deja.

Daca ai o periuta electrica, este posibil ca ea sa aiba un acumulator intern care se incarca de la priza prin inductie. Asta inseamna ca energia se transmite din baza conectata la priza prin magneti ce creeaza un camp favorabil electricitatii. Sistemul a fost dus mai departe si se pare ca in viitor ne vom incarca telefoanele mobile, player-ele, laptop-urile, fara a le mai baga in priza.

Pionierii electricitatii fara fir
Sony a anuntat disponibilitatea unui sistem de alimentare wireless foarte eficient, prin care pot fi transferati pana la 60 W de energie electrica, pe o distanta de 50 cm (cu o eficienta de 80%).
Printre primele aparate care se bazeaza pe noua tehnologie se afla modelul de laptop Latitude Z600 de la Dell. Calculatorul portabil care costa in jur de 2.000 de dolari are dimensiuni care concureaza cu cele ale laptop-ului Apple Air. Are doua kilograme si o grosime de numai 1,4 cm. Pentru a-l incarca, este suficient sa-l plasezi pe o suprafata speciala. Baza va costa cam 400 de dolari in plus, iar laptop-ul vine in doua configuratii: una cu Intel Core 2 Duo SU9600 (la 1,5 GHz) si alta cu ULV SU9400 (la 1,4 GHz).

iCurent, iPod, inductie
Daca ai un iPod, un iPhone sau un RIM Blackberry, Powermat va fi urmatorul accesoriu de care ai nevoie. Este o suprafata asemanatoare unui mousepad, dar care iti incarca gadget-urile daca le plasezi pe ea. Practic, sistemul nu este complet lipsit contact cu baza care transmite curentul electric, dar parca e un avans fata de firele care te incurca prin casa si conectorii care pot sa se rupa la o manipulare neatenta. Iar partea proasta la Powermat este ca fiecare dintre cele trei aparate necesita un receiver, un accesoriu care este adaugat la fiecare dintre ele. Oricum, tot un sistem “cool” ramane!

de George Hari Popescu

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare