Homepage  / Cinema

„Dune: Partea II”, devenit cea mai impresionantă lansare a anului, este în cinematografe

„Dune: Partea II”, devenit cea mai impresionantă lansare a anului, este în cinematografe

de Andreea Hentea,

Sosit pe ecrane după o anticipare încordată a fanilor, „Dune: Partea II” are, deja, încasări spectaculoase după primul weekend de difuzare. Filmul ne propune noi vedete și provocări multiple pentru tânărul Paul Atreides (Timothée Chalamet).

Concentrată pe lupta lui Paul Atreides cu inamici multipli pentru supraviețuirea planetei Arrakis, continuarea imensului succes din 2021 aduce alianțe puternice și lupte spectaculoase. Cu ajutorul mamei sale, a vechii profeții Bene Gesserit, a fidelului Stilgar (Javier Bardem) și a lui Chani (Zendaya), Paul Atreides trebuie să treacă testele la care este supus de Fremeni, să învingă suspiciunile fanaticilor și să adune forțe pentru a înfrunta amenințarea de la orizont. Membrii Casei Harkonnen sunt tot mai înverșunați împotriva nesupunerii de pe Arrakis, iar noul lor lider, tânărul Feyd-Rautha Harkonnen (Austin Butler), un psihopat însetat de sânge, pregătește un război nimicitor.

Încasări masive

„Dune: Partea II” a ajuns deja, după primul weekend de difuzare, în vârful clasamentelor încasărilor. Cu un buget de 190 de milioane de dolari, filmul a încasat deja 178,5 milioane de dolari la nivel global, marcând cel mai consistent weekend de lansare al anului și oferind o puternică încurajare cinematografelor în dificultate. „Este o lansare neobișnuită pentru o continuare a unui film SF”, a spus David A. Gross, de la firma de consultanță cinematografică Franchise Entertainment Research, care a mai apreciat că „Publicul s-a conectat puternic cu aceste personaje care sunt, de fapt, umane și vulnerabile”.

Idei strălucite și efecte elaborate

Denis Villeneuve a desfășurat un întreg arsenal vizual și sonor pentru „Dune: Partea II” / „Dune: Part Two”. A fost nevoie de o echipă formată din cei mai de încredere experți ai cineastului pentru a realiza scenele memorabile din film, despre care s-a spus că „ridică ștacheta genului cu secvențe uimitoare”. Una dintre cele mai reușite scene este aniversarea monstruosului Feyd-Rautha Harkonnen, cu grandioasa luptă din arenă. Conform variety.com, directorul de imagine Greig Fraser, care a filmat secvența în alb-negru, folosind spectrul infraroșu, a făcut eforturi considerabile pentru a reda viziunea lui Villeneuve. Fraser, care a mai folosit această tehnică în două filme, a explicat: „Este aceeași lumină pe care o folosesc camerele de securitate, fără să o vedem. Așadar, fascinația mea pentru infraroșu a început pentru că ochii noștri nu o pot vedea, dar camera poate”.

Ideea a venit de la Denis Villeneuve, care a vrut să confere acelei scene un aspect aparte, într-o lume monocromatică. El i-a spus lui Fraser: „Nu putem face o scenă tipică luptelor de gladiatori, cu nisip, pentru că va arăta ca și cum ar fi plasată pe Arrakis. Ce zici de alb-negru?”. Dar Fraser s-a aventurat și mai departe, spunându-i: „Am ceva genial pe care vreau să-l testez și îți voi arăta”.

Filmările au schimbat aspectul costumelor

Cu aprobarea lui Villeneueve, secvența a fost filmată pe o cameră modificată pentru a filma în infraroșu. Soluția oferită de Fraser lui Villeneuve i-a provocat însă dureri de cap creatoarei de costume Jacqueline West. Ea a povestit că a avut un șoc când au început filmările, fiindcă toate costumele Casei Harkonnen, care acoperă o paletă de negru, deveneau parțial albe ca urmare a folosirii acestei tehnici. „Ceva ce nu știam este că unele țesături devin imediat albe, așa că diferite porțiuni ale unui costum rămâneau negre pe film, iar altele se vedeau ca și cum ar fi fost petice albe”.

„Cum atunci când lucrezi cu Denis Villeneuve nu se pune problema să repari în post-producție, prin efecte vizuale”, povestește West, ea a trebuit să se întoarcă la planșetă, să refacă și să retesteze țesăturile, mai ales cele ale picadorilor (înveșmântați complet în negru și cu chipul acoperit – n.r.).

Aspectul lui Feyd-Rautha Harkonnen a fost puternic inspirat de artistul elvețian H.R Giger. Jacqueline West a mai povestit: „Am folosit modele în stil Giger, ștanțate în piele”. Designerul a pornit de la materiale ca Spandex-ul și țesăturile stretch, care au format baza costumelor, pe care a îmbunătățit-o. West a povestit: „Am studiat și piese de artă medievală, în special costume de cavaleri. Am observat că multe aveau șnururi de material pe spatele costumului, așa că am încorporat acest element în ținute, dar am utilizat piele neagră”.

Cum a fost obținut sunetul

În privința designului de sunet, Walker și Villeneuve știau două lucruri: că secvența nu trebuie să sune ca un eveniment sportiv modern și că nu vor exista aplauze. „Zgomotul provine de la scandări și pași apăsați, iar din îmbinarea lor rezultă un sunet grozav. Dave Whitehead, care a lucrat cu noi și care era în Noua Zeelandă, a început să înregistreze o mulțime de bărbați cu abilități vocale specializate în muzică punk și death metal, scandând și strigând”. Scena a fost împărțită în 30 de secțiuni, pentru a le repartiza în funcție de prezența mulțimii, culminând cu momentul în care Feyd își smulge scutul și se schimbă din prinț playboy în Harkonnen”.

Noi vedete în distribuție

Alături de numele răsunătoare din primul film – Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson – și de Austin Butler („Elvis”, „Masters of the Air”), care s-a transformat, spectaculos, într-un personaj emblematic al acestei continuări, „Dune: Partea II” ne prilejuiește întâlnirea cu Florence Pugh, Léa Seydoux și Christopher Walken. Florence Pugh, care a mai jucat cu Timothée Chalamet în „Fiicele doctorului March”, este prințesa Irulan Corrino, fiica cea mare a împăratului Shaddam al IV-lea (Christopher Walken), care are un destin neașteptat în poveste. În zilele premergătoare premierei mondiale a filmului, care a avut loc la Londra, au început să circule online zvonuri că Anya Taylor-Joy joacă un rol în noul film, iar aceasta apare, într-adevăr, spre bucuria fanilor (e adevărat, într-o secvență foarte scurtă, anunțându-și însă o posibilă prezență extinsă într-un al treilea film).

Pentru rolul împăratului, descris în carte ca un personaj vârstnic aflat în forma unui tânăr, fanii i-au nominalizat on-line pe Mads Mikkelsen, Viggo Mortensen, Tony Leung Chiu-Wai, Denzel Washington și Charles Dance, dar în final a fost ales Christopher Walken (79 de ani).

Regizorul Denis Villeneuve urmează să semneze și un al treilea film, „Dune Messiah” (care nu are încă undă verde), iar actorii s-au arătat deja încântați de proiect.

O: Dune: Part Two, SUA/Canada, 2024 R: Denis Villeneuve D: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Javier Bardem, Florence Pugh, Austin Butler, Léa Seydoux, Christopher Walken, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Anya Taylor-Joy.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton