; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Gheorghe dinica

TVR 2 îi dedică „Duminica filmului românesc” lui Gheorghe Dinică

03 November 2013

gheorghe dinicaÎn această duminică, cu numai câteva zile înainte de comemorarea a patru ani de la dispariţia marelui actor Gheorghe Dinică, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc', două dintre cele mai reprezentative filme în care acesta a jucat: drama: „Prin cenuşa Imperiului' şi de comedia „De ce trag clopotele, Mitică?'

Absolvent al Institutului Național de Artă Teatrală și Cinematografică București, la clasa profesoarei Dina Cocea, Gheorghe a fost un artist complet. El jucat la cele mai importante teatre din România, a interpretat sute de roluri în producţii cinematografice şi de televiziune, a cântat romanţe şi cântece de petrecere cu care a lansat discuri. În marea lor majoritate, rolurile din cinematografie au fost personaje negative, motiv pentru care actorul Horațiu Mălăiele l-a supranumit: “cel mai mare «rău» al cinematografiei româneşti”.

De la ora 14.10, intră în emisie drama „Prin cenuşa Imperiului', în regia lui Andrei Blaier. în care Gheorghe Dinică joacă alături de alţi mari actori români: Cornel Coman, Gabriel Oseciuc, Ştefan Sileanu.

Inspirată de romanul “Jocul cu moartea” de Zaharia Stancu, acţiunea este plasată în 1917 şi surprinde, metaforic, destrămarea unui imperiu şi renaşterea naţiunilor care-şi reclamau imperios independenţa. Două personaje se deplasează aproape fantomatic “prin cenușa imperiului” austro-ungar, surprins în agonia de dinaintea dispariţiei sale: Darie, un tânăr încă neatins de mizeria lumii, şi Diplomatul, un cinic cu pretenţii de nobleţe. Cei doi încearcă să supravieţuiască, dar Diplomatul sfârşeşte prin a fi arestat de autorităţi, iar Darie, mult mai matur acum, se alătură celor care se împotrivesc războiului.

De la ora 20.10 este programată comedia „De ce trag clopotele, Mitică?',  în regia lui  Lucian Pintilie, în care Gheorghe Dinică apare alături de Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Petre Gheorghiu, Tora Vasilescu, Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, Ştefan Iordache, Mitică Popescu şi alţii. Filmul are la bază un scenariu alcătuit din mai multe texte scrise de Ion Luca Caragiale. Din cauza satirei sale acide, filmul a fost interzis din ordinul personal al lui Nicolae Ceaușescu, fiind difuzat de-abia după 1990.

Gheorghe Dinică joacă rolul lui Nae Girimea, bărbierul şi Don Juan-ul cartierului. Didina Mazu, amanta lui Pampon, este îndrăgostită de Nae, care însă este amantul Miţei Baston, la rândul ei amanta lui Crăcănel. O scrisoare a Miţei va stârni scandal în acest univers al micii burghezii meschine, măcinate de nimicuri şi aventuri sentimentale.

Din această toamnă, TVR 2 dedică duminicile filmului românesc

În fiecare duminică, la ora prânzului şi seara, sunt programate filme din ciclul mari actori, mari regizori, mari producţii cinematografice. Din 6 octombrie şi până la sfârşitul anului 2013 au duminici dedicate regizorii Sergiu Nicolaescu, Dan Piţa, Alexandru Tatos, Lucian Pintilie, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc, Malvina Urşianu, Stere Gulea, precum şi actorii Amza Pellea, Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Victor Rebengiuc şi Octavian Cotescu

Aceste filme se adaugă celor două seriale pe care, din această toamnă, TVR 2 le difuzează în fiecare duminică. Este vorba de „Lumini şi umbre' (de la ora 22.00), cel mai lung serial românesc de televiziune, cu cea mai mare şi mai impresionantă distribuţie şi de serialul „Pistruiatul' (de la ora 12.00), ambele fiind producţii TVR.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare