; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Raspsodul popular si Veta Biris 850_7719

Duminică, 17 noiembrie, un rapsod popular, declarat Tezaur Uman Viu, luptă pentru titlul „Vedeta populară”

15 November 2019

Are 85 de ani şi îşi compune singur versurile. Deşi are experienţă, urcă întotdeauna cu emoţii pe scenă. Îl cunoaştem duminică, 17 noiembrie, ora 21.00, la TVR 1, când Iuliana Tudor prezintă o nouă ediţie „Vedeta populară'.

 Vezi galeria foto >

„Vedeta populară' atrage concurenţi de toate vârstele, din toate colţurile ţării şi ne dezvăluie comorile ascunse ale lumii tradiţionale. O nouă ediţie, a cincea a sezonului al patrulea Vedeta populară, vedem duminică, 17 noiembrie, ora 21.00, la TVR 1.

La preselecţiile din Ardeal s-a prezentat un rapsod popular care a fost declarat Tezaur Uman Viu (titlul onorific acordat de Ministerul Culturii pentru salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial). Are 85 de ani şi s-a născut în satul Frata din Cluj. Acolo a copilărit şi trăieşte şi în prezent. Provine dintr-o familie de oameni săraci şi spune că era greu să faci bani în vremurile acelea. Îşi aminteşte că era tânăr şi voia să iasă în sat la joc, dar nu avea pantofi. A plecat la Turda şi, după trei săptămâni în care a muncit pe brânci, a făcut rost de bani şi a venit cu pantofi noi în sat, numai buni să iasă duminica la joc.

Îşi compune singur versurile. Deşi are experienţă, urcă întotdeauna cu emoţii pe scenă. Să vedem cum se descurcă în calitate de concurent la Vedeta populară duminică seară, la ora 21.00.

Pe lângă concurentul din Cluj, duminică facem cunoştinţă şi cu alţi patru tineri dornici să devină Vedeta populară şi să câştige premiul de 100.000 de lei.

Un elev la seminarul Teologic din Caransabeş are un ţel foarte clar în viaţă: termină şcoala în România şi se întoarce în satul lui din Serbia pentru a fi preot. Îşi doreşte acest lucru de când era mic. Mama l-a îndemnat să facă şcoală în România şi să devină ceva în viaţă.

Acum are 17 ani şi când au fost preselecţii la Caransabeş, tânărul urma să plece acasă, în Serbia, pentru sărbătorile de Paşti. Dar părinţii l-au sfătuit să vină la Vedeta populară: „Sărbători o să tot facă la el în sat, dar cu o asemenea ocazie te întâlneşti o dată în viaţă', au fost de părere părinţii lui. Facem cunoştinţă cu tânărul din Serbia duminică seară, la TVR 1.

O vâlceancă în vârstă de 18 ani a trăit până acum mai multe decât alţii într-o viaţă. Părinţii au divorţat, mama şi-a refăcut viaţa, iar cel de-al doilea soţ a devenit un tată adevărat pentru fetiţa de numai 2 ani care era ea atunci. I-a fost alături şi la bine, şi la rău şi a iubit-o ca şi cum ar fi fost fata lui. Din păcate, acum doi ani l-a pierdut, lucru care a afectat-o foarte mult. Din această toamnă, este studentă la Conservator, iar duminică o vedem în concurs la Vedeta populară pentru că speră că această experienţă va aduce schimbare în bine în viaţa ei.

Prietenii şi familia spun că s-a născut să cânte. Ar vrea să facă o carieră în medicină, dar vine la Vedeta populară pentru că muzica o face să trăiască cele mai puternice emoţii.  Următoarea concurentă are 17 ani şi vine din Bistriţa. La cinci ani, cânta pe prispa casei. Iar mama a auzit-o şi a dus-o la primul concurs din viaţa ei, într-un sat vecin. Trăieşte în Prundu Bârgăului, în judeţul Bistriţa Năsăud, iar pentru că stă la casă şi iubeşte animalele, îşi permite să aibă o mică fermă în curte.

„S-a născut pe acordurile lui Ciprian Porumbescu, a gângurit pe versurile lui Labiş şi a copilărit cu povestirile lui Sadoveanu', aşa o descrie pe o tânără moldoveancă, a cincea concurentă a serii, tatăl ei. În urmă cu 12 ani, a apărut în familia care o creşte în plasament de atunci. Fetiţa cânta de mică, dar era timidă şi cânta doar când ştia că n-o ascultă nimeni. Încet – încet, cu ajutorul profesorului de dansuri populare, a fost convinsă să cânte şi în public. Acum are 16 ani şi dorinţa arzătoare să ocupe un loc în semifinala Vedeta populară. Vedem cum o primesc publicul şi juriul duminică seară, la TVR 1.

Veta Biriş, Cornelia Ardelean Archiudean, Margareta Clipa, Vasile Borca şi Constantin Lătăreţu sunt interpreţii care îi vor susţine pe concurenţii ediţiei, interpretând împreună cu aceştia melodii din folclorul românesc. La Vedeta populară, duminică, 17 noiembrie, de la ora 21.00.

 

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare