Homepage  / Cinema

Două dintre cele mai așteptate filme ale anului 2021, regizate de Sir Ridley Scott: „Ultimul duel” și „Casa Gucci”

Două dintre cele mai așteptate filme ale anului 2021, regizate de Sir Ridley Scott: „Ultimul duel” și „Casa Gucci”

de Andreea Hentea,

La 83 de ani, Sir Ridley Scott nu numai că nu a obosit, dar lucrează febril. Un cineast cu o forță vizuală uimitoare, el ne oferă două dintre cele mai așteptate filme ale anului 2021: „Ultimul duel” și „Casa Gucci”.

„Nu prea am de gând să mă opresc. Nu suntem aici pentru atât de mult timp, iar eu sunt norocos că am o sănătate bună și că încă îmi funcționează creierul. Cred că munca este amuzantă și e benefică pentru sănătate. Nu-mi pot imagina cum ar fi să mă pensionez”, spunea marele regizor britanic în 2015. 

Hotărât, inițial, să facă o carieră în Armata Regală, Ridley Scott a fost încurajat însă de tatăl lui să-și cultive talentul artistic și a urmat Colegiul de artă din West Hartlepool, apoi departamentul de film de la Academia Regală din Londra.

Descris de producătorul de film Michael Deeley drept „cel mai pătrunzător ochi din lumea filmului”, viitorul mare cineast s-a angajat în 1962 la BBC, unde a lucrat, ca scenograf stagiar, la unele dintre cele mai valoroase producții ale epocii.

Frustrat, totuși, de salariul inconsistent, el s-a îndreptat spre publicitate, iar în 1967 a fondat compania de producție publicitară RSA (Ridley Scott Associates), împreună cu fratele său mai mic, regizorul Tony Scott.

Timp de zece ani, a realizat câteva dintre cele mai cunoscute și iubite reclame prezentate vreodată la televiziunea britanică, printre care un spot publicitar pentru pâinea Hovis despre care se mai vorbește și astăzi. 

„Războiul stelelor” l-a îndreptat spre genul SF

În 1970 s-a îndreptat spre filmele de ficțiune, iar prima sa încercare, capodopera „Dueliștii” (1977), a primit premiul pentru Cel mai bun debut la Cannes, s-a aflat în competiția pentru Palme d’Or și a reprezentat începutul fabuloasei cariere a lui Ridley Scott.

Succesul în epocă al primul film din seria „Războiul stelelor” l-a inspirat, așa că a acceptat să regizeze „Alien” (1979), succes de critică și de public ce i-a consolidat reputația la nivel mondial. Restul e istorie a filmului, ca și titlurile sale ulterioare – „Vânătorul de recompense” (1982), considerat azi „unul dintre cele mai importante filme SF realizate vreodată”, „Thelma și Louise” (1991), „Gladiatorul” (2000) sau „Operațiunea Mogadishu” (2001).

Câteva dintre filmele sale sunt păstrate azi în Biblioteca Congresului Statelor Unite, iar James Cameron a declarat că merge să îi vadă orice film nou, „pentru că întotdeauna învăț ceva de la el”.

Nominalizat de câte patru ori la Oscar și la Globul de Aur, cineastul care va împlini 84 de ani în noiembrie a fost distins cu Ordinul Imperiului Britanic în 2003 pentru „contribuția sa substanțială la industria cinematografică britanică”. În 2018, Sir Ridley Scott a primit un premiu BAFTA onorific, fiind descris ca „unul dintre marii regizori britanici, care au lăsat un semn de neșters în istoria filmului”. 

Ce ne propune azi Ridley Scott

În „Ultimul duel”, care va intra pe ecrane pe 15 octombrie, vom vedea povestea ultimului duel oficial, în care lupta avea loc cu acordul regelui, iar deznodământul stabilea atât vinovatul, cât și supraviețuirea soțiilor combatanților. Distribuția sa ne dă întâlnire cu Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck și Harriet Walter.

„Casa Gucci”, care intră în cinematografe pe 26 noiembrie, vine cu o altă poveste provocatoare, inspirată de tragedia reală petrecută în familia Gucci. În distribuția sa îi vom vedea pe Adam Driver, Lady Gaga, Salma Hayek, Al Pacino, Jeremy Irons, Jared Leto și pe Mădălina Ghenea în rolul Sophiei Loren. 

Cine este soția lui Ridley Scott

Sir Ridley Scott este însurat din 2015 cu actrița și producătoarea Giannina Facio. Regizorul a cunoscut-o în anul 2000, distribuind-o, de atunci, în mai toate filmele sale, de la „Gladiatorul”, unde aceasta a fost soția împăratului Maximus, la „Hannibal”, „Robin Hood” sau „Prometheus”. Aceasta l-a susținut în realizarea filmelor sale, astfel că membrii familiei Gucci, nemulțumiți de abordarea cineastului, i-au scris soției sale în semn de protest. 

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton