; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

“Dosar România” de astăzi prezintă reportaje despre Dăbuleni şi Ocna Mureş

06 June 2013

„Dosar România' de la TVR 1 prezintă două poveşti despre reuşite şi nereuşite, din două locuri mai puţin cunoscute: Dăbuleni şi Ocna Mureş.

Diseară, de la ora 22.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, noua emisiune de publicistică, realizată de Răzvan Butaru, aduce reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim zilnic, dar pe care uneori o ignorăm.

În primul reportaj, faceţi cunoştinţă cu locul unde se scufundă România – Ocna Mureş. Un oraş în ruine, aflat în centrul ţării, unde nu găseşti ce să lucrezi. Un loc al cărui mister îl devoalează Răzvan Butaru:

„Când intri în oraş ai senzaţia că eşti undeva unde o catastrofă a oprit timpul în loc. Pustiu, totul pare pustiu la prima vedere. Ocna Mureş, micuţul oraş aflat în inima Ardealului, ţi se înfăţişează încremenit şi ameninţător. Uriaşa clădire a combinatului de sodă din Ocna Mureş şi sondele ce exploatau cândva, nu de mult, sarea, par nişte martori tăcuţi ai dramei nerostite. Oraşul se stinge.'

La Ocna Mureş au existat Saline încă de pe vremea romanilor. Dar perioada de glorie a oraşului a început cu adevărat pe la sfârşitul anului 1896, când baronul belgian Solvay a ridicat uzina de produse sodice UPSOM. Se spune că în perioada interbelică, un muncitor de la UPSOM avea salariul unui ministru. UPSOM s-a închis în iarna anului 2010. Tot atunci s-a oprit şi salina. S-a surpat pământul şi galeriile de sare au fost inundate cu apă. În locul lor a apărut un lac uriaş. Încet, încet, la Ocna Mureş s-a oprit tot.

În cel de-al doilea reportaj – Caiac printre pepeni – Sorana Stănescu face cunoscută localitatea Dăbuleni pentru performanţele sportive la nivel naţional şi european, deşi Dăbuleniul este cunoscut pentru productia de pepeni.

„Dăbuleni este nu numai patria pepenilor, ci şi locul în care se formează o nouă generaţie de canoişti. Clubul de caiac canoe de la Dăbuleni există din 1978 şi a fost înființat chiar de un inginer care lucra la sistemul de irigaţii, iar primele rezultate marcante, un argint şi un bronz la Campionatul Mondial, au venit şapte ani mai târziu', povesteşte Sorana Stănescu, realizatoarea reportajului.

Sportivii de la Dăbuleni câștigă medalie după medalie, deşi se antrenează pe un canal de irigaţii şi se schimbă într-un hangar neîncălzit. La competiţiile naţionale, copiii de aici se luptă cot la cot cu sportivi de la cluburi precum Steaua, Dinamo, Orşova sau Turnu Măgurele. Cei doi antrenori care îi pregătesc, foşti membri ai lotului naţional, s-au format şi ei la clubul de la Dăbuleni.

Pentru mulți dintre copiii de aici, practicarea acestui sport poate fi biletul de ieşire din acea lume şi şansa la o viaţă mai bună decât a părinţilor lor, care trudesc din greu printre pepeni.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare