Homepage  / Cinema

Documentarul „Super/Man: The Christopher Reeve Story”, ropote de aplauze la Sundance. Copiii regretatului actor au făcut dezvăluiri emoționante

Documentarul „Super/Man: The Christopher Reeve Story”, ropote de aplauze la Sundance. Copiii regretatului actor au făcut dezvăluiri emoționante
7

de Andreea Hentea,

Una dintre cele mai așteptate proiecții din cadrul Festivalului de film de la Sundance (desfășurat între 18 și 28 ianuarie) a fost documentarul „Super/Man: The Christopher Reeve Story” (2024), prezentat în premieră absolută pe 21 ianuarie. Filmul care prezintă viața starului din „Superman” înainte și după cumplitul său accident din 1995, dar și imagini personale inedite, a fost aplaudat în picioare de public.

„Super/Man: The Christopher Reeve Story” a strâns ropote de aplauze la Sundance

Documentarul „Super/Man: The Christopher Reeve Story”, regizat de Ian Bonhôte și Peter Ettedgui, urmărește ascensiunea actorului, celebritatea adusă de rolul lui Superman, cumplitul accident de călărie din 1995, care l-a lăsat paralizat de la gât în jos, dar și neobositul său activism pentru cauza celor care sufereau la fel ca el, scrie variety.com.

Christopher Reeve a devenit celebru în toată lumea cu rolul lui Superman / Clark Kent (în care fusese distribuit la 24 de ani) din „Superman” (1978), regizat de Richard Donner, „Superman II”, „Superman III” și „Superman IV: Lupta pentru pace”, dar a fost foarte îndrăgit și pentru filme ca „Undeva, cândva”, „Anna Karenina” sau „Rămășițele zilei”.

„Superman” (1978) Warner Bros.Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

Înainte de cumplitul accident care l-a lăsat tetraplegic și dependent de un ventilator pentru a respira, Christopher Reeve fusese pilot cu brevet, navigator, scafandru, schior și călăreț. După accident, el a continuat să producă și să dubleze filme, sfidând condiția tragică la care îl condamnase accidentul, dar mai ales a pledat pentru cauza celor afectați de paralizie.

Rolul preferat al lui Christopher Reeve

Christopher Reeve a avut trei copii – un fiu, Matthew Reeve (44 de ani), devenit scenarist și producător și o fiică, Alexandra Reeve (40 de ani), cu partenera sa, Gae Exton – cu care a avut o relație de zece ani – și un fiu, Will Reeve (31 de ani), devenit actor, cu soția lui, Dana Reeve, decedată în 2006.

Într-un dialog cu variety.com, Alexandra Reeve a numit documentarul dedicat tatălui ei un „cadou frumos”, spunând că este o șansă rară „să vezi viața părintelui tău povestită în totalitate… să vezi o viață adusă pe ecran în întreaga sa complexitate. Vrem ca oamenii să vadă suișurile și coborâșurile, înfățișarea lui publică și ce se întâmpla acasă”.

Regizorii Peter Ettedgui și Ian Bonhôte discutând cu Matthew, Alexandra și Will Reeve (de la st. la dr.) despre documentarul dedicat tatălui lor

„Este un adevărat dar. Suntem atât de norocoși”, a adăugat Matthew Reeve. „Nu avem doar filmele lui de văzut, ci și o colecție de imagini de familie pe care să le parcurgem, precum și interviuri cu el pe YouTube. Văzând atâtea lucruri pe care nu le văzusem nu mi-am schimbat percepția despre el, dar mi-am îmbunătățit-o… ca acel interviu australian rar, realizat în 1977, care a fost încărcat recent și despre care nu știam că există. A fost grozav să descoperim mult mai mult material decât știam noi”.

Întrebat care este rolul lui Christopher Reeve cel mai subestimat din cariera sa dominată de Superman, Will nu a ezitat să răspundă:

„În orașul nostru natal din Bedford, New York… cinematograful local a trecut printr-un rebrand cu câțiva ani în urmă. Persoana responsabilă m-a contactat și mi-a spus că le-ar plăcea să-mi ofere vizionarea unui film (ales de mine) cu tata. I-am răspuns: Sigur, dar nu «Superman», ci «Rămășițele zilei»! Era atât de mândru de rolul său din acel film… Nu era un rol mare, dar era important în film și arăta o cu totul altă latură a lui. Știam cât de mândru era de asta. Nu că nu ar fi fost mândru și de Superman… dar dacă ar fi aici, ar alege «Rămășițele zilei»” (lansat în 1993, filmul regizat de James Ivory a fost nominalizat la opt premii Oscar – n.r.).

Copiii lui Christopher Reeve au colaborat cu producătorii filmului

După proiecția de duminică, 21 ianuarie, Will Reeve a mai spus: „Pentru că în 2024 se împlinesc 20 de ani de la moartea tatălui nostru, este momentul potrivit pentru a-l readuce pe el și povestea lui eroică în atenția lumii. Când ne-am întâlnit cu oamenii de la studiouri, cu Ian și Peter și cu toți ceilalți prieteni, am știut că avem echipa potrivită. Le-am încredințat toate materialele pe care le aveam, iar această încredere ne-a fost răsplătită într-un mod încântător, pe care abia așteptăm ca lumea să-l vadă”.

„Matthew, Alexandra și Will și-au dezvelit sufletul pe ecran, ceea ce este rar. Au fost gata să împărtășească totul cu lumea și să-și expună vulnerabilitățile. Christopher trăiește prin acești trei oameni drăguți, iar filmul nu ar fi fost la fel fără ei și fără încrederea pe care ne-au acordat-o”, a declarat regizorul Ian Bonhôte. După proiecția de la Sundance, filmul documentar „Super/Man: The Christopher Reeve Story” caută un distribuitor.

Sursă foto: Hepta

Citește și:

PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton