; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Ison

Documentarul “Ison, cometa secolului”, în premieră la National Geographic

24 November 2013

IsonÎn voiajul său intergalactic, cometa ISON este foarte aproape de debutul său pe Terra – National Geographic Channel dezvăluie ce trebuie să știm despre 'bulgărele de zăpadă murdar' al cosmosului.

Cometa ISON atinge viteze de 684.000 km/h și a fost denumită COMETA SECOLULUI de către astronomii eminenți ai lumii. Însă, pentru aceia dintre noi care nu pot deosebi excelența cosmică de mediocritatea meteorică, iată mai jos un curs intensiv despre comete, despre cât de fascinantă este ISON și de ce nu vom avea nevoie de Bruce Willis pentru a ne proteja planeta.

Așadar, notează-ți în agendă acest eveniment unic în viață, în data de  24 noiembrie 2013 de la ora 15.00, când National Geographic Channel o prezintă pe “ISON, COMETA SECOLULUI“. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, publicul va avea acces la imagini uluitoare și se va apropia de noua cometă atât cât telescoapele o permit iar, cu un pic de instrucție în rândurile ce urmează, am putea să ne considerăm astronomi în devenire.

COMETELE: CURS INTENSIV

LUMI CIUDATE

Cometele, afectuos cunoscute sub numele de 'bulgării de zăpadă murdară' ai cosmosului, sunt descrise ca fiind lumi ciudate, din gheață, rocă și gaz, cu o forță de gravitație mică, formate din resturile cosmice de acum milioane de ani. Mici particule de praf și cristale de gheață s-au îmbinat într-un proces lent, pe parcursul a zeci de milioane de ani, până când au format bucăți mari, de mărimea unui oraș, cum este și ISON. Un nor de gaz și praf – coama cometei – înconjoară un nucleu tare, care are, de obicei, mai puțin de 10 kilometri în diametru. Acești călători de gheață pot atinge dimensiuni astronomice pe măsură ce se deplasează sfârâind prin spațiul interstelar. Cozile amorfe ale cometelor sunt strălucitoare deoarece praful din ele reflectă lumina solară.

VESTITORI DIVINI

Foarte curând, toată planeta va privi uimită cum cometa ISON va zbura pe cerul nopții. Dar, de-a lungul vremii, oamenii au avut o relație de iubire și ură cu aceste creații cosmice. Timp de secole, oamenii au privit cometele ca pe un semn rău. Chiar și în ziua de azi, există culturi care consideră cometele aducătoare de boli și războaie. Din vremea romanilor, incașilor și vechilor mongoli până în Evul Mediu și chiar în perioada modernă, cometele au fost văzute ca vestitori ai catastrofelor, trimiși de zei pentru a-i preveni pe oameni de furia lor. Spre deosebire de toate aceste credințe, unii cercetători cred că apa de pe Terra ar fi putut fi adusă de comete acum 3,8 miliarde de ani, permițând vieții să înflorească în tot acest răstimp.

SECRETELE SISTEMULUI SOLAR

Cometele le pot oferi oamenilor de știință ocazia să privească în trecutul sistemului nostru solar, să descopere momentele de început ale existenței lumii noastre. Cercetătorii vor să exploreze posibilitatea ca, acum miliarde de ani, cometele să fi adus apă pe nou-născuta planetă Terra și să descopere dacă ISON conține molecule organice – pietrele de temelie ale existenței noastre. Posibilele răspunsuri incredibile pe care ISON le poate oferi sunt de o importanță copleșitoare.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare