Nominalizările la premiile Oscar vor fi anunțate pe 15 martie 2021, iar decernarea premiilor va avea loc pe 25 aprilie, dată care a fost decalată în acest an din cauza pandemiei. Alături de filmul „Colectiv”, pe lista scurtă la categoria cel mai bun film internațional au mai intrat 14 filme din Danemarca („Druk”), Franța („Deux”), Chile („The Mole Agent”), Guatemala („La Llorona”), Iran („Sun Children”), Cehia („Charlatan”), Norvegia („Hope”), Rusia („Dorogie tovarishchi”) și din alte câteva țări.
La categoria cel mai bun lungmetraj documentar, „Colectiv” concurează cu alte 14 producții, printre care „Welcome to Chechnya”, „Time”, „Gunda”, „All In: The Fight for Democracy”, „Boys State”, „Crip Camp”, „MLK/FBI”, „My Octopus Teacher”, „Notturno” și alte câteva titluri.
Filmul „Colectiv” (disponibil pe HBO Go și produs de HBO Europe, Alexander Nanau Production, CNC și alți participanți) pornește de la tragedia din 2015, când un incendiu declanșat la clubul Colectiv din București a ucis 27 de oameni și a rănit alți 180. La scurt timp, mai multe victime cu arsuri au murit în spitale de la răni care nu erau letale. Documentarul urmărește povestea unora dintre victime, dar și investigația declanșată de jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor în legătură cu situația din spitale, precum și numirea unui nou ministru al sănătății, care a oferit acces fără precedent la eforturile depuse pentru a reforma sistemul corupt, dar și la obstacolele cu care se confruntă. Filmul „Colectiv” a fost unul dintre filmele preferate ale președintelui american Barack Obama în anul 2020. „Colectiv” a avut premiera mondială în 2019, la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, a fost premiat de Academia Europeană de Film în 2020 la categoria Cel mai bun documentar, a fost prezentat la Festivalul de Film de la Sundance, ediția 2021 (desfășurată între 28 ianuarie și 3 februarie), în secțiunea Spotlight, a fost prezentat anul trecut la TIFF, în secțiunea „Zilele Filmului Românesc”, și a obținut până acum numeroase premii și nominalizări la festivaluri prestigioase din lume.
Pe lista scurtă a nominalizărilor la premiile Oscar s-au mai aflat, în trecut, lungmetrajul „După dealuri” (2012), regizat de Cristian Mungiu și scurt-metrajul „Cadoul de Crăciun” (2018), de Bogdan Mureșanu.
Regizorul Alexander Nanau este autorul altor cunoscute documentare care au primit numeroase premii și aprecieri, precum „Lumea văzută de Ion B.” (2009) și „Toto și surorile lui” (2014).