; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Unnamed

Documentarul care va reda povestea „Brățărilor dacice de aur” va fi transmis de Viasat History

28 July 2020
THE HUNT FOR TRANSYLVANIAN GOLD – Povestea impresionantă a artefactelor arheologice din Transilvania, vechi de 2.000 de ani, traficate ilicit în Europa şi SUA, difuzată în iulie și august, la Viasat History. 
 
Documentarul dezvăluie o călătorie lungă de zeci de ani a unor artefacte transilvănene de aur – brățări dacice datând din secolul 1 î.H. Traficate din România printr-o largă și profesionistă rețea de intermediari sârbi, acestea ajung pe piețele europene și americane de antichități și, în cele din urmă, la magazine de antichități și case faimoase de licitații, precum Christies.
Procurorul Augustin Lazăr, neobosit în investigațiile sale în opt țări, ordonă în cele din urmă arestarea a treizeci și trei de persoane și solicită mărturia în instanță a peste 100 de persoane. Eforturile sale au dus la recuperarea a treisprezece din cele douăzeci și patru de spirale din aur masiv, expuse la Muzeul Național de Istorie a României în 2011.
 
Primul dintre obiectele pe care arheologul german Barbara Deppert-Lippitz le numește „cele mai senzaționale descoperiri ale secolului trecut' nu a ieșit la suprafață într-un muzeu, ci la casa de licitații Christie’s din New York. Între mai mult de o sută de piese de bijuterii antice aflate la vânzare în 8 decembrie 1999, se afla Lotul 26, o brățară din aur în formă de șarpe, pe care casa de licitații a identificat-o drept „podoabă pentru braț, greacă ori tracică, din aur masiv'. Christie estima că o va vinde cu până la 100.000 de dolari. Vânzarea a fost, însă, anulată din pricină că originea nu i-a putut fi stabilită cu exactitate, iar brățara și proprietarul acesteia au dispărut din nou în lumea subterană a artefactelor antice.
A fost nevoie de 11 ani pentru ca arheologii și oamenii legii din România să conecteze această podoabă cu diverse alte rapoarte de jafuri din munții Transilvaniei. Deși nu a fost niciodată recuperat, Lotul 26 a pornit o căutare internațională pentru a recupera moștenirea pierdută a Daciei, căutare care s-a purtat pe două continente și în cel puțin 8 țări.
Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare