Istoria, ca tratament antistres
Serialul documentar a fost filmat pe vremea când majoritatea lumii era în lockdown, spune Bettany Hughes într-un interviu pentru historyextra.com.
A avut alături o echipă de producție foarte mică și norocul de a nu prinde niciun test COVID pozitiv.
„Ne-am gândit la ce am putea face în acele momente în care oamenii nu puteau să vadă alte locuri și le lipsea cu adevărat acest lucru. Mai mult decât atât, a fost o perioadă în care cu toții ne-am întrebat: „Cine suntem noi ca oameni, ca societate?”. „Cum supraviețuim?”. Și am încercat să găsim povești care vorbesc despre reziliență. Am încercat să folosim istoria ca un fel de terapie”, și-a explicat Hughes demersul.
Iar documentarul său prezentat ca tratament antistres pentru pandemie a ajuns și la noi, în vreme de război.
Pe drumuri europene
Bettany Hughes a început prin a-și suna prietenii și persoanele de contact din toată lumea, pentru a afla cine și pe unde mai lucrează.
Așa a descoperit că lumea nu s-a oprit în loc: a avut acces la excavații arheologice în derulare și a fost martor al unor descoperiri noi.
Vom vedea, alături de ea, paradisul insular din Malta al reginei Elisabeta a II-a, trecutul neanderthalian al Gibraltarului, excavațiile de la palatul lui Alexandru Macedon din Grecia și surprinzătoare ascunzători romantice din Italia. Și chiar dacă ați mai fost prin Grecia, Turcia, Malta sau Gibraltar, Bettany Hughes promite „o nouă perspectivă asupra acestor locuri și asupra timpului”.
Iar expediția sa nu se va opri aici. După cele cinci episoade ale primului sezon, profesoara universitară a decis să mergă mai departe:
„Da, ne ducem mai spre est, așa că vom fi mai mult pe teritoriul Drumului Mătăsii. Abia aștept, începem filmările în noiembrie anul acesta (2021, n.r.)”, a spus Bettany Hughes.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4