; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

JFK Assassination

Discovery comemorează 50 de ani de la asasinarea lui Kennedy

23 November 2013

Discovery Channel comemorează 50 de ani de la asasinarea președintelui Statele Unite ale Americii John F. Kennedy, difuzând 4 programe speciale despre culisele incidentului petrecut în 1963, persoanele implicate și analizele criminalistice ale uneia dintre cele mai șocante tragedii ale lumii.

[Not a valid template]

Urmăriți povestea capturării lui Lee Harvey Oswald, presupusul asasin al președintelui, și ancheta derulată de poliție, prin intermediul unor reconstituiri dramatizate, interviuri ale unor martori, segmente de grafică generată pe computer şi imagini de arhivă.

Capturarea lui Lee Harvey Oswald – sâmbătă, 23 noiembrie, de la 11.00

Programul explorează asasinarea preşedintelui John F. Kennedy dintr-o perspectivă originală, văzută prin ochii ofiţerilor de poliţie din Dallas, dar şi ai familiei şi prietenilor care îl cunoşteau cel mai bine pe Lee Harvey Oswald. La aproximativ 90 de minute după ce preşedintele fusese împuşcat, poliţiştii din Dallas l-au arestat pe cel bănuit că ar fi fost asasinul. Mulţi acuză însă Departamentul de Poliţie din Dallas că ar fi tratat necorespunzător acest caz. În decurs de numai 48 de ore, preşedintele, un ofiţer de poliţie şi principalul suspect erau morţi. Cum a fost posibil ca un demers început atât de eficient să evolueze atât de îngrozitor?

JFK şi casetele audio oficialesâmbătă,23 noiembrie, de la 12.00

Programul prezintă detalii din culisele asasinării preşedintelui, prezentând eforturile disperate ale poliţiei care îl căuta pe asasin, dar şi rolul vital jucat de presa locală în informarea întregii lumi. După ce preşedintele Kennedy a fost asasinat, în 1963, casetele oficiale ale aeronavei prezidenţiale Air Force One au înregistrat pas cu pas derularea acestei situaţii de criză. Aceste materiale alcătuiesc cel mai complet inventar de informaţii referitoare la mesajele private schimbate între aeronava prezidenţială şi oficialităţi guvernamentale de cel mai înalt rang. În combinaţie cu înregistrări audio ale Poliţiei din Dallas, mărturii ale martorilor şi înregistrări ale reporterilor de radio care au fost de faţă în acea zi, casetele ne oferă o imagine unică asupra unuia dintre cele mai întunecate momente din istoria Preşedinţiei Statelor Unite.

Toţi oamenii preşedintelui sâmbătă,23 noiembrie, de la 13.00

Programul readuce la viaţă afacerea Watergate, folosind secvenţe fascinante de arhivă, înregistrări şocante din Biroul Oval şi noi interviuri cu cei care au comis infracţiunile, cei care le-au investigat şi cei care le-au prezentat. Filmul dezvăluie povestea care a început cu o tentativă de jaf de mâna a treia', dar a căpătat ulterior proporţii uriaşe, încheindu-se cu prima şi singura demisie a unui preşedinte din istoria Americii. Distribuţia remarcabilă a programului care relatează această poveste include nume de marcă precum Robert Redford, Bob Woodward, Carl Bernstein, Dustin Hoffman, Jon Stewart și Rachel Maddow.

JFK: arma crimeisâmbătă,23 noiembrie, de la 15.00 (2 episoade)

Asasinarea Preşedintelui John F. Kennedy a fost una dintre cele mai şocante tragedii ale lumii. Şi totuşi, această crimă a rămas învăluită în mister şi confuzie – până acum. Comemorând 50 de ani de la data asasinării preşedintelui Kennedy, programul JFK: arma crimei prezintă o analiză criminalistică detaliată a acestui caz.

Documentarul dezvăluie ce s-a întâmplat cu adevărat în acea zi, şi anume că a existat acolo un al doilea om care a apăsat pe trăgaci în mod accidental, devenind astfel autorul focului de armă fatal care i-a pus capăt vieţii preşedintelui. Ceea ce a urmat a fost una dintre cele mai masive operaţiuni de muşamalizare a unui caz din istoria Americii.

Apelând la reconstituiri dramatizate, interviuri, segmente de grafică generate pe computer şi imagini de arhivă, documentarul relatează în detaliu eforturile lui Howard Donahue, un armurier din Baltimore, trăgător de elită şi expert în arme de foc, care şi-a petrecut 25 de ani din viaţă făcând propriile investigaţii asupra morţii preşedintelui Kennedy. Donahue a examinat dovezile balistice şi criminalistice, inclusiv traiectoriile şi consecinţele gloanţelor trase, şi a ajuns la concluzia că glonţul care l-a lovit pe Kennedy în cap nu provenea de la Lee Harvey Oswald, ci de la un al doilea ţintaş.

Colin McLaren, detectiv veteran al anchetelor mai multor cazuri de crimă din Australia, a derulat la rândul lui o anchetă criminalistică de 4 ani şi jumătate asupra acestui caz deja vechi. Investigaţiile lui reprezintă prima şi singura dată când un detectiv calificat în anchetarea cazurilor de crimă a analizat minuţios catalogul complet al dovezilor şi mărturiilor din cazul asasinării lui JFK.

McLaren s-a concentrat strict asupra dovezilor disponibile la locul crimei şi asupra mărturiilor complete depuse de martorii aflaţi la faţa locului, în momentul focurilor de armă. I-au fost puse la dispoziţie mărturiile martorilor şi rapoartele autopsiei, care fuseseră păstrate secrete de Guvernul SUA, dar au fost desecretizate în timpul mandatului preşedintului Bill Clinton, sub incidenţa JFK Records Act din 1992. JFK: arma crimei face publice dovezile care arată că Oswald a tras cu arma şi i-a lovit pe Preşedintele Kennedy şi pe Guvernatorul John Connally, însă glonţul care l-a lovit pe Kennedy în cap – deci focul de armă fatal – a provenit dintr-o puşcă AR-15 declanşată accidental de George Hickey, agent al Serviciilor Secrete care însoţea limuzina prezidenţială imediat în spatele acesteia, stând pe spătarul banchetei din spate a maşinii de escortă.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare