Difuzate în zilele de duminică, documentarele Sunday Docs vor pune în prim plan noi povești captivante despre adevărurile pentru care cercetătorii încă depun eforturi pentru a găsi răspunsuri, precum și noi dezvăluiri și chiar dezlegări ale celor mai bine păstrate mistere.
Pe parcursul Sunday Docs, telespectatorii vor putea în urmări premieră mai multe documentare:
- Cernobîl: 30 de ani mai târziu (Duminică, 3 noiembrie, ora 22:00)
Primii cercetători cu acces nelimitat în zona de pericol din Cernobîl explorează cum au fost afectate mediul, fauna și flora, după 30 de ani, în cea mai contaminată zonă de pe glob. Documentarul urmărește povestea lui Nelson și a lui Ochota, aflându-se în pericol de expunere la radiații pentru marea comunitatea științifică. Este o muncă importantă, iar ceea ce au reușit să descopere despre modul în care radiațiile au afectat viața animalelor și a plantelor din zonă este extraordinar.
- Golful recuperat (Duminică, 1 decembrie, ora 22:00)
Pe Insula Guvernatorului din New York, un program fără precedent reface coloniile de stridii de aici, cândva foarte bogate, ca beneficiile ecologice pe care le aduc golfului. Mai mult, soldații acestei mișcări de mediu sunt elevii de liceu din cadrul unei școli publice, care pe lângă matematică și limba engleză, predă și cursuri de administrare a căilor navigabile. Golful recuperat urmărește poveștile și munca acestor studenți extraordinari și a profesorilor lor în încercarea de a transforma valul de zeci de ani de neglijență și de a readuce la viață căile navigabile din New York – în timp ce construiesc recife, monitorizează creșterea și efectuează cercetări în domeniul biologiei marine pe parcursul unui an, perioadă în care există descoperiri, victorii și întârzieri.
- Cernobîl: Un nou capitol (Duminică, 22 decembrie, ora 22:00)
În 1986, la Cernobîl s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie. Camerele de filmat revin aici, căci se toarnă un nou înveliș de beton, ca să absoarbă radiațiile mortale.
- Monstrul din Loch Ness: Noi dovezi (Duminică, 29 decembrie, ora 22:00)
Cercetători de top ne dezvăluie cum, apelând la un studiu revoluționar și tehnologii avansate de analiză ADN, a fost rezolvat misterul legendarului monstru din Loch Ness. Aceștia au colectat probe de apă din întregul lac, care au fost filtrate pentru fragmente de ADN. Dacă există cu adevărat ADN de monstru în lac, echipa îl va găsi. Este Nessie un sturion uriaș sau un somn mare cum susțin cei mai mulți? Ar putea fi o specie nouă, nedescoperită de anghilă mare? Este o relicvă pierdută din epoca dinozaurilor care a surprins imaginația lumii în 1934? Dovada uimitoare a echipei de cercetători va lansa un nou capitol în căutarea monstrului din Loch Ness. Pe 29 decembrie, vor fi anunțate rezultatele uluitoare ale studiului.