„Din mintea copiilor”, un omnibus alcătuit din 7 filme de scurtmetraj realizate integral de copii, va avea premiera în cinematografe. Proiectul conține scurtmetraje imaginate, scrise, regizate și filmate integral de copii și adolescenți cu vârste între 8 și 18 ani. Tinerii actori au jucat în aceste scurtmetraje alături de actori cunoscuți.
„Din mintea copiilor”, un proiect realizat de copii
„Din mintea copiilor” va avea premiera în cinematografe, chiar de Ziua Copilului, pe 1 iunie! Actori cunoscuți precum Daniel Nuță, Victoria Raileanu, Silviu Mircescu, Liviu Cheloiu sau Ana-Maria Moldovan au jucat cot la cot cu copiii, însă de dată această au avut roluri secundare, lăsându-și proprii cursanți să se bucure de experiența rolurilor principale.
„DIN MINTEA COPIILOR este acel film pe care toți adulții din lume și-au dorit să-l facă atunci când erau copii. E o evadare pentru fiecare copil în parte, o fugă din realismul de zi cu zi și un strigat de libertate – exact ca Mel Gibson în Braveheart. Când aveam 12 ani mi-aș fi dorit să am șansa lor”, a declarat Daniel Nuță, actor, producător executiv și trainer.
Proiectul este cu atât mai special cu cât expune realitățile cu care un copil se confruntă zilnic, așa cum le simte el, dar și preocupările care apar dintr-o imaginație prea bogată, uneori greu de ținut în frâu. Vorbim despre 7 povești despre dragoste, dezamăgire, răzbunare, frică sau prietenie, pline de momente comice sau, după caz, presărate cu multe lacrimi, cu schimbări majore de la un moment la altul, lucru foarte comun pentru orice copil sau adolescent. Toate apar pentru a-i împinge pe eroi pe buza prăpastiei, spre incontestabila schimbare și evoluție.
„Filmările ne-au ajutat să realizăm cât de diferiți suntem”
Filmările realizate de cursanții Academiei “Studiourile Buftea” au avut loc în primăvara lui 2021. Aceste filme au apărut în urmă a 39 zile de filmare, 583 de ore pe set, peste 1000 de ore de pregătire și peste 200 de ore de scris la scenarii.
„Din mintea copiilor” este un omnibus în care s-a dorit cât mai puțînă intervenție din partea adulților și care se dorește un cadou pentru toți copiii și adolescenții care visează să facă film, arătând prin simpla existență că orice este posibil, chiar și atunci când ai doar 8 ani.
„În prima zi de filmare m-am simțit ca un bebeluș care face primii pași și părinții vor să ii păstreze fiecare moment pe telefon, filmat. Am descoperit o nouă eu, de care nu eram conștientă până atunci, dar am învățat să mă bucur de ea cu toată ființa mea, iar această parte din mine este dragostea pentru film, pentru teatru. Filmările ne-au ajutat pe noi toți, cursanții, să realizăm cât de diferiți suntem și totuși câte lucruri avem în comun și ne-au adus mai aproape ca niciodată și ușor- ușor am devenit o familie!” a declarat Sara Mircescu, cursantă care la vreme filmărilor avea 14 ani.
Cum sunt cele 7 scurtmetraje din proiectul „Din mintea copiilor”
Cele 7 scurtmetraje care alcătuiesc „Din mintea copiilor” sunt: „Dormind cu ochii deschiși”, „Datoria”, „Umbra”, „La răscruce de drumuri”, „Gloria”, „Lovitura magică” și „-34 Grade”.
Trebuie menționat faptul că, inițial, în acest proiect au existat 12 scurtmetraje, proiect care a avut numele de „2 + 2 fac cat vreau eu”. Aceste scurtmetraje au fost lansate sub forma a două filme de lungmetraj, la Cineplexx Baneasa, în data de 18 decembrie 2022.
„Trainerii Academiei, cei care i-au și ghidat pe copii în arta filmului și teatrului, sunt și actorii alături de care au jucat în scurtmetraje. Așa cum spuneam și mai sus, Daniel Nuță, care a făcut producția scurtmetrajelor, a fost și trainer, dar și actor în filme. O să vedeți că a jucat atât rolul de tată, cât și de polițist sau hoț. Alți actori care au jucat rolurile de adulți au fost Victoria Răileanu, în rolul de mama, Liviu Cheloiu, care poate lua premiul pentru cel mai solicitat ”tată”, Ana Maria Moldovan, Crina Zvobodă, Alma Lascu, Valentin Paraschivu care a făcut un rol foarte bun ca director de școală, Cezara Petredeanu sau Silviu Mircescu. Practic, totul a fost realizat în house, cu resurse proprii, cu profesioniști care și-au făcut un scop real din a le insufla pasiunea pentru film și teatru copiilor. Și dacă vedeți filmele o să vă convingeți că au reușit”, ne-a spus Dana Coancă, PR-ul Academiei „Studiourile Buftea”, la acea vreme.