; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

34881809_1742246115856218_5146649681480122368_o

Din 4 noiembrie, TVR 1 difuzează în premieră docudrama în șase episoade „În spatele frontului”

02 November 2018

Personaje memorabile, documente rare, reconstituiri de excepţie, în „Neutralitatea', primul episod al docudramei „În spatele frontului'. Din 4 noiembrie, TVR 1 lansează proiectul „În spatele frontului', o serie de documentare care aduc în prim plan situaţii şi întâmplări mai puţin cunoscute, petrecute în timpul Primului Război Mondial.

 Vezi galeria foto >

În 2018, Televiziunea Română continuă realizarea şi difuzarea proiectului editorial prin care sărbătoreşte cel mai important eveniment din istoria României moderne, Centenarul Marii Uniri. Din 4 noiembrie, duminica, de la ora 19.00, TVR 1 prezintă „În spatele frontului', un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

„În spatele frontului' face portretul unei epoci tumultoase, aflată în degringoladă, o perioadă la capătul căreia ordinea mondială se schimbă definitiv. Amfitrionii seriei, lect. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti şi Mihai Constantin, jurnalist TVR, aduc în prim plan situaţii şi întâmplări mai puţin cunoscute publicului, petrecute în timpul Primului Război Mondial.

„Fapte verificate istoric, întâmplări reclădite cinematografic şi cadenţa jurnalistică de reportaj… sunt ingredientele premium care ne poartă În spatele frontului. Sper ca Anul Centenar să fie doar începutul unei lungi serii de produse de televiziune similare', spune Mihai Constantin, jurnalist TVR.

„Date fiind misiunea şi profilul consacrat al TVR de a informa şi educa, implicarea în acest proiect a fost una firească şi legitimă din perspectiva simbolismului istoric. Postul public de televiziune se află într-o poziţie privilegiată pentru a-și asuma un asemenea proiect de anvergură, unul care încearcă să surprindă dintr-o multitudine de perspective participarea României la Marele Război și calea anevoioasă spre Marea Unire. Politicul nu va lipsi, dar atenţia noastră se va îndrepta spre multitudinea de experienţe ale românilor în drumul spre Unire, de la soldaţii din tranşee sau căzuţi în prizonierat, la civilii aflaţi de o parte sau de alta a frontului, de la drama vieţii sub ocupaţie, la speranţa adusă de victoriile din 1917 sau de misiunea Berthelot. Totul în încercarea de a surprinde, evitând verdictele facile, cât de complicată este experienţa unei naţiuni prinse în încleştarea războiului total', consideră lect. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti.

„Din punct de vedere artistic, cea mai mare provocare a fost reconstituirea exterioarelor de epocă şi redarea cu fidelitate a atmosferei începutului de secol XX, precum şi a scenelor de război, care au pus la încercare întreaga echipă', sunt de părere realizatorii.

Sute de ore de filmare, cele mai multe realizate pe timpul nopţii, la care au participat actori renumiţi, dar şi amatori, care au învins oboseala şi frigul. Filmările acestui primului episod al seriei – „Neutralitatea' – au fost realizate la Palatul Peleş din Sinaia, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti şi la Remiza Mogoşoaia.

 

Episodul 1 – „Neutralitatea'

Vara anului 1914. Întreaga Europă pare un imens joc de domino. Focul tras la Sarajevo declanşează căderea pieselor. România este prinsă între cele două blocuri militare aflate în conflict. Cu o casă domnitoare de origine germană, dar cu o ţară profund legată de Franţa, România trebuie să se hotărască de partea cui se situează. Timp de doi ani, între 1914 – 1916, pe teritoriul României neutre, s-a purtat un război secret între Antanta şi Puterile Centrale. Fiecare tabără încerca să influenţeze decizia românilor. Spioni, trafic de informaţii, promisiuni teritoriale, negocieri, tensiuni şi incertitudini erau la ordinea zilei în Bucureştiul lui 1914.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare