; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

U Basescu, Traian, marinel lucrat

FOTO: Digi24 va difuza, în premieră, documentarul „Traian Băsescu – Voiajul”

18 December 2014

Din comandant de navă a devenit comandat de ţară, şi-a început ascensiunea pe scena politică din postura de primar al Capitalei şi acum, în 2014, se află la final de mandat la Cotroceni. După 10 ani în fruntea ţării Traian Băsescu îşi face bilanţul.

Cu 2 zile înainte de finalul mandatului de preşedinte al României, Digi24 prezintă, vineri, 19 decembrie, de la ora 21.00, în premieră de televiziune, documentarul „Traian Băsescu-Voiajul'. Documentarul cuprinde mărturii inedite ale unor colegi şi prieteni şi imagini din copilăria preşedintelui, în premieră pe micul ecran.

[Not a valid template]

 

Peste 30 de persoane: rude, prieteni, colegi de facultate şi colegi de pe nava Biruinţa, le-au povestit reporterilor Sergiu Voicu şi Cătălin Deacu, despre cel supranumit întâiul marinar al ţării'.

„Era un student cu multe iniţiative. Era într-un fel mai rebel aşa, nu-i plăcea sa stea locului. Fierbea ceva in el, dar era bun organizator. Ce-şi punea în gând, rezolva, să ştiţi! Nu a fost tocilar. Prindea. Îi merge mintea', spune despre studentul Traian Băsescu fostul său profesor Stelian Melinte.

Cariera preşedintelui României în Marină a început cu largul concurs al amiralului Ilie Ştefan, cel care l-a acceptat în Academia Navală deşi avea un defect la ochi.

M-am uitat atent la Băsescu. Avea un ochi bun. Deci cu ochii ce are de făcut în serviciul de cart poate să rezolve, în sensul că să ia nişte înălţimi ar putea.'

Portretul preşedintelui este completat şi de declaraţiile foştilor lui colegi de şcoală.

„Stătea şi medita ca un Buda, câteodată. Stătea singur şi fuma de-l lua toţi dracii. Atâta doar când se enerva arunca cu paleta după mine, când mai lua câte o bataie la ping-pong…El a avut 10 ani Ordinul Muncii clasa 1. Zece ani la rând. Cred că n-a spus-o nimeni până astăzi! Deci, atât de bine era cotat profesional. Zece ani, în fiecare an, Ordinul Muncii Clasa I. Eu mă aşteptam să i se dea mai mare funcţia, nu la Anvers, ci la Londra sau Singapore', spune Mitică Ionescu, coleg de facultate şi coleg pe vasul Biruinţa.

Documentarul Traian Băsescu-Voiajul', realizat de Digi24, prezintă şi portretul copilului Traian, din amintirile rudelor lui.

Era un copil cuminte pentru că era fiu de cadru miliar şi cadrul militar era mult mai aspru. Avea o ordine în copilărie, avea programată cartea, joaca, le avea programate, nu ca noi care ne duceam pe maidan', îţi aminteşte Florin Sova, vărul preşedintelui.

În cele peste 30 de ore de filmare, adunate de echipa care a lucrat la acest proiect, reporterii Sergiu Voicu şi Cătălin Deacu, documentaristul Cristina Rizoiu, editorul de montaj, Mădălin Manole, şi producătorii Cristina Cileacu şi Ştefan Vasile, şi cu ajutorul reporterilor din întreaga ţară, Digi24 a realizat portretul unui preşedinte, Traian Băsescu.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare