; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Digi24 dedică întreaga zi regilor României

10 May 2013

Azi, 10 Mai, Digi24 difuzează o serie de materiale, dezbateri și portrete, toate dedicate regilor României. Pe parcursul Zilei regalității, în cadrul campaniei 10 Mai, Ziua Independenței, Ziua Regalității” vor fi difuzate cinci ediţii speciale ale ştirilor. Cristi Citre, alături de invitații săi, vor dezbate, la 10.30, 13.30, 15.30, ce a însemnat pentru România monarhia.

De la 17.30 Alice Iacobescu vă aduce argumentele pentru care Digi24 consideră 10 mai ca fiind Ziua Independenţei.

De la ora 22.00, la „Imparţial',  Luca Niculescu, alături de invitatții săi, vorbesc despre viitorul instituției monarhice în România și despre ce cred românii despre regalitate.

Pe parcursul întregii zile vor fi difuzate 16 reportaje care vorbesc despre regi, evenimente istorice, mistificari comuniste, palate ale regilor României.

Din 1866 până în 1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Naţionala a României. La 10 Mai se celebrau deopotriva Ziua Dinastiei, a Independenţei şi a Regatului. După instalarea comunismului,  sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă deliberat din memoria colectivă. Manualele de istorie nu o menţionau, nu era amintită public niciodată, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai.

Astăzi, 10 Mai este ziua Regalităţii şi este sărbătorită în primul rând de familia regală şi de simpatizanţii ei, dar şi de cei care ştiu cât datorează România regilor ei.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare