Un nou zid se ridică în Europa, la câteva sute de kilometri de Bucureşti. La graniţa de sud a Bulgariei, acolo unde se face trecerea din Turcia în U.E, vecinii noştri au construit o uriaşă tabără de refugiaţi. Dragoş Sasu, reporter Digi24, şi Claudiu Ristea, operator, au fost primii jurnalişti români care au trecut pragul acestei tabere care ascunde poveştile a mii de oameni rămaşi fără casă şi ţară.

Reportajul realizat de Dragoş Sasu şi Claudiu Ristea într-un loc pe care Europa îl ignoră trage un semnal de alarmă şi pentru autorităţile de la Bucureşti. Unde e România? Prinsă, ca de obicei, la mijloc? Acum, între zidul de sârmă şi spaţiul liber Schengen? Sunt întrebări al căror răspuns îl căutam la Digi24 miercuri, de la ora 21.00, la „Jurnalul de seară”, într-un reportaj-eveniment, realizat de Dragoş Sasu şi Claudiu Ristea.

Zidul de sârmă ghimpată ridicat de autorităţile din Bulgaria are aproape 40 de kilometri; scopul lui este să protejeze ţara de valul de imigranţi.

„Impresionant este că 100 de persoane din Siria, Afganistan şi Irak ajung săptămânal pe teritorul Bulgariei. Jumătate dintre ei folosesc căile legale pentru intra în ţară, ceilalţi încearcă să intre ilegal, prin păduri sau ascunşi în mijloace de transport. Oamenii nu iau nimic cu ei; cel mult, duc în spate un rucsac cu puţină mâncare şi apă. În cele mai multe dintre cazuri, ajung în Bulgaria doar cu hainele de pe ei. Au fost situaţii în care femeile au născut pe fâşia de graniţă dintre Bulgaria şi Turcia”, spune Dragos Şasu.

Aspru criticată de ONU pentru decizia de a ridica un zid la frontieră, Bulgaria susţine că aceasta este, de fapt, şi o măsură de protecţie în faţa ameninţării teroriste venită din ţările pe care le controlează Statul Islamic. În luna aprilie a avut loc o amplă operaţiune antitero, în urma căreia opt suspecţi de legături cu ISIS au fost arestaţi. Simultan, o operaţiune de acest gen a avut loc şi România.

„Purtam cămaşă, tricou şi îmi aranjam părul, dar ei nu acceptă asta. Ei vor să fiu un islamist tradiţional. Urăsc asta! Vreau libertate, vreau să fiu liber. Nu vreau să-mi să spună ce să fac. Ei ucid, taie capete, taie mâini dacă cineva fură. Nimeni nu-i poate judeca. Am plecat din Siria din cauza lor. Nu puteam locui cu ei“, a declarat pentru Digi24 Halil, unul dintre miile de refugiaţi din Siria.

 
Urmărește-ne pe Google News