SIMION GARLEA, 101 ani, veteran de război născut în Basarabia
Numai faptul ăsta de a veni patru luni pe jos, 1000 km din cotul Donului până la Nistru… A fost ușor? N-a fost ușor. Dacă în aceste patru luni, populația rusă nu ne dădea să mâncăm, muream acolo. Cât am fost pe front, am scris 503 de scrisori şi am primit 300. Primirea acestor scrisori pe front înseamna mult. Când ştiai că cineva e în ţară şi-şi aminteşte de tine, altfel te simţeai atunci. Cu Dumnezeu, treci marea. Fără el, nici pragul.
La 6 mă trezesc. Pe la 6.30 dau drumul la televizor, ca la 6.55 să cânte Imnul Țării Românești. Ăla-mi dă o vigoare, îmi dă ceva să mă întărească. Cum poți să dormi când ai atâtea întâmplări în capul tău… s-au înregistrat și ies la iveală. Pui capul pe pernă, vrei să adormi, dar nu poți că nu te lasă gândurile. Am avut multă răbdare. Răbdarea îi peste putinţa omului. Şi mai e un lucru: speranţa. Fiecare om are o speranţă în viaţa lui.
LAVINIA BRATU – specialist nutriție
Imaginați-vă o masă cu patru picioare. Această masă, sănătatea, este susținută de cele patru picioare; unul este reprezentat de mâncarea de zi cu zi, hrana, unul este reprezentat de somn, de felul în care dormim și se reface sistemul nervos, un alt picior este cel al flexibilității, al mișcării noastre fizice. Iar al patrulea picior, poate cel mai important, este cel al minții, al rânduirii minții. Felul în care noi ne rânduim gândurile și felul în care noi ne disciplinăm mintea. Într-o minte disciplinată, Dumnezeu poate să vină să ne inspire, dar într-o minte ocupată și mereu cumva înaintea vieții este mai greu să mai primim o inspirație sau o intuiție divină.
Următoarele episoade ale seriei explorează ținutul despre care aflăm că nu este doar patria ceramicii tradiționale românești, ci și a celor mai longevivi români. Digi World a mers la Horezu, ca să-i întrebe pe unii dintre cei mai longevivi români cum au prins suta de ani, dar a strâns laolaltă și opiniile specialiștilor, gerontologi, nutriționiști, etnografi și istorici.
Într-o lume care trăiește din ce în ce mai mult, România încă nu se preocupă de studii serioase în domeniu. Seria de documentare “Cum să prinzi 100” își propune să descopere secretele longevității în România printr-o anchetă vie, informativă, amuzantă, umană și revelatoare. În ţara Tinereţii fără bătrâneţe, a unor figuri emblematice precum Dracula, Ivan Turbincă, Ana Aslan sau Petru Ţăran, pornim pe urmele oamenilor care au atins centenarul.
Cum de bucureștenii sunt printre cei mai longevivi români? Cât de mult contează stilul de viață și cât de mult materialul genetic? E adevărat că munca şi activitatea te țin în viață? Cât de mult contează psihicul, spiritualitatea, credința, socializarea?
Documentarul își propune să răspundă la aceste întrebări și la multe altele ivite pe parcurs și să cunoască personaje vibrante, excentrice, cu povești de viață uimitoare. Bâtrâni înțelepți, veterani de război, centenari, bon viveuri care nu se întreabă cum se obţine viaţa lungă ci, pur şi simplu, o trăiesc, dar și tineri deciși să vâneze mitica „tinerețe fără bătrânețe” vin în fiecare weekend, de la ora 20:00, la Digi World să ne dezvăluie cum se trăiește mult și bine.
Programul de difuzare:
Episodul 1 – sâmbătă, 19 octombrie, ora 20:00
Episodul 2 – duminică, 20 octombrie, ora 20:00
Episodul 3 – sâmbătă, 26 octombrie, ora 20:00
Episodul 4 – duminică, 27 octombrie, ora 20:00
Episodul 5 – sâmbătă, 2 noiembrie, ora 20:00