; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

AF591826 28E3 4ACC 9600 4AC393A22296

Digi Life prezintă Martorul 448 – un documentar despre viața românilor cu dizabilitați

04 November 2019

În România sunt aproximativ 800.000 de persoane cu dizabilități, iar țara noastră ocupă locul al 3-lea, din coadă, în Europa, ca angajator al acestei categorii sociale. Dintre aceștia, 146.000 sunt nevăzători care, deși ar trebui să fie protejați de legea 448, nu se bucură de drepturile garantate' de ea.

Cei mai mulți dintre oamenii afectați de aceste condiții sunt nevoiți să se trăiască aproape exclusiv în spațiul în care locuiesc. Societatea, din lipsă de educație, îi izolează. Angajatorii ezită să le ofere loc de muncă, pe motiv că un „om cu handicap nu dă randament'.

Documentarul „Martorul 448', difuzat în premieră națională pe Digi Life, în data de 15 noiembrie 2019, la ora 21:00, privește viața prin ochii acestor oameni și încearcă să identifice modalitățile prin care integrarea lor socială poate deveni realitate.

Difuzarea filmului va fi precedată, de la ora 20:30, de o dezbatere în care protagoniștii filmului și specialiștii vor discuta despre obstacolele sociale cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.

Băiețelul meu depinde de mine, deci trebuie să meargă însoțit. Nu conștientizează pericolul sau frica. Trebuie ajutat, zi de zi; trebuie mers cu el și la școală și peste tot', explică mama unui copil diagnosticat cu o tulburare de spectru autist (TSA). 

„Nu doar Legea 448 este de vină, pentru cum a ajuns sistemul la ora actuală. Pentru că este foarte clar că sistemul a decăzut foarte mult, este într-o gaură de potențial. Dar, legea, așa cum a fost ea concepută, a fost o lege destul de bună, pentru ce putea să ofere România în 2006', spune Matei Ghigiu, activist care a lucrat peste 32 de ani în ONG-uri și administrația centrală în domeniul dizabilității.

Trailer oficial MARTORUL 448: 

 

 

MARTORUL 448' este parte a unei serii de opt documentare care abordează teme sensibile ale societății românești. Primele două producții, dedicate accesului inegal la educație, respectiv violenței domestice, au fost difuzate la Digi Life anul trecut, iar cel de-al patrulea – Martorul 17 – va avea premiera la 1 decembrie 2019, tot la Digi Life.  

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare