Homepage  / Advertorial

Destinații istorice de neratat pentru a descoperi trecutul românilor

Destinații istorice de neratat pentru a descoperi trecutul românilor

de Redactia Tvmania

România este o țară pe care o vizitează din ce în ce mai mult turiștii străini. În 2024, numărul acestora a fost în creștere cu 13.5% față de anul precedent, adică un total de 2,4 milioane, majoritatea venind din: Germania, Italia, Israel, SUA și Regatul Unit.

Atât turiștii din afara țării, cât și cei din România au trecut pe lista cu obiective de vizitat: Marea Neagră, Delta Dunării, principalele orașe, dar și muzee și galerii de artă. Însă, pentru a descoperi cu adevărat România și pe români, este nevoie să le cunoști istoria, înainte de toate. Descoperă în continuare ce obiective nu trebuie să ratezi!

Un muzeu din București cât toată istoria românilor

Un prim obiectiv de trecut pe listă de către cei care vor să descopere o mică parte din cum au trăit strămoșii românilor, ce obiceiuri și ce stil de viață au avut și ce războaie au purtat este Muzeul Național de Istorie a României. Situat în fostul Palat al Poștelor din București, muzeul adăpostește peste 690.000 de obiecte ce ilustrează evoluția istorică a României din preistorie și până în prezent.

În trei expoziții permanente (Copia Columnei lui Traian, Tezaurul Istoric și Lapidarium), sunt prezentate obiecte de o valoare inestimabilă pentru istoria acestui popor. În sala Tezaurului Istoric se află peste 3000 de piese deosebite, dintre care unele sunt unicat, confecționate din metale și pietre prețioase: tezaurul de la Apahida, Tezaurul de la Agighiol, Tezaurul de la Pietroasa, precum și numeroase obiecte și podoabe din vremea regilor României. 

Copia integrală a Columnei lui Traian, realizată la Vatican între 1934-1940, este expusă tot în acest muzeu, încă din 1972. Aceasta este fabricată din ciment alb cu praf de marmură și imită perfect originalul de la Roma. Monumentul este foarte important pentru istoria românilor, deoarece ilustrează războaiele daco-romane și originea poporului român.

Muzee din țară ce prezintă fărâme din trecutul românilor

Și muzeele din Cluj au un rol foarte important în promovarea patrimoniului cultural și istoric al României. Dintre ele se remarcă Muzeul Etnografic al Transilvaniei, primul muzeu etnografic din țară, construit în 1922. Aici, ai ocazia să vezi cum s-au schimbat meșteșugurile românești de-a lungul timpului, dar și cum se prezentau agricultura și arta populară, fiind redată, în toată splendoarea sa, viața rurală autentică.

Un alt obiectiv pe care trebuie să-l ai în vedere pentru a completa, piesă cu piesă, puzzle-ul istoriei României este Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, din clădirea Babilon. Marea Unire de la 1918  a dus la făurirea României. Sala Unirii, în care s-a votat unirea Transilvaniei cu România, este parte a complexului și poate fi vizitată. Expozițiile cuprind colecții de artefacte istorice, documente și obiecte personale ale liderilor unioniști. 

Pentru a descoperi povestea strămoșilor românilor, dacii și romanii, trebuie neapărat să faci o vizită și la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Muzeul funcționează în clădirea Magna Curia, cunoscută și sub numele de Castelul Bethlen, un monument impresionant, ca arhitectură. Colecțiile muzeului provin din epoca dacică, romană și medievală. Lapidarium-ul său în aer liber expune vestigii descoperite la Sarmizegetusa Regia și în Munții Orăștiei, care sunt relevante pentru a reconstrui trecutul.

În misiunea de descoperire a adevărului istoric, nu trebuie omis nici Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași. Printre exponatele deosebite din această instituție se numără sabia atribuită lui Alexandru Ipsilanti, liderul Eteriei din 1821, vasul de argint cu stema domnească din prima jumătate a secolului al XIX-lea și pandantivul de argint din tezaurul de la Răducăneni (secolele IX-X). Același muzeu administrează Muzeul Unirii, unde sunt expuse documente esențiale pentru înțelegerea Unirii din 1859, și Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni, dedicat uneia dintre cele mai vechi civilizații din Europa.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton