Homepage  / Vedete româneşti

Delia Budeanu a murit. Celebra crainică a Televiziunii Române avea 78 de ani

Delia Budeanu a murit. Celebra crainică a Televiziunii Române avea 78 de ani

de Redactia Tvmania,

Delia Budeanu, una dintre cele mai respectate și cunoscute crainice din istoria Televiziunii Române, a murit sâmbătă, 19 octombrie 2024, înconjurată de întreaga familie. Fosta crainică avea 78 de ani, informează Gândul.

Delia Budeanu s-a născut pe 28 mai 1946 și a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București în 1969. Între anii 1970 și 1998, a lucrat ca crainic de televiziune la TVR. Debutul său la postul național de televiziune a avut loc în 1970, în cadrul programului 2, unde prezenta emisiuni care includeau concerte simfonice.

Timp de aproape trei decenii, Delia Budeanu a fost o prezență solară pe micile ecrane, fiind binecunoscută pentru zâmbetul cu care întâmpina telespectatorii la știrile postului național de televiziune.

După moartea soțului ei, Radu Budeanu, un renumit jurnalist de politică externă, specializat în niponologie și iranologie, Delia Budeanu s-a retras din viața publică timp de zece ani.

În 2008, a publicat la editura Vremea volumul „Live”, care detaliază parcursul său ca prezentatoare de televiziune într-o perioadă extrem de sumbră. Între 2008 și 2012, Delia Budeanu a realizat emisiuni culturale la Antena 2 („Oamenii timpului nostru”) și la Money Channel („Întâlnirile Deliei Budeanu”). În vara acestui an, a publicat la Editura Curtea Veche cea de-a doua carte, „Jurnal. Rațiune și sensibilitate.”

Pe lângă activitatea sa în televiziune, Delia Budeanu a fost activă și în promovarea culturii românești, sprijinind numeroase proiecte și organizând evenimente importante. Unul dintre cele mai notabile proiecte a fost „Festivalul Internațional de Film pentru Drepturile Omului,” care a devenit un eveniment de referință în agenda culturală a României.

Trupul îndrăgitei prezentatoare TV va fi depus duminică, la ora 16:30, la Mănăstirea Cașin din București, scrie sursa citată. Înmormântarea va avea loc luni la Mănăstirea Ghighiu.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton