; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Victor Rebengiuc

De ziua lui Victor Rebengiuc, TVR 2 difuzează piesa „O scrisoare pierdută”

10 February 2014

În ziua în care maestrul Victor Rebengiuc împlineşte 81 de ani, TVR 2 a programat difuzarea spectacolului “O scrisoare pierdută”, în care marele actor joacă rolul lui Ştefan Tipătescu.

[Not a valid template]

Spectacolul, care face parte din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, a fost realizat după textul celebrei piese a marelui dramaturg I.L. Caragiale şi preluat de la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra'. Telespectatorii vor putea urmări la TVR 2 şi online pe TVRplus.ro, luni, 10 februarie, de la ora 19.10, piesa O scrisoare pierdută', a cărei regie poartă semnătura unei personalităţi artistice care a marcat teatrul ultimului secol – Liviu Ciulei.

În interpretarea personajelor comediei caragialeşti, lui Victor Rebengiuc i s-au alăturat alţi seniori ai artei teatrale româneşti: Mariana Mihuţ, Fory EtterlePetre Gheorghiu, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Ştefan Bănică Sr., Aurel Cioranu.

„Selecţia pieselor de teatru din Arhiva de Aur a Televiziunii Române este un prilej de readucere în viziunea şi în conştiinţa publicului a valorilor teatrului românesc. Sunt opere, creatori şi interpreţi care au făcut şi fac istorie în continuare. Aceste producţii ne fac, din nou, contemporani cu spiritul vremurilor în care au fost realizate, cu personalitatea autorilor şi cu operele în sine, mai ales pentru că aceste spectacole sunt mărturii de artă şi de viaţă ale unor personalităţi de geniu', spune Demeter Andras, coordonator cu atribuţii de Director al Casei de Producţie TVR.

În seria capodoperelor din „Arhiva de Aur TVR' se înscrie şi „O scrisoare pierdută', preluată de TVR în 1982, în versiunea pusă în scenă de maestrul Liviu Ciulei la Teatrul L.S. Bulandra' (prima reprezentaţie – 1972). Povestea scrisorii pierdute împlineşte anul acesta 130 de ani de la premiera absolută a piesei lui Caragiale, care a avut loc la 13 noiembrie 1884, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Regizor de teatru şi de film, actor, arhitect, scenograf, profesor şi director de teatru – a condus teatrul bucureştean Bulandra între 1963 şi 1974, Liviu Ciulei (n. 7 iulie 1923 – d. 25 octombrie 2011) şi-a pus amprenta inconfundabilei sale viziuni artistice asupra întregii lumi a scenei secolului al XX-lea.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare