Modifica setarile cookie
Homepage  / Televiziune

De Ziua Internațională a Pădurilor, la TVR 2 „România neîmblânzită”

de Redactia Tvmania

Luni, 21 martie, de la ora 10:10, cu ocazia Zilei Internationale a Pădurilor, sărbătoare dedicată ecosistemelor forestiere, TVR 2 vă invită să revedeți un documentar-premium: „România neîmblânzită” (2018).

În Carpaţi, se află unele dintre cele mai vechi păduri virgine din Europa. Aceste păduri compacte, care au trecut testul timpului, sunt amintirea felului în care Europa arăta acum 3000 de ani.

Amestecul de fagi, mesteceni, stejari şi molizi acoperă o treime din ţara noastră și, precum animalele ce trăiesc la umbra lor, aceşti arbori se ajută unii pe alţii…., sunt cuvintele care zugrăvesc o imagine superbă a pădurilor în filmul documentar – „România neîmblânzită”.

Reverență în fața naturii, dar și elogiu adus oamenilor care înțeleg că natura nu este doar maiestuoasă, ci și fragilă, filmul documentar în regia lui Thomas Barton-Humphreys, după un scenariu semnat de Thomas Barton-Humphreys și Alex Păun, „România neîmblânzită”, este o incursiune într-un univers uimitor, dincolo de forfota oraşelor, unde există o viață naturală fabuloasă.

Neştiute de nimeni, milioane de plante şi animale dau un spectacol plin de măreţie, graţie, ferocitate, candoare și umor.

Zonele de interes major ale producției ne poartă în Munții Carpaţi şi Delta Dunării, unde, fiind habitate esențiale, pădurile adăpostesc o mare parte a biodiversității.

Aici, chiar şi când mor, arborii continuă să dea viaţă în jur. Simpla prăbuşire a unui copac lasă o fantă în bolta pădurii, prin care luminişul e hrănit de razele soarelui.

Pe măsură ce trunchiurile putrezesc, ele eliberează și nutrienţi importanţi, care acţionează ca un îngrăşământ natural. În asemenea condiţii optime, cresc şi înfloresc plante noi, irezistibile ierbivorelor înfometate.

Nu ratați un documentar-premium, „România neîmblânzită” (2018), luni, 21 martie, de la ora 10:10, premiat cu Trofeul de argint pentru „Luptă împotriva încălzirii climatice“ — Deauville Green Awards (Franţa, iunie 2019) și Marele premiu pentru „Cea mai bună muzică într-un film documentar“ — festivalul NaturVision (Germania, iulie 2019).

Coloana sonoră a obținut și Premiul „Descoperirea anului“ pentru compozitoarea Nainita Desai — Asociaţia Internaţională a Criticilor de Muzică de Film (februarie 2020).

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te