Homepage  / HBO

EXCLUSIV: De vorbă cu celebrele actrițe Emily Watson și Olivia Williams despre„Dune: Profeția”. Serialul se vede acum la Max

EXCLUSIV: De vorbă cu celebrele actrițe Emily Watson și Olivia Williams despre„Dune: Profeția”. Serialul se vede acum la Max
13

de Andreea Hentea,

Din 18 noiembrie, Max lansează noul serial „Dune: Profeția”, a cărei acțiune este plasată cu 10.000 de ani înainte de evenimentele din universul filmelor „Dune”. Prin intermediul Max, TVmania a stat de vorbă cu actrițele din rolurile principale, celebrele Emily Watson și Olivia Williams.

„Dune: Profeția”, în original „Dune: Prophecy”, are acțiunea plasată cu 10.000 de ani înainte de evenimentele cunoscute din universul filmelor „Dune” și de ascensiunea lui Paul Atreides. Serialul ecranizează romanul „Sisterhood of Dune”, care va apărea foarte curând în România, cu titlul „Dune. Comunitatea surorilor”, scris de Brian Herbert – fiul cel mare al lui Frank Herbert, autorul seriei literare de imens succes „Dune” – și de Kevin J. Anderson.

O producție ambițioasă, magnetică din punct de vedere vizual și extrem de densă în intrigi și evenimente, serialul cu șase episoade „Dune: Profeția” are în centru evoluția surorilor Valya (Emily Watson) și Tula Harkonnnen (Olivia Williams) din adolescență și până la maturitate. Acestea își construiesc cu fervoare ascensiunea, luptă împotriva forțelor care amenință viitorul omenirii și ajung să pună bazele legendarului ordin Bene Gesserit.

De vorbă cu Emily Watson și Olivia Williams

TVmania a avut ocazia să stea de vorbă, într-o discuție virtuală organizată de Max, cu Emily Watson și Olivia Williams, actrițele care însuflețesc cele două puternice personaje principale din „Dune: Profeția”, Valya și Tula, care modelează destine și urzesc pieirea celor ce le zădărnicesc calea.

dune 1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 13

TV Mania: Le putem privi pe Valya și Tula Harkonnen ca pe două personaje cu o aură teatrală – care deseori nu se mai regăsește în cinema? Mai mult, le putem considera personaje de tragedie shakespeariană?

Olivia Williams: Categoric, Alison Schapker, care este o mare scenaristă, și Jordan Goldberg (creatorii serialului – n.r.) au construit un limbaj și o manieră de a vorbi care este ușor elevată. Ei nu au vrut ca exprimarea personajelor să fie cea a străzii sau orice altceva care să amintească de stilul cotidian, ci au vrut să fie adecvată acelor timpuri.

Trebuia ca limbajul să aibă o calitate monumentală și atemporală, mai ales că eu și Emily suntem, amândouă, antrenate în a vorbi într-un limbaj elevat și, într-o măsură, teatral. Amândouă aceste femei, Valya și Tula, sunt lideri carismatici, stăpânesc arta oratoriei, urmăresc un anumit șir de evenimente, știu cum să trateze o confruntare și știu să articuleze cuvintele care să-i facă pe oameni să le urmeze. Aceasta este ceea ce am învățat să facem și ceea ce ne place să facem, așa că mulțumim pentru această întrebare, este minunat să simți că asemenea lucru este recunoscut.

Când ne-am pregătit pentru roluri, eu și Emily am fost la National Portrait Gallery, la Londra, și am privit portretul Elisabetei I, pentru care, după cum știți, Shakespeare a scris și a prezentat istoria în așa fel încât să-i facă pe plac, mergând până acolo încât l-a prezentat pe Richard al III-lea ca pe un cocoșat care și-a ucis nepoții. Nu putem spune dacă a fost așa sau nu, dar toate aceste lucruri pe care le vedem în „Dune: Profeția” vin din istorie și sunt profund teatrale.

Emily Watson: Când mă gândeam cum să abordez personajul Valyei și cum sunt structurate personajele în science-fiction, mi-au venit tot timpul în minte Alec Guiness și faptul că el a făcut ca rolul său din „Războiul stelelor” să sune ca și cum ar fi fost din Shakespeare și că i-a conferit o valoare atât de profundă și de autentică, încât părea că joacă „Regele Lear”.

„Dune: Profeția”, o călătorie fabuloasă

Cu un scenariu îndrăzneț și eclectic, care vorbește despre ambiții imperiale, arhive genetice, manipulări ale ADN-ului, puteri vrăjitorești, mașinării distrugătoare, intrigi de curte și viziuni stimulate de celebra mirodenie cunoscută de fanii „Dune”, serialul „Dune: Profeția” implică narațiuni amețitoare, în care personajele se deplasează pe vaste coordonate spațiale și temporale.

Directorul de imagine canadian Pierre Gil a dorit să utilizeze cu precădere decoruri reale, de o expresivitate aparte, în detrimentul construcțiilor artificiale generate de computer, pentru această poveste perfect complementară filmelor lui Denis Villeneuve, a cărei atmosferă are un caracter feminin pronunțat, subtil și profund.

De la austeritatea mănăstirii din piatră unde se află comunitatea surorilor conduse de Valya și Tula Harkonnen la cadrul de o frumusețe tulburătoare al pădurii în umbra căreia au loc tragedii și până la sofisticatul palat regal al cuplului imperial Corrino (Mark Strong și Jodhi May), îmbinarea de accente arhaice și futuriste a serialului va impresiona, cu siguranță, telespectatorii.

Costumele rafinate concepute de creatoarea Bojana Nikitovic completează perfect nota aristocrată a acestei povești multistratificate, iar distribuția este remarcabilă. De la jocul intens și nuanțat al reputatelor Emily Watson și Olivia Williams în rolul surorilor Valya și Tula Harkonnnen (jucate, la vârsta adolescenței, de Jessica Barden, respectiv Emma Canning, la rândul lor excelente), până la carismaticul Travis Fimmel („Vikingii”, „Crescuți de lupi”), noul serial „Dune: Profeția” se anunță o aventură intergalactică somptuoasă, de savurat nu doar de către fanii seriei literare „Dune”.

Max lansează primul episod pe 18 noiembrie, iar un nou episod va fi difuzat în fiecare săptămână.

Sursă foto: Max

Citește și:

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton