; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

My brilliant friend hbo

De luni, 19 noiembrie, HBO începe difuzarea noului serial „Prietena mea genială”, adaptarea pentru televiziune a celebrei serii de romane

19 November 2018

Este vorba despre patru romane – „Prietena mea genială', „Povestea noului nume', „Cei care pleacă şi cei ce rămân', „Povestea fetiței pierdute', strânse sub titulatura „Tetralogia Napolitană' – traduse în 42 de limbi, vândute în peste șase milioane de exemplare fiecare și care-au fascinat cititorii din 2011 încoace. Acum, toată această poveste capătă alte haine în adaptarea pentru televiziune produsă de HBO și de canalul italian Rai. Poate fi începutul unei frumoase serii care ne va fi alături cel puțin patru ani de-aici înainte, pentru că producătorii au planuri mari: saga Elenei Ferrante va fi împărțită în patru sezoane (câte unul pentru fiecare volum) de câte opt episoade. Serialul va fi fidel cărților, scriitoarea însăși a supervizat întreaga producție, dar pentru ca identitatea sa să rămână secretă, aceasta (sau acesta?!) a comunicat cu echipa numai prin intermediul mail-ului. „Prietena mea genială' a fost filmat în Italia, cu actori italieni.

 

De 4 x Elena și Lila

În primul sezon, care adaptează primul volum, le vom descoperi pe Elena și Lila aflate la vârsta copilăriei și adolescenței, în Napoli, prin anii 50 – 60. Dar pentru că romanele Elenei Ferrante se întind pe mai multe decenii – urmărindu-le pe fete de la 7 la 70 de ani – cele două personaje vor fi jucate de-a lungul serialului de câte patru actrițe diferite, câte una pentru fiecare perioadă a vieții (copilărie, adolescență, maturitate, bătrânețe). În sezonul 1, Elisa Del Genia și Ludovica Nasti vor juca fetițele, iar Margherita Mazzuco și Gaia Girace vor fi adolescentele Elena și Lila. Cele două perechi de actrițe au fost selectate din peste 9000 de candidați care s-au prezentat la casting, scrie Vogue.

 

În premieră, la Veneția

Primele două episoade ale serialului au fost prezentate în avanpremieră la Mostra de Venise, la începutul lunii septembrie, iar publicul aflat în sală a aplaudat la final vreme de 10 minute. Cu această ocazie, regizorul celor opt episoade ale serialului și-a amintit cum a început această aventură: „Chiar Elena Ferrante este cea care le-a sugerat producătorilo numele meu. Citisem cărțile și nu mă gândisem niciodată că le voi pune în imagini, dar când am primit propunerea nu am ezitat nicio secundă', a povestit Saverio Costanzo („La Solitude des nombres premiers', „Hungry Hearts'), preluat de Culturebox.

 

În spatele camerelor

Scenariul a fost scris la două mâini, de către Francesco Piccolo („Habemus papam') și Laura Paolucci („Gomorra'), care-au lucrat, via mail, cu Elena Ferrante. „Este exclus să lucrez în viitor pentru cinema sau televiziune, job-ul meu nu e acela de scenarist. Nu am niciun fel de competență în domeniul ăsta. Eu doar am discutat pe textele scrise deja și am făcut câteva sugestii care mi s-au părut necesare', a declarat Ferrante în The Hollywood Reporter. Filmările celor 8 episoade a câte 52 minute au avut loc în această vară, în orașul Caserta, din sudul Italiei, și la Napoli. Producția este una impresionantă, s-a filmat într-un studiou uriaș unde au fost construite: cartierul în care se derulează povestea, cinci interioare, o biserică și tunelul în care cele două fete își fac curaj să plece prima oară de acasă. Și mulți artizani din zonă au fost cooptați pentru a realiza cele peste 1500 de costume, după cum aflăm din Il Mattino.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare