Cum funcționează panourile fotovoltaice?
Sistemele de panouri fotovoltaice folosesc o tehnologie pe bază de celule solare care utilieaza la rândul lor efectul fotovoltaic. În acest fel, energia solară este convertită în energie electrică care de regulă este stocată în baterii de diferite capacități. Aceste baterii sunt necesare pentru ca energia electrică să fie disponibilă și pe timp de noapte sau în zilele inorate. Până ca energia electrică să fie produsă și stocată în baterii, sunt produse niște reacții în sistem. Lumina solară lovește celulele solare iar electronii din materialul semiconductor au o reacție care duc la generarea curentului electric. Curentul generat ajunge într-un invertor care ulterior este transformat în curent alternativ. Fără această convertire în curent alternativ, energia respectivă nu se poate folosi pentru alimentarea imobilelor.
Ce mai trebuie menționat cu privire la aceste sisteme, se referă la faptul că se pot conecta la rețeaua națională. Acest lucru înseamnă că energie produsă în plus, se poate direcționa în rețea, utilizatorul devenind ceea ce se numește prosumator. În această situație pentru energia introdusă în rețea, utilizatorul va fi recompensat financiar. De asemenea, vorbim inclusiv despre un avantaj din punct de vedere ecologic, energia introdusă în rețea fiind verde.
Care sunt cele mai importante avantaje ale utilizării panourilor fotovoltaice?
Beneficiile așa cum este de la sine înțeles, sunt într-un număr foarte mare, câteva dintre acestea fiind cele mai importante. Tot ce ține de protejarea mediului înconjurător sau de economiile realizate lună de lună, sunt principalele atuu ale acestor sisteme. Nu vorbim despre reducerea amprentei de carbon, despre facturi mai mici sau chiar inexistente la furnizorul local. Discutăm inclusiv despre faptul că un sistem de panouri fotovoltaice poate să ne ofere independență completă. Putem opta inclusiv pentru varianta de debranșare de la furnizorul local. În plus, aceste sisteme sunt ideale pentru zonele greu accesibile, acolo unde nu există rețea de electricitate. Cel mai adesea sistemele de panouri fotovoltaice sunt folosite de cei care au cabane în zone muntoase.
Un alt beneficiu major este independența energetică. În zonele izolate sau în regiunile unde furnizarea energiei electrice este instabilă, panourile fotovoltaice reprezintă o soluție fiabilă și eficientă. Acestea permit utilizatorilor să își genereze propria electricitate, reducând astfel riscurile asociate fluctuațiilor prețurilor la energie.
Ce presupun costurile de instalare și întreținere ale unui sistem de panouri fotovoltaice?
Multe persoane sunt speriate de faptul că o astfel de investiție inițială poate să fie destul de mare. Acest lucru este într-o măsură adevărat deoarece achiziționarea întregului sistem plus montajul, pot costa destul de mult. Însă, având în vedere economiile realizate lună de lună, sistemul este unul rentabil, recuperând rapid investiția. Nu există prețuri fixe, acestea variind în funcție de capacitatea sau complexitatea sistemului, tipul panuroilor, dificultatea montajului, etc. Pentru un sistem la un preț corect este important de menționat că trebuie apela la firme autorizate în domeniu.
În ceea ce privește întreținerea, vorbim despre operațiuni simple. Cel mai important lucru de știut este că panourile trebuie curățate periodic. Acestea se murdăresc de la praful din atmosfera, ploi ori ninsori, scăzând capacitatea de captare a razelor solare. Cu privire la întreținerea sistemului propriu zis, pot există operațiuni care trebuie făcute de persoane avizate. Întreținerea depinde de la un sistem la altul, fiind necesare inclusiv diferite verificări periodice.
Unul dintre cele mai importante aspecte care nu trebuie trecut cu vederea, se referă la instalare. Pentru acest lucru trebuie obligatoriu să apelăm la specialiști în domeniu, la firme avizate să facă astfel de operațiuni. Fiind vorba despre curent electric, nu este deloc de joacă din cauza faptului că pot apărea situații neprevăzute. Pericolul de electrocutare sau chiar de declanșare a unui incendiu este ridicat. De aceea, cei care se ocupă de această operațiune trebuie să știe exact ce au de făcut. Inclusiv un simplu sistem prindere panouri fotovoltaice, dacă nu este ales și instalat corect, poate reprezenta un pericol.
Despre inovații în domeniul energiei solare
Tehnologia panourilor fotovoltaice este într-o continuă evoluție, iar cercetătorii lucrează constant la îmbunătățirea eficienței acestora. Printre cele mai recente inovații se numără panourile solare cu strat subțire, fiind mai ușoare, mai flexibile decât modelele tradiționale. Mai avem și panouri care captează lumina atât pe partea frontală, cât și pe cea din spate, maximizând producția.
De asemenea, integrarea panourilor fotovoltaice în clădiri (BIPV – Building Integrated Photovoltaics) devine tot mai populară. Acestea ne permit să le folosim pe fațade, acoperișuri sau chiar ferestre. Această abordare nu doar că îmbunătățește estetica construcțiilor, dar și optimizează utilizarea spațiului disponibil pentru captarea energiei solare.
Panourile fotovoltaice: Soluția pentru un viitor verde
Sistemele de panouri fotovoltaice reprezintă o soluție de viitor pentru producerea energiei electrice. Nu este doar o contribuție la protejarea mediului, ci inclusiv pentru reducerea costurilor pentru utilizatori. Chiar dacă inițial poate să coste mai mult, în timp banii investiți se amortizează. Deci putem să spune că pe termen lung nu doar economisim, ci chiar câștigăm. Datorită tehnologiilor din prezent viitorul suna mai promițător ca niciodată.