Modifica setarile cookie
Homepage  / Seriale coreene

De ce se uită toată lumea la serialul coreean „Squid Game”/„Jocul calamarului ” de la Netflix

de Mioara Tronaru,

În topul celor mai vizionate seriale coreene de pe Netflix, nou-intratul „Squid Game” a devansat „Sweet Home”, preluând de la acesta locul 1. Pe 21 septembrie, „Squid Game” a fost locul 1 în „Top 10 in the U.S. Today”, lăsând în urmă producții de succes precum „Sex Education” (locul 2) și „Clickbait” (locul 3). Iar în România, pe 23 septembrie, s-a plasat pe locul 3, în „Top 10 în România”.

Despre ce este vorba în Squid Game

„Squid Game”, cu titlul în română „Jocul calamarului” (2021), a intrat pe 17 septembrie pe platforma de streaming Netflix și în doar câteva zile a intrat în top 10 cele mai vizionate seriale în mai multe teritorii, în ciuda faptului că liniile mari ale poveștii nu suferă de prea multă originalitate. Dovadă stă chiar sinopsisul oficial transmis de Netflix: „Sute de jucători rămași fără bani acceptă o invitație stranie de a participa la niște jocuri pentru copii. Îi așteaptă un premiu tentant, cu mize mortale!”.

De fapt, sunt 456 de jucători, premiul este de peste 45 de miliarde de woni (în jur de 32 de milioane de euro, suficienți pentru a-ți rezolva toate problemele tale și ale familiei tale), probele la care participă sunt jocuri de copii tradiționale coreene, iar „eliminarea” celor care pierd înseamnă moarte instantanee.

Printre participanți se numără: un șomer dependent de pariuri, divorțat și cu o mamă bolnavă de diabet, care-l și întreține, și care a acumulat atâtea datorii încât a ajuns să semneze o declarație de renunțare asupra drepturilor asupra corpului său. Un funcționar de bancă, altădată elev eminent, care-a furat din bani și e căutat de poliție. Un imigrant pakinstanez, care nu a mai fost plătit de șase luni. O fugară din Coreea de Nord, care trebuie să facă rost de bani pentru a-și aduce și mama reîntoarsă în țara comunistă, după ce polițiștii de frontieră chinezi au prins-o și au predat-o autorităților nord-coreene. Un bătrân bolnav de Alzheimer și cu o tumoare pe creier, care nu-și mai amintește cum îl cheamă.

Niciunul dintre aceștia, ca și ceilalți participanți, nu a fost obligat în vreun fel să fie aici. Cu toții au venit de bunăvoie. Locația jocurilor este una secretă, plasată undeva pe o insulă pustie. Evident, totul este ilegal. Iar cadavrele celor eliminați sunt arse.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 5

De ce se uită toată lumea?

Cum spuneam premisa serialului nu este una foarte originală. Chiar a fost acuzat de plagiat după filmul japonez „As the Gods Will”, din 2014, după cum scrie allkpop.com.

Dar nu în probele în sine constă valoarea producției. În primul rând, serialul este foarte bine făcut, de la imagine, la ritm, la dozarea suspansului, la interpretare, totul conlucrează pentru a nu te opri niciun moment din vizionare.

Acțiunea avansează pe mai multe planuri: primul, cel principal, al jucătorilor care-și pun viața la bătaie pentru bani, al doilea – cel al polițistului care se infiltrează printre organizatori și al treilea plan – cel al celor care „jefuiesc” cadavrele.

Apoi, pe măsură ce acțiunea avansează personajele câștigă în complexitate. În bine sau rău, fiecare avansează pe drumul pe muchie de cuțit al supraviețuirii, dezvăluindu-și noi laturi ale personalității.

Și, poate cel mai important, multă lume a remarcat puternica satiră socială a serialului. Oamenii aceștia au venit de bunăvoie în acest iad pentru că viața lor de-afară era mult mai rea.

În plus, în afară de acuzația de plagiat, toată lumea laudă serialul. „Recomand din toată inima «Squid Game». Da, este ciudat și violent, dar este o producție puternică, plină de interpretări excelente, personaje memorabile și întorsături de situație creative”, scrie Paul Tassi, pe forbes.com.

Trailer Squid Game

Citește și

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te