Modifica setarile cookie
Homepage  / Advertorial

De ce cărțile sunt motorul unei societăți educate și evoluate

de Redactia Tvmania

Nu există zi în care să nu se vorbească despre procentele îngrijorătoare de analfabetism din această țară. Și nu facem referire la analfabetismul funcțional, ci la cel total. Sunt persoane care, deși au o vârstă, nu știu să scrie sau să citească.

Din ce în ce mai mulți copii nu mai sunt încurajați să descopere lectura. De fapt, dacă vei intra în multe case vei observa că lipsa unei biblioteci este ceva normal. Această degradare a societăți a venit odată cu ignorarea importanței lecturii.

Cititul este un pilon fundamental al educației și dezvoltării personale. Tehnologia este bună, înseamnă progres, dar mulți o folosesc abuziv, în detrimentul cărților. Oricât de mult am avansa din acest punct de vedere, lectură va rămâne un instrument esențial pentru îmbogățirea cunoștințelor.

De fapt, nu vom mai putea să înaintăm ca și civilizație dacă vom deveni din ce în ce mai ignoranți. Cărțile nu ne învață decât lucruri noi, ci și cum să ne comportăm. Mai mult, învățăm cum să respectăm ceea ce este în jurul nostru, cum să ne dezvoltăm ca indivizi.

Încurajăm pe toată lumea să redescopere librăriile, chiar și pe cele online. Librăria Donaris este un asemenea loc unde cărțile te așteaptă ca o rază de speranță.

Lectură ne dezvoltă gândirea critică

Creierul unei ființe umane este ca o planșă goală în momentul în care vine pe lume. Oamenii au această capacitatea de a “umple” acest organ minunat cu informații. Mulți părinți știu acest lucru și încă de la cea mai fragedă vârstă a copilului folosesc cărțile ca instrument predilect.

Cititul stimulează gândirea critică, expunându-ne constant la idei cât mai diverse. Atunci când citim, suntem provocați să analizăm informațiile, să facem conexiuni. Apoi, vom fi capabili să ne formulăm propriile opinii.

Lecturarea unor texte variate, precum beletristică, știința, pe care le poți găsi la Librăria Donaris, te va dezvoltă multilateral. Vei înțelege concepte complexe, vei distinge o informație de alta. O minte analitică, capabilă să abordeze orice problemă, se dezvoltă doar citind.

Un vocabular bogat, coerent, diversificat

Dacă unui copil nu i se citește când este mic, acesta va avea un vocabular sărac. Chiar dacă școala are rolul de a educa, și părinții trebuie să depună eforturi în acest sens. Prin lectură vocabularul se va dezvoltă simțitor.

Sunt părinții care își pun copiii să învețe câteva cuvinte noi pe zi. Alții le descoperă citind și făcând asocieri. Iar asta nu este tot! Îmbunătățirea abilităților de comunicare se face tot prin intermediul cărților.

Când îți trec prin fața ochilor mai multe texte, creierul va putea să proceseze anumite conexiuni. Cititul regulat ne expune unui limbaj variat, sofisticat, permițându-ne să învățăm expresii noi. Urmărește modul în care se exprimă un autor sau cineva care a citit foarte mult.

Apoi vezi cum vorbește cineva care nu a pus mâna nici măcar pe o carte. Cu siguranță vei sesiza diferența. Persoanele cu un vocabular vast sunt capabile să comunice idei complexe. Se vor descurca în diverse contexte sociale sau profesionale.

La Donaris ai opțiunea de a achiziționa cărți din multe domenii. Alege ceea ce te interesează pentru că totul va fi doar în beneficiul tău. 

Lectura te face mai empatic

IQ-ul măsoară coeficientul de inteligență a unei persoane. Dar mai există și EQ-ul. Acesta se referă la inteligența emoțională. Adesea o întâlnim la copii, însă, necultivată, se pierde. Persoanele care nu citesc, nu sunt educate, rareori vor avea un EQ ridicat.

Cititul ne permite să ne punem în pielea altora. Așa vom înțelege experiențele lor, punctul lor de vedere. Nu spune nimeni că vom accepta tot ce zic alții. Totuși, vom încerca să analizăm și alte perspective fără a fi radicali.

Descoperirea personajelor și situațiilor din cărți, ne ajută să învățăm ce este empatia. Vom fi mai deschiși, mai dispuși să apreciem diversitatea umană. Această abilitate de a înțelege sau a respecta diferențele este esențială în societate.

Există chiar cărți, inclusiv la Librăria Donaris, în acest sens. O carte în acest sens este este “Compasiunea Infinită” a lui Dalai Lama. Liderul spiritual din Tibet ne învață ce este bunătatea față de ceilalți, dezvoltându-ne astfel empatia.

O concentrare și o memorie mai bună

Așa cum ne antrenăm mușchii pentru un corp frumos, și creierului trebuie să îi oferim asta. Un creier care nu este stimulat constant nu se va dezvoltă. Prin lectură avem concentrare, disciplină, abilități valoroase în lumea tehnologiei excesive.

Când te afunzi în lectură îți vei antrena mintea pentru a rămâne concentrat, ignorând distragerile. Această capacitate de concentrare ne va fi utilă inclusiv la locul de muncă sau școală. Alege o carte de la Librăria Donaris despre un subiect care te atrage.

Chiar dacă ești tentat să o închizi după două pagini, continuă! Vei vedea că vei pierde numărul minutelor care vor trece. Începutul este greu, dar răsplată va fi pe măsură. 

Cărțile sunt “hrană” pentru creativitate

Nu cred că trebuie să spunem că cele mai luminate minți au fost oameni care citeau. Chiar și scriitorii, înainte de a începe propriile capodopere, au citit mult. Așa că cititul stimulează imaginația, creativitatea.

O carte îți aduce în minte scene fantastice, lumi imaginare, personaje magice. “Hrănind” astfel mintea, vei ajunge să culegi și tu propriile roade. Lectura este o practică benefică pentru cei implicați în profesii creative. Însă toți putem beneficia din asta.

Gândește-te doar la seria “Harry Potter”. Magia din aceste cărți va îmbogăți creativitatea multor copii. Cititul este o sursă inepuizabilă de cunoștințe, în orice domeniu. 

Cititul ne oferă liniște mentală

Am aflat deja ce înseamnă pentru noi lectura. Însă, mai presus de toate, a citi este o activitate recreativa. În afară de cititul în scop educativ, lectură oferă și o evadare din stresul cotidian. Multe persoane se relaxează cu o carte bună.

O carte reduce nivelul de stres, îmbunătățește calitatea somnului, contribuie la o stare generală de bine. Există chiar cărți la Librăria Donaris, axate pe acest aspect, precum “Tehnici de relaxare”. 

Concluzii despre importanța cărților

Nu am fi unde am ajuns fără oameni care au scris sau au citit cărți. Nu vom putea evolua fără a acorda o mai mare importanță lecturii. Părinții au datoria de a le oferi copiilor cărți dacă le doresc un viitor frumos.

Nu putem lăsa ignoranța să câștige! Dacă fiecare dintre noi ar citi o carte, măcar o dată pe lună, lumea ar deveni altă în scurt timp. Nu putem decât să spunem că a citi este o cale sigură către o educație ideală.

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te