Modifica setarile cookie
Homepage  / Articole

Dave Salmoni are o relaţie specială cu prădătorii

de Redactia Tvmania

Pasiunea pentru viaţa sălbatică l-a făcut pe Dave Salmoni să-şi dedice viaţa protejării animalelor. Prezentatorul canadian a realizat câteva serii de documentare, trei dintre acestea fiind difuzate în România de Animal Planet: „În mijlocul leilor” (în fiecare marţi, de la ora 20.00), „Dave Salmoni prezintă natura sălbatică” (duminică 14.00) şi „În vizuina leului” (seria debutează pe 21 iunie, de la ora 22.00).

.

Dave Salmoni are o relaţie aparte cu animalele, în special cu felinele care-l lasă în preajma lor.

Astăzi (8 iunie), de la ora 20.00, îl puteţi urmări pe Dave Salmoni în „O poveste despre doi masculi alfa”, unul dintre episoadele seriei „În mijlocul leilor”. Prezentatorul încearcă să reintegreze un grup de lei sălbatici într-o rezervaţie şi îl abordează pe Brutus, masculul dominant, pentru a le câştiga încrederea celorlalte feline.

Dave Salmoni a vrut să demonstreze că leii şi oamenii pot să coexiste şi, pe parcursul a  trei luni, a intrat tot mai mult în teritoriul unei familii de lei. Aventurile sale pot fi urmărite în primul episod al seriei „În vizuina leului”, pe care Animal Planet o difuzează începând din 21 iunie.

.

„Explorator” de la vârsta de 7 ani

Acest tip de interacţiuni cu prădătorii din vârful lanţului trofic, în special cu feline de mari dimensiuni, sunt la ordinea zilei pentru Dave Salmoni, unul dintre cei mai renumiţi dresori de animale de pe micile ecrane. Pentru a împărtăşi pasiunea sa cu telespectatorii, zoologul a înfiinţat propria sa firmă de producţie – Triosphere, care are sediul în Africa de Sud şi este specializată în filmări în sălbăticie.

Pasiunea pentru animale sălbatice a venit ca un lucru firesc pentru Dave Salmoni. Născut (pe 4 septembrie 1975) şi crescut în oraşul Sarnia, din provincia canadiana Ontario, a fost înconjurat de natură încă din primele zile ale vieţii, fapt ce l-a ajutat să-şi descopere destul de devreme drumul în viaţă.

Se aventura pentru prima dată de unul singur în lumea sălbatică pe când avea doar 7 ani. În timp ce copii de vârsta lui aveau postere cu actori şi trupe celebre, tânărul Dave îşi decorase camera cu poze cu animale sălbatice.

A studiat zoologia la Universitatea Laurentian din Sudbury, Ontario, şi, în 1988, începea să dreseze animale, specializându-se pe feline şi alţi prădători de mari dimensiuni.

.

Prezentatorul canadian s-a aventurat în lumea adâncurilor, pentru a studia şi filma comportamentul rechinilor.

Felinele l-au atacat şi i-au adus faima

Dave Salmoni a simţit pe propria piele cum este să fii atacat de o felină de peste 225 de kilograme. Prezentatorul lucra deja de câteva luni cu leul african Bongo când acesta s-a năspustit asupra sa. A trăit să spuna povestea – adesea în emisiunile sale sau în cele în care este invitat – doar pentru că felina şi-a mutat atenţia asupra unei bucăţi de covor folosite în timpul dresajului.

Dave Salmoni nu a lăsat incidentul să-i afecteze cariera şi a continuat să lucreze cu Bongo, leul care i-a oferit cea mai importantă lecţie din viaţă: cea mai sigură felină poate să devină într-o clipă periculoasă şi nu trebuie niciodată să-ţi pierzi concentrarea ca dresor.

La începutul anului 2000, Salmoni a profitat de ocazia de a antrena doi tigri bengalezi crescuţi în captivitate, astfel încât să fie capabili să vâneze şi să supravieţuiască în sălbaticie, rezultând seria de documentare „Living with Tigers”, care i-a adus faima la nivel internaţional.

Documentarele cu pricina au atras critici din partea experţilor, care consideră că tigrii crescuţi în captivitate sunt impuri din punct de vedere genetic şi, prin urmare, nu pot fi folosiţi la perpetuarea unei specii.

Printre celelalte serii realizate de Dave Salmoni se numără „After the Attack” (oamenii atacaţi de animale îşi spun povestea), „Sharks: Are They Hunting Us” (despre atacurile rechinilor asupra oamenilor), „Rogue Nature” (în care încearcă să demonstreze că marii prădători nu atacă în mod intenţionat oamenii) şi „Predator vs. Prey” (analiza relaţiei dintre pradă şi prădători).

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te