; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Daniel Day Lewis se retrage din actorie. Motivul, explicat de purtătorul său de cuvânt

Daniel Day-Lewis se retrage din actorie. Decizia, una „personală”, nu va fi explicată

21 June 2017

Actorul Daniel Day-Lewis, care a câștigat de trei ori Premiul Oscar pentru „cel mai bun actor în rol principal', se retrage din actorie, se arată într-un anunț făcut în cursul zilei de marţi de purtătorul său de cuvânt, conform Reuters.

Daniel Day-Lews, acum în vârstă de 60 de ani, nu şi-a motivat decizia, pe care a numit-o „personală'.

„Daniel Day-Lewis nu va mai lucra ca actor', a spus Leslee Dart, purtătorul său de cuvânt, într-un comunicat. „Este profund recunoscător tuturor colaboratorilor săi şi publicului de-a lungul atâtor ani'.

Felul în care-şi pregătea rolurile actorul Daniel Day-Lewis e, poate, la fel de faimos ca rolurile în sine.

Britanicul de 60 de ani e fără doar şi poate unul dintre cei mai mari actori în viaţă, însă ce îl separă de mai toţi confraţii lui multi-premiaţi e metoda prin care se pregăteşte pentru un rol şi care i-a atras reputaţia de geniu excentric.

Day-Lewis e cunoscut în industrie pentru felul în care se dedică total partiturilor sale, refuzând să „iasă' din personaj pe parcursul filmărilor, uneori până la a-şi pune în pericol sănătatea. Combinată cu selectivitatea lui – el a jucat în doar şase filme din 1997 şi până azi – această rigoare maniacală l-a făcut unul dintre cele mai misterioase şi interesante staruri hollywoodiene.

„Piciorul meu stâng'

Actorul englez a început să pună în practică această metodă totală de a intra într-un rol la scurt timp după ce cariera sa a „decolat', în anii 80, iar cel mai bun exemplu e rolul care i-a adus primul Oscar – cel al irlandezului Christy Brown din „Piciorul meu stâng', o adaptare după cazul real al artistului omonim. Interpretând un bolnav de paralizie cerebrală, care învaţă să scrie cu degetele de la piciorul stâng şi devine un apreciat scriitor, Day-Lewis s-a împrietenit cu mai mulţi oameni cu dizabilităţi de la o clinică din Dublin, apoi a refuzat să iasă din rol în timpul filmărilor. Astfel, colegii de platou au fost nevoiţi să-l plimbe în cărucior pe tot parcursul proiectului, obişnuind să-l admonesteze tot mai dur pentru că Lewis trebuia ridicat peste camere şi cabluri, căutând să înţeleagă toate umilinţele şi dificultăţile întâmpinate de Brown. Mai mult, actorul şi-a rupt chiar două coaste la filmări, deoarece a menţinut aceeaşi poziţie în cărucior pentru mai multe săptămâni.

A trăit într-o celulă

A urmat Ultimul mohican', în 1992, pentru care Day-Lewis a urmat un regim strict, pentru a ajunge în forma fizică demonstrată de Nathaniel Ochi de vultur'. Actorul a învăţat apoi cum să supravieţuiască doar din ce îi ofereau pământul şi pădurea în care trăia personajul său, apelând la vânătoare şi pescuit pentru a mânca. El nu s-a dezis de obicei nici în timpul filmărilor, rămânând în personaj, mergând peste tot cu o puşcă de vânătoare şi învăţând cum să jupoaie animale.

Deja faimos pentru stilul său, Day-Lewis a şocat şi cu pregătirea pentru rolul lui Newland Archer din Vârsta inocenţei' (1993), când s-a plimbat vreme de două luni prin New York în hainele aristocraţilor de la sfârşitul secolului 19, purtând mantie, pălărie şi baston, chiar şi în timpul iernii. În acelaşi an a apărut În numele tatălui', în care l-a interpretat pe un tânăr acuzat în mod greşit de un atentat terorist pus pe seama Armatei Republicane Irlandeze. În acest caz, Day-Lewis a pierdut foarte mult în greutate, a vorbit cu acelaşi accent pe toată perioada filmărilor şi a petrecut timp într-o celulă de închisoare. El a insistat de asemenea ca membrii echipei să arunce cu apă rece în el şi să-l înjure, pentru a-şi înţelege mai bine personajul.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare