Homepage  / Vedete româneşti

Dana Rogoz, în plină ascensiune! „Am început să scriu un al doilea scenariu de scurtmetraj”. EXCLUSIV

Dana Rogoz, în plină ascensiune! „Am început să scriu un al doilea scenariu de scurtmetraj”. EXCLUSIV
19

de Cătălina Matei,

La cei aproape 39 de ani pe care îi va împlini pe 26 septembrie, Dana Rogoz este în plină ascensiune, din toate punctele de vedere: actriță, scenaristă, regizoare, soție, mămică... și nu se oprește aici! 

Dincolo de serialul „Groapa”, al cărui ultim episod se va difuza pe 15 august la Pro TV, Dana Rogoz scrie deja un al doilea scenariu de scurtmetraj și se pregătește să filmeze un nou lungmetraj alături de cel care, de 20 de ani încoace, îi este partener de viață – regizorul Radu Dragomir.

Despre toate cele de mai sus, dar și despre cheful de vacanță al întregii familii, am aflat chiar de la Dana Rogoz, care ne-a răspuns la întrebări direct din… Bali!

Înapoi în „Groapa”… deși a trecut ceva timp de când ai filmat pentru acest serial, cum îl percepi acum, când a revenit la Pro TV?

Într-adevăr, a trecut ceva timp de la filmări, dar amintirile îmi sunt încă foarte proaspete, pentru că îmi sunt și extrem de dragi. S-a întâmplat ceva foarte frumos la acest serial și anume că ne-am adunat o gașcă de oameni extrem de muncitori și pasionați, care ne-am propus să facem o treabă cât mai bună posibil. A fost întotdeauna o atmosferă foarte plăcută pe set, fără tensiuni, chiar și în timpul lungilor filmări de noapte, care nu sunt niciodată ușoare. Am râs de multe ori prin pauze și ne-am mobilizat, cu toate resursele, la acțiune. Și chiar a fost cu bucurie! Așadar, tot cu bucurie privesc acum și noua ediție pentru TV a serialului. Mai ales că oamenii mă opreau pe stradă să mă întrebe: „Dar GROAPA când va fi pe Pro TV?” Iată că se întâmplă.

Cu ce te-a provocat Mari, personajul tău din serial? Și în ce momente te identifici cu ea?

Am avut destul de multe provocări cu acest rol, pentru că istoria personajului Mari se descoperă treptat, încet – încet, de la un episod la altul. La început, am încercat să construiesc împreună cu regizorii un fel de a vorbi al ei, mai simplu, cu unele greșeli gramaticale intenționate, într-un ton supus, aproape mereu cu capul în pământ. Eu sunt o fire impulsivă, iar Mari e extrem de reținută. Eu sunt o optimistă, un om care speră și își dorește mereu mai mult, dar Mari este deja în etapa în care viața a rănit-o prea tare pentru a mai spera că ceva bun urmează să i se întâmple. Amândouă suntem în schimb femei foarte muncitoare, empatice, loiale și amândurora ne place în mod clar ordinea în casă. (râde)

Dana-Rogoz-Groapa-1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 19

Ce se va întâmpla cu ea pe mai departe?

Așa cum spuneam, la început Mari apare doar ca femeia care are grijă de casa Vlahu, care gătește, spală, mișună dintr-o cameră în alta, de la un personaj la altul, având senzația că ziua ei are mai mult de 24 de ore. Asta pe de altă parte o face de multe ori să fie martora unor întâmplări, unor accidente, unor discuții, care marchează familia Vlahu, familie care a adoptat-o încă de când era mică. Se apropie de Alma, în care se regăsește de la bun inceput. Amândouă au fost nevoite să se adapteze regulilor familiei Vlahu, să se integreze, să îndure. Doar că, foarte curând aflăm că istoria ei se leagă de cea a lui Franco. Și iată cum lucrurile se complică…. rău de tot!

Cât de greu sau ușor îți este să nu intervii în traiectoria unui personaj? Pentru că și tu ești regizoare…

Traiectoria e dată, în primul rând, de scenariu. Apoi, pornind de la acest scenariu, împreună cu regizorii serialului, încercăm să facem personajul cât mai credibil. Pentru asta e nevoie de multă implicare și creativitate, de asumare, de o oarecare capacitate de a te vulnerabiliza chiar și multe altele. Așadar, în calitate de actor, „intervii” oricum în procesul acesta de construire a unui personaj, n-ai cum altfel. Îl faci cumva să fie parte din tine, te descoperi în el sau îl descoperi în tine. Iar regizorii te conduc, te ghidează, păstrează măsura, au dimensiunea ansamblului. Deci atât scenaristul, cât și regizorii, cât și actorul, toți au partea lor importantă în această „naștere” a unui nou rol. Iar faptul că eu am debutat ca regizoare nu influențează acest proces. Poate doar mă ajută să fiu și mai conștientă de cât de valoros e fiecare membru al unei echipe de filmare.

Ce se întâmplă dincolo de serialul de la Pro TV? În ce alte proiecte ești implicată?

Scurtmetrajul pe care l-am scris și regizat, „REMOTE” („La distanță”), a circulat mult și încă mai circulă pe la festivaluri naționale și internaționale. Și eu alături de el, desigur, prezentându-l publicului și savurând q&a – uri foarte lungi, în multe țări în care a fost deja proiectat.

Altfel, joc în continuare mult în teatru. „Proof”, „Masacrul”, „Leonce și Lena”, „Domnișoara Iulia”, „Doamna noastră de pe strada 121” sunt spectacole din repertoriul Teatrului Unteatru în care spectatorii mă pot vedea, sau în „30+”, spectacol pe care îl jucăm la Teatrul Metropolis și cu care vara aceasta am jucat și vom mai juca în cadrul mai multor festivaluri.

De curând, am început să scriu un al doilea scenariu de scurtmetraj, iar asta îmi dă multă treabă, care mă împlinește. Și tot anul acesta sper să încep filmările împreună cu Radu pentru un nou lungmetraj.

Dana-Rogoz-3Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  6 / 19

Ce format TV te-ar covinge în momentul de față să te implici? Ca prezentatoare, concurentă, comentatoare… de ce nu?!

Nu am niciun plan în acest sens, în acest moment. Apar deja la PRO TV, în calitate de actriță, într-un serial a cărui distribuție mă onorează. Acesta e „formatul TV” care cred că mi se potrivește cel mai bine, în acest moment al vieții.

Brambura prin Bali… din postările tale, pare că ai putea oricând să te muți acolo, ai fi un agent de turism foarte bun. Te-ai muta acolo? Cu familia, bineînțeles!

Nu, nu mă văd trăind aici și, sincer, în niciun alt colț de lume. Dar călătoriile sunt pasiunea mea (și pasiunea întregii familii, de altfel) și visez mereu la astfel de vacanțe după lungi perioade de muncă. Le merit pe deplin! (râde)

Dana-Rogoz-Bali-1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  11 / 19

În ce colț de lume nu ai ajuns încă, dar ți-ai dori s-o faci?

În America de Sud nu am călătorit până acum și mă tentează…

Apropo de familie… 20 de ani de relație, din care 12 cu acte oficiale și părinți pentru doi copii minunați. Care ar fi secretul pe care tu și Radu pare că-l stăpâniți foarte bine?

Păi dacă e secret, secret să rămână! (râde) Lăsând gluma la o parte, nu știu să dau astfel de sfaturi nici măcar prietenelor mele. Cred că am avut șansa să ne întâlnim și să ne iubim. E chestie de șansă.

Ce îți lipsește în momentul de față?

Îmi lipsesc încă multe roluri, pe care mi le doresc și pe care le aștept. Simt că mai am încă multe povești de spus…

Foto: Pro TV; Instagram

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton